Sinusitis kronik: Definisi, gejala, terapi

Gambaran ringkas

  • Gejala: Pernafasan hidung terjejas, sakit tekanan di muka, kemungkinan keluarnya hidung, nafas berbau, deria bau dan rasa yang berubah, keletihan dan keletihan.
  • Rawatan: semburan hidung yang mengandungi kortison, larutan garam sebagai titisan, semburan, bilas atau penyedutan, dalam kes individu antibiotik atau ubat khas lain, mungkin pembedahan.
  • Perjalanan penyakit dan prognosis: Selalunya kursus berlarutan selama bertahun-tahun, kadangkala masalah berterusan sepanjang hayat. Prognosis bergantung, antara lain, pada kebolehrawatan punca penyakit.
  • Punca dan faktor risiko: Jangkitan dan penyakit mukosa, perubahan anatomi yang menghalang pengudaraan dan pengaliran rembesan daripada sinus, alahan.
  • Pemeriksaan dan diagnosis: anamnesis, endoskopi, tomografi komputer (CT), jarang pengimejan resonans magnetik (MRI), cth pada kanak-kanak, mungkin ujian smear untuk mengesan patogen, ujian alahan jika perlu.

Apakah sinusitis kronik?

Sinusitis adalah istilah perubatan untuk keradangan sinus paranasal. Jika simptom resdung berterusan selama lebih daripada dua belas minggu, doktor merujuknya sebagai sinusitis kronik.

Sinusitis kronik agak biasa. Dianggarkan kira-kira sebelas peratus orang Eropah terjejas olehnya setiap tahun. Kekerapan meningkat dengan usia. Orang yang mempunyai penyakit pernafasan seperti asma, COPD dan alahan lebih berkemungkinan menghidap resdung kronik. Di samping itu, ia berlaku lebih kerap pada wanita berbanding lelaki.

Apakah tanda-tanda resdung kronik?

Gejala sinusitis kronik pada asasnya serupa dengan sinusitis akut. Walau bagaimanapun, gejala kadang-kadang kurang ciri dan tidak seperti yang dinyatakan.

Sebagai contoh, gejala tipikal sinusitis kronik termasuk:

  • Hidung tersumbat atau sukar bernafas
  • @ Keputihan hidung
  • Sakit di muka, jika berkenaan
  • Bau mulut, jika ada

Gejala sinusitis kronik juga agak berbeza bergantung kepada sama ada polip hadir atau tidak. Tanpa polip, pada dasarnya terdapat simptom yang sama seperti dalam sinusitis akut, tetapi dalam bentuk yang lemah. Dengan polip, pernafasan hidung lebih terhalang dan sakit kepala serta sakit muka lebih ketara.

Polip hidung adalah pertumbuhan mukosa hidung.

Di samping itu, sinusitis kronik kadangkala memberi tekanan kepada jiwa mereka yang terjejas. Oleh itu, ketidakselesaan sinusitis kronik sering membawa kepada rasa kualiti hidup yang berkurangan. Tidur sering terganggu. Ini seterusnya membawa kepada penghidap berasa letih dan kurang dapat melakukan persembahan pada siang hari.

Bagaimanakah resdung kronik boleh dirawat?

Resdung kronik boleh dirawat dengan ubat-ubatan, ubat herba, ubat rumah dan kadangkala pembedahan.

Doktor biasanya menetapkan semburan hidung yang mengandungi kortison untuk merawat sinusitis kronik. Lebih jarang, persediaan kortison digunakan yang bertindak dalam keseluruhan organisma (iaitu, secara sistemik) dan diambil sebagai tablet, sebagai contoh.

Sebaliknya, semburan hidung dekongestan tidak disyorkan untuk rawatan sinusitis kronik. Jika ia digunakan selama beberapa minggu, membran mukus akan terbiasa dengan bahan aktif. Gejala seperti hidung tersumbat kemudiannya akan menjadi lebih teruk atau membawa kepada lingkaran ganas.

Ejen tertentu daripada kumpulan yang dipanggil biologi (contohnya, antibodi khas) telah menunjukkan kesan positif dalam kajian. Walau bagaimanapun, biologik jarang digunakan untuk merawat sinusitis kronik.

Sinusitis kronik: pembedahan

Dalam kes tertentu, doktor menasihatkan pembedahan untuk sinusitis kronik. Walau bagaimanapun, ini hanya perlu dalam situasi khas, contohnya, apabila tiada satu pun daripada langkah konservatif telah berjaya. Juga, jika ditentukan bahawa pengudaraan dan saliran sinus tidak dapat diwujudkan dengan cara lain, doktor mungkin mengesyorkan pembedahan.

Terdapat juga petunjuk untuk pembedahan jika terdapat komplikasi serius seperti jangkitan pada tulang atau abses telah berkembang.

Ubat herba untuk resdung kronik

Penyelidikan sehingga kini tidak memberikan jawapan yang jelas kepada persoalan berapa banyak persediaan herba memberi manfaat kepada sinusitis kronik.

Adakah ubat rumah membantu dengan resdung kronik?

Doktor mengesyorkan penggunaan larutan garam sebagai ubat rumah untuk sinusitis kronik. Ini boleh digunakan dalam pelbagai cara, contohnya sebagai titisan hidung atau semburan atau dalam bentuk bilas hidung. Larutan garam meningkatkan penyingkiran rembesan mukosa dan menggalakkan pembengkakan membran mukus.

Penyedutan garam juga kadangkala membantu dalam sinusitis kronik.

Pemulihan rumah mempunyai batasannya. Jika simptom-simptom itu berlarutan dalam jangka masa yang lama, tidak menjadi lebih baik malah menjadi lebih teruk, anda perlu sentiasa berjumpa doktor.

Adakah homeopati atau akupunktur membantu dengan resdung kronik?

Terdapat beberapa kajian mengenai penggunaan homeopati dan akupunktur untuk rawatan resdung kronik. Walau bagaimanapun, pakar menganggap situasi data setakat ini terlalu tidak jelas untuk memperoleh sebarang manfaat daripada ini.

Konsep homeopati dan keberkesanan khususnya adalah kontroversi dalam sains dan tidak dibuktikan dengan jelas oleh kajian.

Apakah perjalanan sinusitis kronik?

Perjalanan penyakit dalam sinusitis kronik selalunya berlarutan dan keradangan kronik kadang-kadang berterusan selama bertahun-tahun - dalam kes yang melampau, mereka yang terjejas perlu berurusan dengan sinusitis sepanjang hayat mereka. Walau bagaimanapun, dengan terapi yang sesuai dan konsisten, gejala sering bertambah baik.

Pada dasarnya, punca sinusitis kronik memainkan peranan penting dalam prognosis. Lebih baik punca boleh dihapuskan, lebih besar kemungkinan prognosis yang menggalakkan.

Penambahbaikan subjektif simptom juga penting. Ini kerana akibat resdung kronik sering memberi tekanan kepada jiwa pesakit. Kualiti tidur sering terjejas akibat pernafasan hidung yang terhalang. Oleh itu, penghidap resdung kronik sering menggambarkan keletihan yang berterusan.

Apakah punca resdung kronik?

Terdapat pelbagai punca resdung kronik. Kadangkala keradangan kronik didahului oleh jangkitan pada saluran pernafasan, terutamanya mukosa hidung dengan virus dan/atau bakteria. Faktor risiko penting juga termasuk penyempitan hidung, yang menyukarkan pengalihudaraan sinus dan rembesan longkang.

Sebaliknya, bagaimanapun, terdapat risiko bahawa penyempitan akan terbentuk akibat keradangan kronik.

Selain itu, alahan kadangkala meningkatkan risiko resdung kronik.

Walau bagaimanapun, mekanisme tepat yang berlaku dalam mukosa semasa sinusitis kronik masih belum difahami sepenuhnya. Penyelidik mengesyaki, antara lain, bahawa fungsi pertahanan tempatan terganggu.

Bagaimanakah doktor mendiagnosis sinusitis kronik?

Doktor kemudian melakukan pelbagai pemeriksaan untuk menentukan sinusitis kronik. Endoskopi hidung dengan endoskop adalah sangat penting. Ini adalah batang sempit yang panjang dengan sumber cahaya dan kamera di hujungnya.

Doktor dengan berhati-hati menolak endoskop ke dalam lubang hidung dan memeriksa bahagian dalam rongga hidung, saluran hidung dan akses sempit ke sinus. Dengan berbuat demikian, dia mencari tanda-tanda keradangan serta penyempitan anatomi.

Di samping itu, pakar perubatan mempunyai pelbagai teknik pengimejan yang mereka gunakan. Pemeriksaan ultrabunyi mempunyai kelebihan kerana ia hampir tidak membawa risiko. Walau bagaimanapun, daripada semua sinus, hanya sinus maxillary dan sinus frontal boleh diperiksa menggunakan ultrasound. Kepentingan peperiksaan adalah terhad.

Biasanya, tiada ujian makmal diperlukan untuk diagnosis sinusitis kronik. Walau bagaimanapun, jika terdapat syak wasangka penyakit lain yang mendasari (seperti cystic fibrosis, imunodefisiensi khusus, sarcoidosis atau lain-lain), doktor akan mengaturkan ujian makmal yang disasarkan dengan sewajarnya.

Dalam keadaan tertentu, doktor akan mengambil sapuan dari hidung untuk menentukan dengan tepat patogen yang terlibat.

Di samping itu, doktor mungkin mengatur ujian alahan, terutamanya pada pesakit yang mempunyai sinusitis kronik tetapi tidak mempunyai polip hidung.

Bagaimanakah sinusitis kronik boleh dicegah?

Tidak semua punca resdung kronik boleh dicegah. Walau bagaimanapun, untuk mengelakkan sinusitis akut daripada menjadi resdung kronik, adalah penting untuk menyembuhkannya secara konsisten.

Secara umum, untuk mencegah jangkitan dan keradangan kronik, adalah membantu untuk memastikan sistem imun yang sihat. Sokong sistem imun anda dengan gaya hidup sihat. Ini termasuk diet yang sihat dan pelbagai dengan banyak sayur-sayuran dan buah-buahan segar, ikan dan daging sederhana hingga sedikit.

Cuba untuk aktif secara fizikal dan bersenam. Berjalan kaki setiap hari di udara segar adalah permulaan yang baik.

Jika boleh, elakkan faktor yang membahayakan kesihatan anda atau melemahkan pertahanan anda. Elakkan tekanan dan pastikan anda mendapat tidur yang cukup. Jangan merokok, kerana merokok merengsakan membran mukus secara berterusan.