Sakit Kronik: Rawatan, Punca

Gambaran ringkas

 • Rawatan: ubat sakit, terapi fizikal, terapi senaman, psikoterapi, teknik relaksasi, prosedur pelengkap (cth akupunktur, osteopati), terapi kesakitan multimodal, klinik sakit pesakit luar
 • Punca: gangguan fizikal sahaja atau digabungkan dengan gangguan mental yang bersamaan, terutamanya gangguan mental, gangguan sakit kronik yang paling biasa (cth, sakit kepala, sakit belakang, sakit otot dan sendi)
 • Bila nak jumpa doktor? Jika kesakitan tidak bertambah baik atau bertambah teruk walaupun terapi, dalam kes sekatan yang teruk dalam kehidupan seharian, kebas dan tekanan psikologi yang semakin meningkat.
 • Diagnostik: sejarah perubatan, perihalan kesakitan, pemeriksaan fizikal, pemeriksaan lanjut (cth, neurologi, ortopedik atau perubatan dalaman).

Apa itu sakit kronik?

Kesakitan kronik adalah sakit yang hampir selalu ada selama sekurang-kurangnya tiga hingga enam bulan atau kerap berulang dan memberi kesan kepada pesakit secara fizikal (hilang mobiliti, kecacatan fungsi), fizikal-kognitif (keadaan minda, mood, pemikiran) dan sosial. Kesakitan adalah gejala utama (gejala utama) aduan.

Berbeza dengan sakit akut, sakit kronik (sebenarnya betul dari segi perubatan: sindrom kesakitan kronik) bukan lagi isyarat penggera bermakna yang menunjukkan kerosakan pada badan (contohnya, kecederaan, penyakit). Sebaliknya, ia mewakili gangguan kesakitan bebas yang selalunya tidak lagi mempunyai punca yang boleh dikenal pasti dengan jelas.

Sakit kronik sering disertai dengan aduan lain, contohnya gangguan tidur, kurang selera makan, peningkatan kerengsaan dan mood kemurungan. Di samping itu, mereka sering bermaksud sekatan yang teruk dalam kehidupan seharian, kerja dan masa lapang.

Penyusunan

Sindrom sakit kronik selalunya timbul daripada aduan akut: Rangsangan kesakitan yang berterusan menyebabkan sel-sel saraf bertindak balas dengan lebih dan lebih sensitif terhadap rangsangan dari semasa ke semasa, iaitu ambang kesakitan berkurangan. Rangsangan kesakitan yang berulang meninggalkan kesan kesakitan dan ingatan kesakitan berkembang. Pesakit menganggap walaupun rangsangan kesakitan yang sedikit atau sentuhan sebagai kesakitan.

Sel-sel saraf kadang-kadang menghantar isyarat sakit ke sistem saraf pusat dengan sendirinya, walaupun punca asal kesakitan (contohnya kecederaan) telah lama sembuh. Jadi ia menyakitkan walaupun tidak ada lagi punca organik untuknya.

Faktor risiko kronik kesakitan

Sindrom sakit kronik sering didorong oleh pelbagai faktor. Ini termasuk:

 • Ketegangan psikovegetatif yang berterusan (seseorang sentiasa di bawah kuasa)
 • Sejarah kebimbangan dan kemurungan
 • Pengalaman tekanan atau menyakitkan yang berpanjangan dalam sejarah kehidupan lalu.
 • Saudara mara dalam kesakitan dalam keluarga
 • Kecenderungan berfikir bencana - seseorang sentiasa membayangkan akibat yang paling teruk
 • Sentiasa mengabaikan had tekanan, ketabahan yang berterusan
 • Kepercayaan mengelak ketakutan (pergerakan dan aktiviti fizikal dielakkan kerana takut kesakitan meningkat).
 • Pengurusan kesakitan yang tidak mencukupi apabila kesakitan bermula
 • Tidak bercakap tentang kesakitan
 • Konflik keluarga
 • Masalah sosial dalam persekitaran (seperti di tempat kerja) atau masalah kewangan
 • Permintaan pencen

Kecacatan yang teruk dan tahap penjagaan

Dalam keadaan tertentu, adalah mungkin untuk memohon hilang upaya yang teruk dalam kes sakit kronik. Pejabat pencen atau pejabat perkhidmatan sosial menentukan tahap hilang upaya (GdB) selepas pesakit mengemukakan permohonan. Untuk diklasifikasikan sebagai kurang upaya teruk, GdB sebanyak 50 diperlukan.

Sama ada anda layak mendapat ijazah penjagaan (dahulu: tahap penjagaan) dengan sakit kronik diputuskan oleh pakar dan bergantung kepada banyak faktor.

Anda boleh mendapatkan maklumat lanjut tentang perkara ini dalam artikel: Ijazah penjagaan (dahulu: tahap penjagaan).

Terapi: Bagaimana sakit kronik dirawat?

Kesakitan kronik dirawat dengan pelbagai cara, bergantung kepada jenis dan keamatan kesakitan. Contohnya, ubat sakit, antidepresan, terapi fizikal (seperti urutan, sapuan air, rawatan sejuk dan haba), terapi senaman (seperti fisioterapi, sukan), akupunktur dan rangsangan saraf (TENS), dan terapi psikologi digunakan untuk melegakan penyakit kronik. sakit.

Ketahui ubat penahan sakit yang paling biasa digunakan dan apakah kesan sampingan yang mungkin berlaku di sini: Ubat tahan sakit manakah yang betul?.

Hari ini, ia dianggap terbukti bahawa, sebagai tambahan kepada faktor fizikal (biologi), faktor psikologi dan sosial juga memainkan peranan utama dalam perkembangan kesakitan kronik. Sebagai contoh, kesakitan yang berterusan sering disertai dengan gejala seperti gangguan tidur, mengakibatkan keletihan, penurunan prestasi, mood yang lemah, dan juga ketakutan kegagalan dan kemurungan.

Oleh itu, pendekatan rawatan semasa apabila terapi ubat sakit sahaja tidak berkesan adalah untuk mengurangkan batasan fungsi fizikal, psikologi dan sosial.

Oleh itu, rawatan pesakit yang mengalami sakit kronik lebih baik dijalankan bukan sahaja oleh seorang doktor, tetapi oleh pakar dari pelbagai disiplin (= interdisipliner). Sebaik-baiknya, ahli terapi ini khusus dalam rawatan pesakit sakit. Pendekatan rawatan holistik ini dipanggil terapi kesakitan multimodal antara disiplin (IMST). Pendekatan multimodal amat berguna apabila kesakitan menyebabkan tekanan yang teruk dalam kehidupan seharian.

IMST selalunya tersedia sebagai rawatan separa atau penuh pesakit dalam di klinik khas, tetapi kadangkala juga ditawarkan secara pesakit luar.

Di samping itu, beberapa hospital besar (hospital universiti) mempunyai apa yang dipanggil klinik pesakit luar sakit. Di sini, pesakit yang mengalami kesakitan akut dan kronik boleh mendapatkan bantuan. Ia adalah penghubung antara kemudahan pesakit dalam dan doktor dalam amalan swasta. Di klinik pesakit luar kesakitan, doktor memulakan langkah diagnostik dan terapeutik selanjutnya jika perlu atau menjalankan pemantauan terapi. Ini selalunya menjimatkan perjalanan jauh untuk pesakit yang mengalami kesakitan.

Terapi kesakitan psikologi termasuk, contohnya, terapi tingkah laku kognitif, rawatan psikologi mendalam, terapi relaksasi, biomaklum balas, hipnosis dan penerimaan kesakitan.

Teknik relaksasi

Kesakitan kronik biasanya bermakna tekanan kekal bagi mereka yang terjejas, ditambah pula dengan kebimbangan, kekecewaan, putus asa dan mood kemurungan. Emosi negatif sedemikian meningkatkan kesakitan. Walau bagaimanapun, anda mempunyai peluang untuk menjadi aktif sendiri:

Teknik relaksasi membantu memecahkan lingkaran setan ini. Teknik yang sesuai termasuk latihan autogenik, biomaklum balas, meditasi, yoga, kelonggaran otot progresif dan latihan kesedaran. Mereka mempengaruhi persepsi kesakitan, menyokong pengurusan kesakitan dan merangsang kuasa penyembuhan diri badan.

Perubatan Pelengkap

Perubatan komplementari merujuk kepada kaedah rawatan yang digunakan untuk melengkapkan perubatan konvensional. Tanya ahli terapi yang berpengalaman tentang prosedur berikut:

 • Akupunktur: Ahli terapi menggunakan jarum halus, yang sepatutnya mempengaruhi kesakitan secara positif
 • Akupresur: Titik tertentu dirangsang oleh tekanan dengan hujung jari, yang sepatutnya mengurangkan kesakitan
 • Osteopati: Terapi holistik dilakukan dengan tangan; gangguan fungsi perlu diperbetulkan
 • Terapi medan magnet: medan magnet digunakan untuk melegakan kesakitan
 • Terapi refleks: rangsangan zon tertentu pada permukaan kulit yang dikaitkan dengan organ dalaman; cth urutan refleksologi

Garam Schuessler: Garam Schüßler juga antara kaedah pelengkap dan boleh diambil untuk penyakit. Sebagai contoh, untuk sakit kronik di bahagian belakang, garam Schüßler No. 9 Natrium phosphoricum, No. 11 Silicea, No.1 Calcium fluoratum dan No. 2 Calcium phosphoricum adalah disyorkan.

Tablet diambil dalam susunan menaik, iaitu pertama selama kira-kira seminggu No. 9, kemudian tambahan No. 11 dan seterusnya. Biarkan tablet cair di dalam mulut anda setiap kali. Untuk kesakitan kecil, ambil tablet sekali sehari; untuk sakit kronik yang lebih teruk, ambil sehingga sepuluh kali sehari.

Dapatkan nasihat tentang pengambilan garam Schüßler daripada ahli terapi!

Jika aduan berterusan dalam jangka masa yang lama, tidak menjadi lebih baik atau lebih teruk lagi, anda harus sentiasa berjumpa doktor. Konsep garam Schüßler dan keberkesanan khususnya adalah kontroversi dalam sains dan tidak dibuktikan dengan jelas oleh kajian.

Punca dan kemungkinan penyakit

Secara ringkasnya, sakit kronik boleh dibahagikan kepada tiga kategori:

1. sakit kronik sebagai gejala yang mengiringi gangguan fizikal: ini termasuk, di satu pihak, sakit biasa yang mengiringi gangguan fizikal seperti reumatik, osteoarthritis, osteoporosis atau kerosakan saraf. Sebaliknya, kategori ini termasuk kesakitan luar biasa, seperti sakit hantu selepas amputasi.

Aduan dalam konteks sindrom kesakitan serantau kompleks (CRPS) juga disertakan. Ini adalah kesakitan serantau yang berterusan yang tidak seimbang panjang dan sengit. Ia tidak berkaitan dengan trauma yang mencetuskan (seperti kerosakan saraf) dan tidak dapat dijelaskan oleh sebab lain.

2. kesakitan fizikal yang boleh dijelaskan sebahagiannya dengan penyakit psikologi yang mengiringi (komorbiditi): Ini termasuk sakit kronik yang berkaitan dengan kerosakan tisu yang diburukkan lagi oleh faktor psikologi. Satu contoh adalah sakit belakang yang menjalar ke kaki yang disebabkan oleh cakera hernia di tulang belakang lumbar (lumboischialgia). Mereka bertambah teruk, sebagai contoh, dengan tidak mencukupi untuk menangani penyakit ini, gangguan kecemasan atau gangguan kemurungan.

3. sakit kronik sebagai ungkapan penyakit mental terutamanya: sakit kronik berlaku terutamanya berkaitan dengan gangguan kemurungan, tetapi juga dengan gangguan kebimbangan, gangguan tekanan selepas trauma atau penyakit mental yang lain.

Bentuk kesakitan kronik

Bentuk kesakitan yang paling biasa, yang kadang-kadang mengambil kursus kronik, termasuk:

 • Sakit kepala seperti migrain kronik, sakit kepala ketegangan kronik
 • Sakit belakang seperti sakit pinggang kronik
 • Sakit otot seperti dalam fibromyalgia (gangguan sakit kronik yang menjejaskan bukan sahaja otot tetapi juga tendon dan sendi)
 • Sakit sendi seperti osteoarthritis, rheumatoid arthritis
 • Kesakitan tumor
 • Sakit saraf (cth, disebabkan oleh cakera hernia yang menekan pada akar saraf).
 • Sakit gastrousus (cth. sindrom usus merengsa, perut merengsa)
 • Sakit jiwa (= gangguan sakit somatoform): Sakit di pelbagai bahagian badan yang tiada punca fizikal ditemui.
 • Sakit di bahagian bawah perut pada wanita (cth, disebabkan oleh endometriosis, pembentukan tisu di luar rahim).
 • Sakit hantu (semasa amputasi, selepas cabut gigi)
 • Sindrom sakit wilayah kompleks (CRPS): kadangkala berlaku selepas kecederaan teruk pada lengan atau kaki; simptom kompleks termasuk kesakitan, keradangan, mengurangkan julat pergerakan dan kekuatan
 • Sindrom Kaki Resah (RLS): gangguan neurologi dengan insensasi dan sakit kaki/lengan

Bilakah berjumpa doktor?

Pastikan anda berjumpa doktor jika:

 • anda mengalami kesakitan yang berterusan atau berulang tanpa sebab yang jelas
 • Sakitnya semakin teruk
 • Kesakitan disertai dengan gejala lain, contohnya, sakit belakang kronik dengan kebas pada kaki atau sakit kepala kronik dengan kesedaran terjejas
 • Kehidupan harian dan kualiti hidup anda dipengaruhi oleh kesakitan kronik (tekanan psikologi)

Apa yang doktor buat?

Pertama, doktor akan mengadakan perbualan terperinci dengan anda tentang sejarah perubatan anda (anamnesis). Soalan berikut akan menjadi tumpuan:

 • Berapa lama anda mengalami sakit kronik?
 • Di manakah ini berlaku?
 • Bagaimanakah perasaan sakit kronik (watak kesakitan)?
 • Seberapa teruk kesakitan itu?
 • Adakah mereka dicetuskan, dipergiatkan atau dikurangkan oleh faktor-faktor seperti senaman, sejuk, panas, tekanan, dll.?

Doktor juga memerlukan maklumat tentang gangguan berkaitan kesakitan dalam kehidupan seharian, sebarang aduan lain (seperti gangguan tidur, masalah penghadaman), penyakit terdahulu dan semasa, pembedahan dan terapi terdahulu.

Maklumat psikososial juga penting untuk doktor, contohnya, maklumat tentang pendidikan dan pekerjaan, situasi pekerjaan, kepuasan, status keluarga, dan sebarang konflik dan tekanan semasa.

Ini diikuti dengan pemeriksaan fizikal yang menyeluruh. Bergantung pada jenis sakit kronik (contohnya, sakit kepala, sakit belakang) dan maklumat daripada temu bual, doktor memulakan pemeriksaan lanjut. Ini termasuk, sebagai contoh, pemeriksaan neurologi, ortopedik atau perubatan dalaman.

Jika perlu, prosedur pengimejan juga digunakan, seperti ultrasound, X-ray, tomografi komputer (CT) atau pengimejan resonans magnetik (MRI). Ujian darah dan pemeriksaan elektrofisiologi (seperti mengukur halaju pengaliran saraf) kadangkala juga membantu.