Luka Kronik: Penjagaan Luka, Rawatan, Perubahan Pakaian

Luka kronik: Definisi

Luka yang tidak sembuh dalam tempoh lebih daripada empat minggu disifatkan sebagai kronik. Penyembuhan luka yang lemah selalunya disebabkan oleh gangguan peredaran darah, kekurangan imun atau diabetes mellitus. Luka kronik yang biasa adalah sakit katil (ulser dekubitus) atau ulser kaki (ulcus cruris).

Luka akut yang tidak dirawat dengan betul juga boleh menjadi kronik. Penyembuhan luka juga bertambah buruk dengan merokok atau obesiti. Pesakit sering sangat terhad dalam kehidupan seharian mereka oleh luka kronik mereka, dan banyak lawatan ke doktor juga boleh memberi tekanan pada jiwa mereka. Jika puncanya tidak diatasi, peluang untuk sembuh adalah kecil. Itulah sebabnya, selain menyediakan penjagaan optimum untuk luka, penyakit yang mendasarinya juga mesti dirawat dengan cara yang terbaik!

Luka kronik: Membersih dan melawan jangkitan

Penghalang kulit yang musnah menggalakkan kemasukan patogen. Oleh itu, luka kronik amat berisiko tercemar dan jangkitan. Itulah sebabnya rawatan mereka termasuk pembersihan yang teliti, contohnya dengan penyelesaian pengairan perubatan.

Jika luka dijangkiti bakteria, terapi antibiotik diperlukan sebagai tambahan kepada pembersihan luka. Ini biasanya diberikan melalui akses vena, tetapi juga boleh diambil dalam bentuk tablet.

Luka kronik: Pembalut luka

Oleh kerana luka kronik tidak boleh ditutup selagi ia dijangkiti, ia mesti dilindungi dengan selamat. Dengan cara ini, doktor boleh menghalang jangkitan baru dan tepi luka daripada mengering. Pembalut luka yang betul memainkan peranan utama dalam penjagaan luka.

Perbezaan dibuat antara pembalut luka tidak aktif, yang hanya menyerap rembesan luka, pembalut luka interaktif, yang menyokong proses penyembuhan secara aktif, dan pembalut luka bioaktif, contohnya cantuman kulit.

Pembalut luka yang tidak aktif sangat menyerap, yang juga boleh mengeringkan luka. Mereka juga mempunyai kelemahan utama yang sering melekat pada katil luka, yang menjadikannya sukar dan menyakitkan untuk dikeluarkan. Oleh itu, pembalut kasa mesti direndam dalam larutan garam dan ditutup dengan filem kalis air. Apabila menukar pembalut, terdapat risiko tinggi bahawa tisu yang baru terbentuk akan tercabut dengannya.

Luka kronik: Langkah-langkah yang disertakan untuk menyokong penyembuhan luka

Sebagai tambahan kepada rawatan penyakit yang mendasari dan penjagaan luka, pelbagai prosedur fizikal digunakan. Mereka bertujuan untuk mempercepatkan proses penyembuhan. Satu contoh ialah pengedap vakum yang kerap digunakan: Span dengan sistem tekanan negatif diletakkan di dalam luka terbuka, yang mempunyai kesan berikut:

  • Pengurangan kawasan luka
  • Perfusi tisu yang lebih baik
  • Perlindungan terhadap patogen
  • Pembuangan rembesan luka dan darah

Terapi kebuk tekanan seluruh badan (terapi oksigen hiperbarik) juga mempunyai kesan positif pada luka kronik, terutamanya kaki diabetes. Dalam prosedur ini, pesakit menghirup oksigen tulen dalam ruang tekanan.

Luka kronik: Rawatan kesakitan

Luka kronik biasanya disertai dengan kesakitan yang teruk, yang menyebabkan pesakit mengalami banyak penderitaan fizikal dan emosi. Oleh itu, terapi kesakitan yang mencukupi adalah bahagian penting dalam penjagaan luka. Sakit ringan boleh dirawat dengan salap anestetik topikal, sebagai contoh, manakala kesakitan yang lebih teruk boleh dirawat dengan terapi berkesan secara sistemik (ubat penahan sakit, suntikan atau infusi). Kadangkala ahli terapi sakit terlatih terlibat sebagai tambahan kepada doktor yang merawat.