Gangguan Peredaran Darah: Punca, Gejala & Rawatan

Dengan gangguan peredaran darah, banyak orang menderita tangan sejuk dan kaki. Kenyataan bahawa di sebalik penyakit ini, penyakit serius dapat disembunyikan, sering kali tidak menyedari mereka yang terjejas. Oleh itu, lawatan ke doktor untuk menjelaskan sebabnya berguna dan disarankan. Dingin anggota badan sering menjadi tanda arteri gangguan peredaran darah, dan ini mesti dirawat oleh pakar dalam apa jua keadaan. Sihat darah peredaran organisma penting untuk memastikan mencukupi oksigen bekalan ke organ. Sekiranya tisu tidak lagi mencukupi darah dan jika ini keadaan tetap tidak dirawat, boleh mendatangkan kesan serius bagi orang tersebut.

Apakah gangguan peredaran darah?

Keratan rentas skema arteri. Jelas kelihatan, gangguan peredaran darah akibat plak (deposit) (kuning) dan merah darah sel. Klik untuk membesarkan. Secara perubatan, gangguan peredaran darah bermaksud pengurangan bekalan nutrien- dan oksigen-membekalkan darah ke pelbagai bahagian badan dan organ. Ini biasanya disebabkan oleh penyempitan atau penyumbatan arteri. Risiko menghidap gangguan peredaran darah meningkat seiring bertambahnya usia. Walau bagaimanapun, kajian baru-baru ini menunjukkan bahawa pesakit yang lebih muda juga semakin terkena penyakit ini. Ciri khas semua jenis gangguan peredaran darah adalah hakikat bahawa pada peringkat awal orang yang terkena tidak merasakan atau tidak ada rasa tidak selesa. Hanya apabila aliran darah terganggu dengan teruk, penyakit ini akan dapat dilihat. Oleh kerana gangguan peredaran darah boleh menyebabkan situasi yang mengancam nyawa seperti strok or jantung serangan, pencegahan langkah-langkah sangat penting.

Punca

Penyebab gangguan peredaran darah bervariasi dan boleh berasal dari yang berbeza. Walau bagaimanapun, yang paling biasa adalah arteriosclerosis (penyempitan atau penyumbatan arteri kerana deposit), pembekuan darah di dalam badan (trombi atau emboli), atau vaskular keradangan. Walau bagaimanapun, tinggi kolesterol peringkat, obesiti, kencing manis mellitus, rendah tekanan darah, rokok atau kurang bersenam juga meningkatkan risiko terkena gangguan peredaran darah. Sejak pengerasan arteri (arteriosclerosis) adalah penyebab gangguan peredaran darah yang paling biasa, ia harus dijelaskan secara ringkas dengan lebih terperinci. Oleh itu, arteriosclerosis, kerana usia dan gaya hidup yang tidak sihat dan diet, mengakibatkan simpanan dan keausan darah kapal. Akibatnya, arteri menyempit sehingga hampir tidak ada darah yang dapat mengalir melalui mereka. Seseorang boleh bercakap mengenai penyumbatan darah secara berkala kapal atau kesesakan darah. Oleh itu, dalam hal ini menjelaskan gangguan peredaran darah, yang kemudian bertanggung jawab atas keluhan dan gejala khas berikut.

Gejala, keluhan dan tanda

Gangguan peredaran darah dapat ditunjukkan dengan gejala yang sangat berbeza. Tanda dan gejala mana yang berlaku bergantung pada lokasi dan tahap gangguan peredaran darah. Dalam vaskular akut oklusi di lengan atau kaki arteri, sengit kesakitan berlaku pada anggota badan yang terjejas dalam masa yang singkat. Enam gejala biasanya berlaku: Kehilangan nadi, kesakitan, pucat dan sejuk, gangguan deria, kelemahan otot dan kejutan. Bergantung pada keparahan gangguan peredaran darah, gejala ini dapat berlangsung dari beberapa saat hingga beberapa minit dan kadang-kadang menyebabkan komplikasi serius. Pada penyakit arteri periferal, gejala cenderung berkembang secara beransur-ansur. Mereka berlaku dalam empat peringkat. Pada peringkat pertama, pada awalnya tidak ada rasa tidak selesa, tetapi orang yang terkena itu sering merasakan sensasi kesemutan atau sengatan pada anggota badan. Pada peringkat kedua, terdapat peningkatan kesakitan, yang sangat ketara semasa berjalan dan aktiviti fizikal yang lain. Pada peringkat ketiga, gejala juga berlaku ketika rehat. Pada peringkat keempat, gangguan peredaran darah menunjukkan dirinya sebagai kesakitan yang berterusan, dan kerosakan tisu seperti perokok kaki juga berlaku. Gangguan peredaran darah kronik hampir selalu mempengaruhi kedua-dua kaki, tetapi keparahannya berbeza-beza. Anggota badan yang terjejas sering kelihatan kurang sensitif terhadap sentuhan.

Kursus

Bergantung pada arteri mana yang terkena, gangguan peredaran darah mungkin berlaku di bahagian tubuh atau organ yang berlainan. Selalunya, penyakit ini muncul di otak, jantung, atau bahagian kaki (terutamanya kaki, tetapi kadang-kadang lengan). Dalam kes gangguan peredaran darah jantung, pesakit mengalami kesakitan dan rasa sesak di dada kawasan, sering digabungkan dengan perasaan tidak dapat bernafas dengan betul (angina pectoris). Dalam kes yang lebih ringan, gejala ini hanya berlaku semasa melakukan aktiviti fizikal. Sekiranya otak, atau sekurang-kurangnya bahagiannya, tidak lagi dibekalkan dengan mencukupi oksigen, kebas pada lengan dan kaki mungkin berlaku, antara lain gejala. Kesukaran bercakap (simptomatik: tiba-tiba terkulai dari satu sudut mulut, gangguan visual, deringan di telinga atau pening juga boleh menjadi tanda-tanda gangguan peredaran darah di otak, sering digabungkan dengan disorientasi dan kekeliruan orang yang terkena. Dingin sensasi di kaki, rasa sakit dan kesemutan pada kebas di kaki boleh menunjukkan gangguan peredaran darah di kaki. Walau bagaimanapun, gangguan tidur kerana kesakitan dan kejang atau kulit perubahan warna (akibat kematian tisu) juga merupakan petunjuk serius.

Komplikasi

Aliran darah yang terganggu boleh menyebabkan pelbagai komplikasi. Dalam gangguan peredaran darah akut, gangguan deria pada anggota badan berlaku dalam beberapa minit. Dalam kebanyakan kes, kelumpuhan berlaku dan kelemahan otot yang ketara berkembang. Sekiranya aliran darah tidak kembali normal, pesakit akhirnya mungkin mengalami peredaran darah kejutan dan kematian. Gangguan peredaran darah dalam konteks penyakit oklusi arteri kronik menyebabkan komplikasi teruk ketika pesakit mengalami tahap penyakit. Seawal peringkat kedua, pesakit mengalami kesakitan semasa latihan fizikal. Pada peringkat ketiga, kesakitan juga berlaku ketika rehat dan disertai dengan tekanan perasaan di kaki. Pada peringkat keempat, kerosakan tisu boleh berlaku dan akhirnya membawa kepada pembentukan perokok kaki. Pengaliran darah yang terganggu di jari boleh membawa kematian anggota badan dan, dalam jangka masa panjang, menyebabkan pelbagai penyakit seperti sistemik progresif scleroderma. Gangguan peredaran darah dalam usus boleh membawa kepada kemerosotan umum keadaan, kejutan, dan akhirnya menjadi arteri yang mengancam nyawa oklusi. Akibatnya, kelumpuhan usus dan kematian tisu usus mungkin berlaku. Sekiranya tidak dirawat, gangguan peredaran otot jantung mengancam infark miokard.

Bilakah anda perlu berjumpa doktor?

Bahkan tanda-tanda pertama gangguan peredaran darah harus dijelaskan oleh doktor. Sekiranya terdapat rasa mati rasa secara tiba-tiba di kaki atau sakit ketika berjalan, ini menunjukkan sebab serius yang mesti disiasat dan, jika perlu, dirawat secara langsung. Tanda-tanda amaran lain termasuk kesukaran bercakap, masalah penglihatan, memori masalah (misalnya, kealpaan), dan rasa sesak di dada. Sesiapa yang menyedari satu atau lebih gejala ini mesti berjumpa doktor dengan segera. Pesakit dengan tekanan darah tinggi, berat badan berlebihan atau tahap lipid darah yang tinggi harus berjumpa doktor dengan kerap. Pada tanda pertama gangguan peredaran darah, doktor mesti berunding dan sesuai terapi dimulakan untuk mengurangkan faktor-faktor risiko. Perkara yang sama berlaku untuk orang yang menderita kencing manis mellitus, mempunyai penyakit yang tidak sihat diet atau adalah perokok. Kumpulan risiko ini harus memberi perhatian khusus kepada kemungkinan tanda amaran badan mereka dan mencegah keluhan selanjutnya dengan rawatan segera. Gejala kardiovaskular seperti mantra pening, mata bergelombang atau berpeluh adalah keadaan kecemasan perubatan. Orang yang terjejas sendiri atau responden pertama harus segera memberi amaran kepada perkhidmatan ambulans atau pergi ke hospital terdekat. Sekiranya berlaku peredaran darah atau strok, pertolongan cemas mesti ditadbir.

Rawatan dan terapi

Sebagai peraturan umum, gangguan peredaran darah dan penyakit kardiovaskular dapat dicegah dengan gaya hidup yang sihat. Ini termasuk alkali yang sihat diet, menjauhkan diri dari nikotin, alkohol and kafein (atau sekurang-kurangnya memakannya perangsang secara sederhana), cukup bersenam di udara segar dan mengawal berat badan. Tetapi gaya hidup yang seimbang juga boleh dianggap sebagai faktor pencegahan yang penting. Walau bagaimanapun, setelah penyakit itu masuk, pertolongan diri tidak lagi mungkin, atau hanya pada tahap terhad di bawah pengawasan perubatan. Oleh itu, perundingan doktor tidak dapat dihindari. Dalam rawatan gangguan peredaran darah, perbezaan dibuat antara aduan akut, yang dianggap sebagai kecemasan perubatan (strok, serangan jantung, akut oklusi dari kaki arteri, dan lain-lain), dan aduan yang sudah ada, yang dirawat oleh perubahan tabiat gaya hidup, ubat-ubatan dan rawatan perubatan selanjutnya. Selain pencegahan langkah-langkah untuk mengekalkan dan mempromosikan kesihatan, disarankan untuk melakukan pemeriksaan berkala dengan doktor anda. Dengan cara ini, gangguan peredaran darah khususnya dapat dikesan pada tahap awal dan penyakit sekunder yang serius dapat dicegah.

Prospek dan prognosis

Prognosis gangguan peredaran darah adalah individu dan berpunca dari pelbagai faktor. Ia bergantung pada penyetempatan gangguan dan juga tahapnya. Di samping itu, penyakit yang mendasari sebahagian besarnya bertanggung jawab untuk perjalanan dan prospek penyembuhan selanjutnya. Kesesakan darah sering berlaku ketika badan tidak berfungsi. Bentuk gangguan peredaran darah ini biasanya hilang sepenuhnya dalam beberapa minit. Dengan mengubah postur badan serta mengimbangkan pergerakan, darah peredaran dirangsang lagi sehingga gangguan telah dihilangkan. Organisma tumbuh semula dalam kes-kes ini. Kerosakan pada dinding kapal mungkin tidak sembuh. Dalam kes arteriosklerosis, prognosis tidak baik kerana tidak ada regresi. Sekiranya gangguan peredaran darah tidak dapat dihentikan, penyakit sekunder berlaku. Dalam kes yang paling teruk, pesakit tiba-tiba menderita akut kesihatan keadaan. A serangan jantung atau strok dipicu oleh gangguan peredaran darah. Perkhidmatan ambulans diperlukan, kerana berlaku akibat maut atau berlaku kerosakan sepanjang hayat. Gangguan ini memberikan tekanan yang besar pada sistem kardiovaskular. Otot jantung sangat tertekan dan boleh menjadi sakit. Dalam beberapa kes gangguan peredaran darah di hujung kaki, rawatan terdiri daripada pemotongan dari kawasan yang terjejas.

Penjagaan selepas itu

Perlu dilakukan lawatan susulan secara berkala oleh doktor yang merawat. Ini termasuk biasa ultrasound peperiksaan kapal. Ini memungkinkan perkembangan gangguan peredaran darah lebih lanjut untuk dipantau atau dikesan pada tahap awal. Rawatan kemudian boleh dimulakan dengan segera jika perlu dan, jika perlu, mencegah perkembangan yang lebih buruk. Sekiranya kemerosotan akibat gangguan peredaran darah berterusan, pemulihan langkah-langkah yang telah dimulakan juga harus diteruskan di rumah. Dalam menghadapi kehidupan sehari-hari, saudara-mara juga harus belajar mengatasi situasi baru bersama dengan orang yang terjejas. Lebih banyak senaman adalah salah satu cara untuk mempromosikan pemulihan. Ini melancarkan darah peredaran dengan cara semula jadi. Tidak sukar kekuatan latihan di kecergasan pusat perlu. Walaupun latihan sederhana seperti berjalan kaki, berbasikal, mendaki and berenang memperbaiki peredaran darah. Aktiviti-aktiviti ini harus diselaraskan terlebih dahulu dengan doktor yang merawat. Adakah ubat-ubatan rumah berguna untuk rawatan susulan gangguan peredaran darah mesti dibincangkan dengan doktor, juga berkaitan dengan kemungkinan interaksi dengan ubat-ubatan yang sudah diambil. Bawang putih, misalnya, melancarkan peredaran darah dengan sangat banyak. Saluran yang sihat tetap elastik. Hawthorn juga telah terbukti dapat membantu menguatkan dan membersihkan urat, serta meningkatkan peredaran darah. Urut dengan minyak yang meningkatkan peredaran darah atau tinctures sedikit sebanyak dapat melegakan kapal.

Apa yang anda boleh buat sendiri

Dengan adanya gangguan peredaran darah yang ada, mereka yang terjejas dapat mengambil beberapa langkah sendiri untuk mengurangkan rasa tidak selesa. Setelah bangun latihan gimnastik seperti gergaji kaki membantu meningkatkan vena pam. Selang mandi panas bergantian, bermula dan berakhir dengan mandi air sejuk, juga merangsang peredaran darah. Bentuk yang berkurang ini akan menjadi pancuran sejuk di bahagian bawah kaki atau lengan bawah kerana ia juga digunakan dalam rawatan Kneipp. Ini boleh ditambah dengan sikat berikutnya urut. Ini juga mempromosikan detoksifikasi proses. Minum segelas suam air - ditambah dengan yang dikehendaki dengan halia kepingan - setelah bangun juga terbukti bermanfaat. Amalan ini berasal dari seni penyembuhan Ayurveda India dan merangsang aliran cairan tubuh, termasuk aliran darah. Untuk mengurangkan masalah peredaran darah atau mencegahnya menjadi lebih teruk, senaman harus dilakukan secara berkala. Otot yang lebih kuat membantu urat untuk mengangkut darah melawan daya tarikan graviti. Endurance sukan juga mengukuhkan sistem kardiovaskular. Tambahan pula, semua langkah yang menyumbang kepada kehidupan yang lebih sihat membantu: sedikit alkohol dan makanan berlemak, sebaliknya, makanan kaya zat yang bervariasi dan penting dengan sayur-sayuran yang tinggi. Juga lobak pedas berfungsi melancarkan peredaran darah. Hubungan antara gangguan peredaran darah dan keadaan mental juga disahkan. Oleh itu kelonggaran kaedah mewakili juga kemungkinan rawatan diri. Walaupun begitu, doktor keluarga harus berunding untuk mendapatkan aduan berterusan.