Peredaran: Struktur, Fungsi & Penyakit

Edaran merujuk kepada bekalan darah dan penyusunnya ke semua organ atau bahagiannya. Proses yang berkaitan sangat penting dan memastikan fungsi organisma berfungsi dengan optimum. Gangguan di darah peredaran mengakibatkan penyakit yang kadang kala teruk, malah boleh mengancam nyawa.

Apakah peredaran darah?

Istilah darah peredaran, dikenali sebagai perfusi dalam bahasa teknikal, bermaksud membekalkan darah ke organ. Ini dilakukan dengan bantuan rangkaian arteri dan urat yang luas. Dengan cara ini, semua kawasan organisma dibekalkan dengan darah dan nutrien pentingnya, sementara penyingkiran produk yang dimetabolisme juga berlaku. Tanpa peredaran darah, metabolisme, seperti yang diperlukan untuk fungsi organisma, tidak akan mungkin dilakukan. Tubuh mengatur peredaran darah dan keamatannya mengikut keperluannya. Oleh itu, ia penting untuk kehidupan. Gangguan boleh mempunyai sebab yang berbeza dan mengakibatkan penyakit yang kadang-kadang mengancam nyawa. Perubatan mampu mengekalkan aliran darah ke organ secara artifisial sekiranya berlaku kegagalan peredaran semula jadi.

Fungsi dan tugas perubatan dan kesihatan

Peredaran darah, seperti namanya, mempunyai tugas menyempurnakan tubuh, yaitu membekalkannya dengan darah. Ini perlu kerana darah mengandungi bahan penting yang diperlukan dalam organ untuk fungsi optimumnya. Dengan bantuan arteri, ia diangkut melalui badan oleh jantung dan dengan cara ini membekalkan organ dengan oksigen dan nutrien. Setelah metabolisme semula jadi berlaku, sisa bahan dan karbon dioksida diangkut melalui urat. Tubuh mengatur aliran darahnya sendiri dan memutuskan organ mana, misalnya, yang perlu dibekalkan dengan darah tambahan, bergantung pada keperluannya. Dalam konteks ini, para pakar membezakan antara aliran darah rehat dan aliran darah maksimum. Pada organ yang pertama, organ menerima darah sebanyak yang mereka perlukan dalam keadaan normal. Dalam kes ini, ginjallah yang mendapat bahagian terbesar dalam darah. Selanjutnya, otak dan saluran gastrousus khususnya dibekalkan dengan jumlah darah yang lebih besar. Aliran darah maksimum, contohnya semasa aktiviti yang tinggi, bermaksud bahagian darah yang meningkat dengan ketara sistem kardiovaskular dan otot. Semasa mengandung, aliran darah ke uterus meningkat lebih dari sepuluh kali ganda. Ini memastikan setiap masa bahawa tubuh menerima darah dan nutrien tepat di mana ia sangat memerlukannya. Pengendalian bekalan automatik ini sangat kompleks dan terdiri daripada beberapa proses serentak.

Penyakit, penyakit, dan gangguan

Gangguan dalam peredaran darah selalu memberi kesan negatif kepada organisma dan dengan demikian pada kesihatan orang yang berkenaan. The generik jangka gangguan peredaran darah merujuk kepada pengurangan aliran darah ke organ atau bahagian organ tertentu yang berlaku kerana pelbagai sebab. Ini boleh menjadi gangguan bekalan darah dan juga aliran. Dalam kebanyakan kes, bagaimanapun, kedua-dua fungsi terjejas. Selalunya, gangguan peredaran darah di arteri disebabkan oleh kalsifikasi vaskular, misalnya, kerana meningkatnya usia dan / atau gaya hidup yang tidak sihat. Vena boleh terkena trombosis, sebagai contoh. Gangguan dalam peredaran darah biasanya tidak berlaku membawa masalah dengan segera dan oleh itu sering hanya dikenali pada peringkat akhir. Sejauh mana mereka membawa kepada gejala bergantung pada jenis gangguan dan juga sejauh mana ia telah berkembang. Sekiranya gangguan peredaran darah tidak dikenali atau dirawat, ia boleh merosakkan organ dan tisu dalam jangka masa panjang. Bergantung pada tahap ini, fungsi organ yang terjejas juga dapat dibatasi dengan ketara atau akhirnya berhenti sepenuhnya. Dalam kes ini, keadaan yang mengancam nyawa mungkin timbul yang memerlukan rawatan perubatan segera. Sekiranya, sebagai contoh, jantung atau otot jantung tidak lagi dibekalkan dengan darah yang mencukupi, a serangan jantung sudah dekat. Sekiranya bekalan darah berkurang mempengaruhi otak, strok boleh mengakibatkan. Gangguan peredaran buah pinggang boleh mengakibatkan a buah pinggang infark, yang bermaksud bahawa orang yang terjejas hanya dapat bertahan di masa depan dengan bantuan biasa dialisis. Pemeriksaan berkala mengenai kapal dan aliran darah boleh menjadi penting.