Sakit kronik

Kesakitan (sinonim: Sakit; Kronik Sakit muka; Pesakit Sakit Kronik; Ank Sakit Kronik; Kronik Kesakitan Sindrom; Kesakitan Kronik yang Tidak Berpengaruh; Ank Sakit Diffuse; Umum Kesakitan; Sakit Berselang; Panalgesia; Sakit; Kesakitan pada Karsinoma; Sindrom Nyeri Thalamic; Terapi-Tahan Sakit; Sakit Tumor; Kesakitan yang tidak jelas Keadaan hartanah; Kesakitan yang tidak jelas; ICD-10-GM R52-: Rasa sakit, tidak dikelaskan di tempat lain) mewakili persepsi sensori subjektif yang kompleks, sebagai peristiwa akut, mempunyai watak sebagai isyarat amaran dan petunjuk. Namun, berbeza dengan sakit akut, kesakitan kronik bukan lagi isyarat penggera yang bermakna yang menunjukkan kerosakan pada badan. Seseorang bercakap tentang kesakitan kronik jika ia berlangsung lebih lama daripada tiga bulan dan tidak berkaitan dengan tumor atau kerap berulang. Kesakitan dibahagikan kepada bentuk berikut mengikut ICD-10-GM:

 • Kesakitan akut (ICD-10-GM R52.0) - yang sakit akut mempunyai fungsi amaran (kerosakan tisu).
 • Kesakitan kronik yang tidak dapat dikendalikan (ICD-10-GM R52.1) - kesakitan yang berlaku lebih dari enam bulan atau berulang
 • Kesakitan kronik yang lain (ICD-10-GM R52.2)
 • Sakit, tidak ditentukan (ICD-10-GM R52.9)

Kesakitan dikelaskan kepada tiga bentuk mengikut etiologi (penyebabnya):

 • Kesakitan Nociceptor (disebabkan oleh kerengsaan tisu atau kerosakan):
  • Berasal dari pengujaan nociceptors (reseptor kesakitan) oleh kecederaan yang akan berlaku atau berlaku (trauma, radang, atau tumor).
  • Tiada kerosakan pada saraf
  • Kesakitan boleh bergantung pada pergerakan atau seperti kolik; sakit pada waktu malam juga salah satunya
  • Gambar klinikal biasa adalah: Osteoarthritis (penyakit sendi degeneratif), sakit muskuloskeletal, patah tulang (patah tulang), sakit iskemia (darah kesakitan yang berkaitan dengan aliran).
 • Kesakitan neuropatik (NPS) (disebabkan oleh kerosakan saraf):
 • Kesakitan akibat gangguan fungsi:
  • Selalunya berlaku secara multilokular ("di beberapa lokasi").
  • ZEg sakit belakang akibat postur badan yang lemah.

Penyebab kesakitan kronik yang paling biasa adalah gangguan muskuloskeletal (16%). Kesakitan kronik boleh menjadi gejala banyak penyakit (lihat di bawah "Diagnosis pembezaan"). Puncak frekuensi: Kesakitan kronik berlaku terutamanya pada usia pertengahan (sekitar 45-64 tahun). Kelaziman (kekerapan penyakit) adalah 10-20% (di Jerman). Kira-kira setiap pesakit kelima dalam amalan penjagaan primer menderita kesakitan kronik. Dianggarkan 8-16 juta orang di Jerman menderita kesakitan kronik. Sebagai peraturan, beberapa kawasan badan terjejas. Aduan yang paling biasa adalah kembali dan sakit sendiPrevalensi 3 bulan untuk kesakitan pada kanak-kanak adalah 71%. Kelaziman untuk kronik, berfungsi sakit perut adalah sehingga 25%. Di Jerman, dianggarkan terdapat kira-kira 3.5 juta orang dengan kesakitan neuropatik (NPS). Kursus dan prognosis: Hampir 50% pesakit dengan kesakitan kronik menunggu lebih dari setahun untuk diagnosis. Semakin lama penghidap mendapatkan rawatan, semakin kurang prognosisnya. Dalam banyak kes, memerlukan masa yang sangat lama untuk mencari yang mencukupi terapi, yang biasanya bersifat interdisipliner (melibatkan pelbagai disiplin). Kesakitan kronik sangat menyedihkan dan selalunya kualiti hidup mereka yang terjejas menderita. Komorbiditi (penyakit bersamaan): Kesakitan kronik semakin banyak dikaitkan dengan gangguan kecemasan, kemurungan, gangguan somatoform dan pasca trauma tekanan gangguan.