Citalopram: Kesan, Pentadbiran, Kesan Sampingan

Bagaimana citalopram berfungsi

Citalopram mengganggu metabolisme otak, lebih khusus dengan metabolisme utusan saraf (neurotransmitter) serotonin. Neurotransmitter menghantar isyarat saraf antara sel otak dengan dirembeskan oleh satu sel dan kemudian mengikat tapak dok tertentu (reseptor) pada sel seterusnya. Neurotransmiter kemudiannya diserap semula ke dalam sel asal dan dengan itu tidak aktif.

Pakar mengesyaki bahawa jumlah serotonin yang dikeluarkan yang tidak mencukupi memainkan peranan dalam perkembangan gejala kemurungan. Di sinilah citalopram dan perencat pengambilan semula serotonin terpilih (SSRI) yang lain masuk: Mereka secara selektif menghalang pengambilan semula serotonin ke dalam sel-sel dari mana ia dikeluarkan. Ini membolehkan neurotransmiter memberikan kesan yang menaikkan mood dan mengurangkan kebimbangan lebih lama.

Walaupun korelasi belum difahami sepenuhnya, citalopram selalunya boleh digunakan untuk mengawal kemurungan dengan baik. Perlu diingatkan, bagaimanapun, bahawa kesannya hanya ditetapkan dalam dua hingga enam minggu selepas permulaan rawatan, kerana proses yang dijelaskan tidak berlaku serta-merta.

Penyerapan, pemecahan dan perkumuhan

Citalopram diserap dengan baik dalam saluran gastrousus selepas pengambilan melalui mulut (setiap oral). Selepas penyerapan ke dalam aliran darah, ubat melintasi penghalang darah-otak untuk menghalang pengambilan semula serotonin yang dibebaskan dalam sistem saraf pusat.

Pecahan citalopram berlaku terutamanya di hati dengan penglibatan pelbagai enzim CYP. Selepas kira-kira 36 jam, separuh daripada bahan aktif dikeluarkan dari badan semula (separuh hayat).

Bilakah citalopram digunakan?

Di luar petunjuk ini yang diluluskan oleh pihak berkuasa dadah, citalopram juga digunakan untuk penyakit mental lain ("penggunaan luar label").

Tempoh rawatan bergantung kepada kejayaan pemulihan dan sentiasa ditentukan oleh doktor yang merawat. Ia selalunya satu hingga beberapa tahun.

Bagaimana citalopram digunakan

Sebagai peraturan, citalopram diambil sebagai tablet bersalut filem sekali sehari (pada waktu pagi atau petang), tanpa mengira makanan. Kerana bahan aktif mempunyai separuh hayat yang panjang, dos sekali sehari adalah mencukupi. Jarang sekali, bahan aktif diberikan sebagai penyelesaian infusi (pada pesakit yang menjalani rawatan pesakit dalam).

Orang yang berumur lebih dari 65 tahun harus menerima hanya separuh dos daripada jumlah yang biasa digunakan.

Jika rawatan jangka panjang dengan citalopram akan dihentikan, pakar mengesyorkan mengurangkan dos bahan aktif secara perlahan-lahan dan beransur-ansur ("tirus") - pemberhentian secara tiba-tiba sering mengakibatkan gejala pemberhentian seperti rasa tidak enak badan, loya dan sakit kepala. Dalam banyak kes, pengurangan terapi boleh menghalang gejala sedemikian. Ia dirancang dan ditemani oleh doktor.

Apakah kesan sampingan citalopram?

Terutama dalam dua minggu pertama terapi, kesan sampingan berikut diperhatikan:

Pesakit yang terdedah kepada idea bunuh diri harus dipantau dengan teliti semasa dua hingga empat minggu pertama rawatan sehingga kesan antidepresan citalopram bermula.

Kesan sampingan lain yang kerap berlaku (dalam satu hingga sepuluh peratus daripada mereka yang dirawat) atau sangat kerap (dalam lebih daripada sepuluh peratus daripada mereka yang dirawat) adalah:

  • penurunan berat badan dan selera makan berkurangan
  • kebimbangan, kegelisahan, kekeliruan

Kadang-kadang (dalam 0.1 hingga satu peratus daripada mereka yang dirawat), citalopram menyebabkan penambahan berat badan dan peningkatan selera makan.

Oleh kerana bahan aktif bertindak secara langsung dalam sistem saraf pusat, banyak kesan sampingan lain diketahui sebagai tambahan, tetapi kepentingan sekunder. Senarai ini hanya menggambarkan kesan sampingan citalopram yang paling penting.

Apa yang perlu dipertimbangkan semasa mengambil citalopram?

Kontraindikasi

Citalopram tidak boleh digunakan dalam:

  • hipersensitiviti kepada bahan aktif atau kepada mana-mana bahan lain ubat
  • penggunaan serentak perencat monoamine oxidase (inhibitor MAO – digunakan untuk merawat kemurungan dan penyakit Parkinson)
  • penggunaan serentak linezolid (antibiotik), melainkan pemantauan tekanan darah yang rapi dapat dipastikan
  • penggunaan serentak pimozide (antipsikotik)
  • sindrom QT panjang kongenital atau diperolehi (pemanjangan selang QT dalam jantung, boleh dilihat dalam ECG)

Interaksi dadah

Penggunaan serentak citalopram dan alkohol harus dielakkan kerana sensitiviti terhadap alkohol meningkat semasa terapi. Pesakit yang mengambil citalopram melaporkan pengalaman mabuk yang teruk dan rasa tidak sihat yang teruk walaupun selepas mengambil jumlah alkohol yang biasa.

Begitu juga, ubat-ubatan yang juga menjejaskan keseimbangan serotonin harus dielakkan semasa terapi. Sesetengah ubat terhadap migrain (triptan), ubat penahan sakit opioid (tramadol, fentanyl) serta prekursor serotonin sebagai bantuan tidur ringan atau untuk menaikkan mood (tryptophan, 5-HTP) hanya boleh digunakan selepas berunding dengan doktor atau ahli farmasi.

Ubat biasa yang menyebabkan pemanjangan masa QT termasuk antibiotik tertentu (azithromycin, erythromycin, ciprofloxacin, clarithromycin, cotrimoxazole), ubat asma (salbutamol, terbutaline), ubat antikulat (fluconazole, ketoconazole), dan ubat selsema (ephedrine, pseudoephenylpanyl) .

Jika anda mendapati diri anda degupan jantung tidak teratur atau kesan sampingan yang serupa, maklumkan kepada doktor!

Citalopram boleh meningkatkan kesan antikoagulan antikoagulan (warfarin, phenprocoumon, antikoagulan oral langsung, heparin), agen antiplatelet (ASA, clopidogrel, prasugrel, ticagrelor, NSAID), dan rheologi (pentoxifylline, naftidrofuryl, dipyridamole).

Kerana citalopram boleh berinteraksi dengan banyak ejen lain, anda harus memberitahu doktor dan ahli farmasi tentang semua ubat lain yang anda gunakan. Ini juga terpakai kepada persediaan bebas kaunter dan herba.

Sekatan umur

Mengandung dan menyusukan anak

Semasa kehamilan dan penyusuan, citalopram harus diambil hanya jika benar-benar perlu dan selepas penilaian risiko-manfaat yang teliti. Jika rawatan ditunjukkan atau jika terapi stabil diteruskan, ubat itu adalah agen lini pertama. Penyusuan susu ibu secara amnya boleh diterima dengan citalopram.

Cara mendapatkan ubat dengan bahan aktif citalopra

Ubat yang mengandungi citalopram hanya boleh didapati dengan preskripsi di Jerman, Austria dan Switzerland.

Berapa lama citalopram telah diketahui?

Citalopram telah dibangunkan semasa mencari anticonvulsant baru (antiepileptik). Apabila didapati bahawa bahan aktif memberikan kesan antidepresan dan bukannya kesan antiepileptik, ia telah dipatenkan dalam petunjuk ini pada tahun 1989.

Paten untuk citalopram tamat pada tahun 2003. Sejak itu, banyak generik yang mengandungi bahan aktif telah muncul di pasaran.