Clarithromycin: kesan, petunjuk, kesan sampingan

Bagaimana clarithromycin berfungsi

Clarithromycin menembusi sel bakteria dan menghalangnya daripada menghasilkan protein penting. Oleh itu, bakteria tidak dibunuh oleh antibiotik, tetapi pertumbuhannya dihalang. Bahan aktif mempunyai kesan bakteriostatik.

Perencatan pertumbuhan bakteria ini memberi peluang kepada sistem imun untuk membendung jangkitan. Berbanding dengan erythromycin, satu lagi antibiotik makrolida yang terkenal, clarithromycin berkesan terhadap lebih banyak jenis bakteria.

Di samping itu, tidak seperti erythromycin, ia adalah asid gastrik yang stabil, jadi ia tidak pecah di dalam perut. Ini memungkinkan untuk mengurangkan kekerapan pengambilannya. Di samping itu, clarithromycin lebih mudah alih tisu, jadi ia mencapai sasarannya dalam badan dengan lebih baik.

Penyerapan, degradasi dan perkumuhan

Kira-kira enam jam selepas pengambilan, separuh daripada bahan aktif dikumuhkan semula, kira-kira tiga perempat dalam najis dan satu perempat dalam air kencing.

Bilakah klaritromisin digunakan?

Clarithromycin digunakan untuk merawat jangkitan bakteria yang disebabkan oleh patogen yang mudah terdedah kepada clarithromycin, iaitu patogen yang boleh dihalang dalam pertumbuhan oleh antibiotik.

Jangkitan ini selalunya termasuk jangkitan saluran pernafasan (seperti radang paru-paru dan bronkitis), jangkitan tekak, hidung dan telinga (seperti tonsillitis, sinusitis dan faringitis), dan jangkitan kulit (seperti jangkitan luka, jangkitan folikel rambut/folikel rambut, dan erisipelas).

Gunakan betul-betul seperti yang diarahkan oleh doktor atau ahli farmasi anda. Jika digunakan terlalu pendek atau terlalu lama, terdapat risiko rintangan berkembang. Ini bermakna bahawa bakteria menjadi tidak sensitif terhadap clarithromycin. Di samping itu, pemberhentian terapi pramatang boleh menyebabkan kambuh semula.

Biasanya, clarithromycin digunakan dalam bentuk tablet. Bagi pesakit yang mengalami kesukaran menelan atau diberi makan tiub, terdapat juga jus klaritromisin dan butiran untuk menyediakan penggantungan untuk kegunaan oral.

Juga tersedia ialah tablet dengan pelepasan tertunda bahan aktif (tablet pelepasan berterusan). Tidak seperti tablet biasa, ia hanya perlu diambil sekali sehari.

Tempoh penggunaan biasa berbeza dari enam hingga 14 hari, bergantung kepada keterukan jangkitan. Dos biasanya 250 miligram clarithromycin dua kali sehari. Dalam jangkitan yang teruk, doktor mungkin menggandakan dos ini.

Clarithromycin harus digunakan untuk keseluruhan tempoh rawatan yang ditetapkan oleh doktor. Walaupun gejala bertambah baik lebih awal, anda tidak sepatutnya menghentikannya sendiri (risiko perkembangan rintangan dan kambuh!).

Apakah kesan sampingan clarithromycin?

Kesan sampingan termasuk insomnia, gangguan rasa, sakit kepala, cirit-birit, muntah, loya, masalah penghadaman, nilai hati yang berubah, peningkatan peluh, dan ruam kulit dalam satu daripada sepuluh hingga satu daripada seratus orang yang dirawat.

Kesan sampingan dalam saluran penghadaman berlaku kerana antibiotik juga bertindak melawan bakteria usus yang bermanfaat. Ini menjejaskan penghadaman dan membawa kepada gejala yang disebutkan di atas.

Apakah yang perlu dipertimbangkan semasa mengambil clarithromycin?

Kontraindikasi

Clarithromycin tidak boleh diambil sekiranya:

 • penggunaan serentak mana-mana ubat berikut: ticagrelor (antikoagulan), ranolazine (untuk penyakit jantung koronari), astemizole dan terfenadine (agen anti-alergi), cisapride dan domperidone (agen prokinetik), dan pimozide (antipsikotik).
 • pemanjangan selang QT kongenital atau diperolehi
 • disfungsi hati yang teruk

Interaksi dadah

Clarithromycin mempunyai interaksi yang serupa dengan antibiotik makrolida lain, contohnya erythromycin. Oleh kerana ubat itu dipecahkan dalam hati oleh enzim (CYP3A4) yang memecahkan ubat lain dan juga menghalangnya, ubat ini mungkin berinteraksi antara satu sama lain.

Oleh itu, pengambilan serentak (juga pada masa yang berlainan dalam sehari) boleh mengakibatkan paras ubat yang terlalu rendah atau terlalu tinggi dalam badan. Ubat-ubatan berkenaan kemudiannya sama ada tidak memberi kesan langsung atau terkumpul di dalam badan sehingga kesan toksik berlaku.

Contoh bahan aktif tersebut ialah:

 • Ubat kencing manis oral (antidiabetik) seperti pioglitazone, repaglinide, rosiglitazone
 • Statin (ubat penurun kolesterol) seperti lovastatin dan simvastatin
 • Ubat migrain seperti ergotamin
 • Ubat antikulat (antikulat) seperti flukonazol, ketoconazole
 • Ubat jantung seperti digoxin, verapamil, nifedipine
 • pelbagai ubat HIV seperti ritonavir, efavirenz, nevirapine dan etravirine, antara lain
 • Ubat antiepileptik seperti fenitoin, fenobarbital dan asid valproik
 • Kontraseptif oral (“pil”).

Oleh kerana banyak interaksi ubat, beritahu doktor anda ubat yang sedang anda ambil. Sebelum menggunakan ubat tanpa preskripsi, maklumkan kepada farmasi anda bahawa anda sedang menggunakan clarithromycin.

Had Umur

Clarithromycin boleh digunakan pada bayi baru lahir. Dos adalah berdasarkan berat badan. Orang tua juga boleh mengambil antibiotik tersebut melainkan terdapat disfungsi hati.

Kehamilan dan menyusu

Sekiranya doktor menganggapnya sangat perlu, antibiotik juga boleh digunakan semasa mengandung dan menyusu.

Bagaimana untuk mendapatkan ubat dengan clarithromycin

Berapa lamakah clarithromycin diketahui?

Clarithromycin telah dibangunkan pada tahun 1970-an berdasarkan antibiotik erythromycin. Permohonan paten untuk bahan aktif telah difailkan pada tahun 1980 dan ia telah dipasarkan di Jepun dari tahun 1991.

Kemudian pada tahun itu, antibiotik telah diluluskan terlebih dahulu di Amerika Syarikat dan kemudian di seluruh dunia. Perlindungan paten tamat tempoh di Eropah pada 2004 dan di A.S. pada 2005, selepas itu banyak pengeluar melancarkan produk generik yang mengandungi bahan aktif clarithromycin.