Kekurangan buah pinggang kronik: Gejala dan punca

Bagaimana fosfomycin berfungsi

Fosfomycin bertindak bakteria (membunuh bakteria) dengan menghalang langkah pertama dalam sintesis dinding sel bakteria: ia menghalang pembentukan asid N-acetylmuramic, yang penting untuk membina dinding sel bakteria. Tanpa dinding sel yang utuh, bakteria tidak dapat bertahan - ia mati.

Antibiotik spektrum luas berkesan terhadap banyak bakteria yang berbeza, seperti staphylococci, streptokokus, pneumococci serta enterococci.

Terdapat risiko bahawa bakteria boleh membina daya tahan terhadap fosfomycin disebabkan oleh mekanisme pengangkutan yang diubah atau protein tertentu. Oleh itu, ia sering diberikan dalam kombinasi dengan antibiotik lain dalam jangkitan yang teruk.

Penyerapan, degradasi dan perkumuhan

Ubat ini diberikan sama ada melalui mulut (secara lisan) atau terus ke dalam aliran darah sebagai infusi. Apabila diberikan secara lisan, hanya sebahagian daripada antibiotik yang diserap ke dalam badan. Ia tidak dimetabolismekan dan terutamanya dikumuhkan dalam air kencing.

Masa selepas separuh daripada fosfomycin dikumuhkan semula (separuh hayat) adalah kira-kira dua jam secara purata.

Bilakah fosfomycin digunakan?

  • Jangkitan sistem saraf pusat (CNS) seperti meningitis (meningitis)
  • Jangkitan pada kulit dan tisu lembut
  • Pneumonia dan abses paru-paru
  • Keradangan lapisan dalaman jantung (endokarditis)

Dalam kes sedemikian, ia biasanya digunakan dalam kombinasi dengan antibiotik lain.

Dalam jangkitan saluran kencing yang tidak rumit (tanpa faktor yang merumitkan seperti demam tinggi, sakit pinggang, penyakit bersamaan, dll.), fosfomycin oral (sebagai fosfomycin-trometamol) adalah ubat pilihan pertama.

Bagaimana fosfomycin digunakan

Dos intravena antibiotik ditentukan oleh doktor yang merawat. Ia bergantung, antara lain, pada jenis dan keterukan jangkitan dan umur pesakit. Dalam kes fungsi buah pinggang terjejas, dos mesti dikurangkan.

Antibiotik boleh diberikan sebagai infusi kepada bayi baru lahir. Dos dikira secara individu bergantung kepada berat badan.

Fosfomycin oral diberikan dalam dos 3 gram sebagai satu dos. Untuk tujuan ini, serbuk dikacau ke dalam segelas air dan diambil semasa perut kosong, iaitu dua hingga tiga jam sebelum atau selepas makan, sebaik-baiknya sejurus sebelum tidur.

Apakah kesan sampingan fosfomycin?

Antibiotik boleh menyebabkan beberapa kesan sampingan, termasuk:

  • Gejala gastrousus seperti loya, muntah, cirit-birit
  • @ sakit kepala
  • reaksi kulit alahan

Jika anda mengalami kesan sampingan yang teruk atau simptom yang tidak dinyatakan di atas, sila dapatkan nasihat doktor.

Apakah yang perlu dipertimbangkan apabila menggunakan Fosfomycin?

Kontraindikasi

Fosfomycin tidak boleh digunakan jika pesakit alah kepada bahan aktif atau mengalami kegagalan buah pinggang akut.

Interaksi

Fosfomycin boleh berinteraksi dengan ubat lain yang diambil pada masa yang sama. Sebagai contoh, metoclopramide (ubat anti-loya dan anti-muntah) yang diambil pada masa yang sama mungkin mengganggu penyerapan antibiotik ke dalam badan. Ubat lain yang juga merangsang pergerakan usus mungkin mempunyai kesan yang sama.

Di samping itu, keberkesanan antibiotik berkurangan jika diambil bersama-sama dengan hidangan. Oleh itu, selang masa adalah disyorkan.

Sekatan umur

Mengandung dan menyusukan anak

Sehingga kini, tiada bukti (termasuk daripada kajian haiwan) bahawa fosfomycin meningkatkan risiko kecacatan (risiko teratogenik) pada anak dalam kandungan. Namun begitu, semasa mengandung perlu ditukar kepada antibiotik yang dikaji lebih baik seperti pivmecillinam atau penisilin.

Semasa penyusuan, hanya sejumlah kecil bahan aktif yang masuk ke dalam susu ibu. Selepas pemberian oral tunggal, penyusuan susu ibu boleh tidak terhad.

Cara mendapatkan ubat yang mengandungi fosfomycin

Fosfomycin boleh didapati melalui preskripsi di Jerman, Austria, dan Switzerland dalam semua bentuk dos dan dos. Pada masa ini, tiada persediaan intravena didaftarkan di Austria dan Switzerland, tetapi ia boleh diperolehi jika perlu.