Rempah Krismas

Waktu Krismas adalah masa kuki. Tetapi semasa kanak-kanak biasanya menerkam roti halia, kayu manis bintang dan spekulasi dengan mata yang luas, ibu bapa sering mempunyai kebimbangan. Lagipun, rempah Krismas suka kayu manis and pala tidak sepenuhnya berbahaya. Walau bagaimanapun, mereka yang tidak berlebihan dengan gigi manisnya dan diberitahu mengenai ramuan kuki tidak perlu takut. Sebaliknya - dinikmati secara sederhana, malah banyak rempah Krismas kesihatan-mempromosikan kesan. Gambaran keseluruhan mengenai kayu manis, cengkih, buah pelaga dan Co. memberikan maklumat mengenai sisi baik dan buruk dari enam rempah Krismas yang paling popular.

Kayu manis - klasik di antara rempah Krismas.

Kayu manis sangat diperlukan untuk bintang kayu manis, roti halia dan rempah kepingan. Dengan kuatnya bau, kayu manis hampir merupakan lambang Krismas rempah. Walau bagaimanapun, agen perasa coumarin, yang bertanggungjawab untuk ciri kayu manis rasa, kontroversial. Ia dikatakan merosakkan hati malah mempunyai kesan karsinogenik. Ini juga berlaku, tetapi hanya jika coumarin diambil dalam kuantiti yang banyak. Orang dewasa boleh mengambil hingga 0.1 miligram kumarin dengan selamat setiap hari. Ini adalah jumlah yang terkandung dalam 15 bintang kayu manis. Dengan kanak-kanak kecil sudah tentu kurang: Mereka tidak boleh makan lebih dari tiga Zimtsterne sehari. Perlu juga diperhatikan kayu manis yang anda gunakan penaik. Walaupun kayu manis cassia biasanya mengandungi banyak kumarin, kayu manis Ceylon mengandungi sedikit atau tidak ada kumarin. Sekiranya anda mengikuti peraturan ini, anda tidak perlu takut dengan kayu manis dan dengan yakin dapat menikmati kesan positif Krismas ini rempah. Bagaimanapun, ia merangsang bukan sahaja pencernaan, tetapi juga peredaran, darah aliran, selera makan dan pembakaran lemak.

Anise: melawan batuk dan masalah pencernaan.

Anise rasa seperti likuoris and jintan dan merupakan ramuan yang popular di Krismas penaik untuk spekulos, kepingan rempah dan, tentu saja, anise kuki. Walau bagaimanapun, aniseed tidak hanya digunakan dalam kue dan kek Krismas, tetapi juga sering terkandung dalam batuk syrup disebabkan olehnya ekspektoran kesan. Sebagai tambahan, anise melancarkan pencernaan dan melegakan kejang, ketegangan, kembung perut and sakit kepala.

Pala - sihat dalam jumlah kecil

Kacang kecil, kesan besar: sementara pengkritik mengaitkan kesan halusinogenik pala, peminat gembira dengan afrodisiaknya, aroma yang merangsang. Hakikatnya kacang itu memang beracun. Oleh itu, pala tidak boleh dimakan secara keseluruhan, tetapi hanya dalam jumlah kecil. Sekurang-kurangnya empat gram boleh menyebabkan gejala keracunan pada orang dewasa, malah jumlah yang lebih kecil cukup untuk kanak-kanak. Sebilangan kecil pala parut dalam adunan kue atau roti halia tidak pernah membahayakan sesiapa pun. Dengan jumlah yang sedikit dan kelebihan buah pala muncul ke permukaan: Naturopath diatur menenangkan, darah peredaran-meningkatkan kesan pala. Selain itu, buah pala dikatakan dapat meredakan keluhan reumatik dan otot kesakitan, dan membantu mengatasi aduan gastrousus dan insomnia.

Vanila untuk mood yang baik

Vanila klasik mungkin tidak ada dalam kuki Krismas. Sama ada sebagai vanila gula atau parut terus dari polong - yang manis rasa vanila memberikan setiap kuki sesuatu yang istimewa. Selain itu, vanila juga merupakan penambah mood yang cukup sah. The bau vanila memastikan pelepasan bahagia hormon, menguatkan saraf dan menenangkan. Sekiranya anda ingin melewati musim Krismas yang langsing, anda harus meletakkan lilin wangi vanila di apartmen. Aroma menghilangkan keinginan untuk gula-gula. Sebagai tambahan, de rGeruch vanila menyerupai feromon seks manusia dan dengan itu mempunyai kesan afrodisiak.

Cengkih sebagai tanaman perubatan dalam anggur dan biskut.

Bunga cengkih tidak hanya biasa digunakan untuk menghias kue, tetapi juga berfungsi sebagai rempah penting dalam hidangan manis dan gurih. Pada musim Krismas, tentu saja, ini berlaku terutamanya untuk roti halia atau kue Linzer. Kerana khasiat positifnya yang banyak, cengkeh itu dinamakan tanaman ubat pada tahun 2010. Kerana cengkeh itu berfungsi:

  • Sangat analgesik
  • Anti-radang
  • Menenangkan
  • Membasmi kuman
  • Antispasmodic
  • Merokok

In minuman keras, cengkih (sebagai serbuk) juga digunakan semasa Advent di pasar Krismas.

Cardamom: rempah mesra perut dari Asia.

Roti halia, spekulosa dan stollen Krismas hampir tidak dapat dibayangkan tanpa rasa manis dan pedas rasa of buah pelagaTetapi rempah-rempah itu bukan sahaja menyempurnakan kue Krismas, tetapi juga lembut pada perut dan membantu dengan masalah pencernaan. Rempah Asia buah pelaga daripada halia keluarga juga mempunyai kesan merangsang dan membantu batuk, asma and nafas berbau.