Pengelasan mengikut Weber | Fisioterapi untuk patah pergelangan kaki

Pengelasan mengikut Weber

An buku lali patah biasanya dikelaskan oleh doktor mengikut jenis dan lokasinya. Salah satu cara untuk melakukannya adalah dengan mengklasifikasikannya mengikut Weber. Pengelasan Weber bagi buku lali patah tulang berdasarkan sindeksmosis.

Syndesmosis bertanggungjawab terutamanya untuk kestabilan keseluruhan buku lali sendi. Ini adalah ligamen kuat yang menghubungkan tibia dan fibula dan dengan itu membentuk garpu pergelangan kaki. Sekiranya sindesmosis juga dipengaruhi oleh kecederaan, ini adalah penentu untuk rawatan, kerana kerosakan sendi yang serius dapat terjadi kerana peranan pentingnya sebagai penstabil.

Pengelasan mengikut Weber terbahagi kepada tiga kelas: Weber-A-Patah: Fraktur terletak di bawah syndesmosis, biasanya pada fibula yang lebih nipis. Dalam kebanyakan kes, syndesmosis itu sendiri tidak cedera. Weber-B patah: Fraktur terletak pada tahap syndesmosis; risiko bahawa syndesmosis juga dipengaruhi oleh kecederaan adalah lebih tinggi.

Fraktur Weber-C: Fraktur terletak di atas syndesmosis pada betis dan / atau tibia. Dalam jenis patah tulang ini, sindeksmosis hampir selalu dipengaruhi oleh kecederaan.

  1. Weber-A-Fracture: Fraktur terletak di bawah syndesmosis, biasanya pada fibula yang lebih nipis. Dalam kebanyakan kes, syndesmosis itu sendiri tidak cedera.
  2. Fraktur Weber-B: Fraktur berada pada tahap syndesmosis, risiko bahawa syndesmosis juga dipengaruhi oleh kecederaan adalah lebih tinggi.
  3. Fraktur Weber C: Fraktur terletak di atas syndesmosis pada betis dan / atau tibia. Dalam jenis patah tulang ini, sindeksmosis hampir selalu dipengaruhi oleh kecederaan.

Fraktur sendi pergelangan kaki - OP

Jika patah kaki buku lali adalah fraktur terbuka, sendi dipindahkan pada kedudukannya oleh fraktur, patah kompleks atau fraktur Weber B atau fraktur Weber C, disarankan untuk merawat patah pergelangan kaki secara pembedahan. Tujuan utamanya adalah untuk memulihkan kedudukan sendi anatomi, memperbaiki patah tulang dan mengekalkan fungsi sendi. Plat dan skru kecil sering digunakan untuk memperbaiki keretakan.

Ini boleh kekal di dalam badan untuk waktu yang lama dan tidak dikeluarkan sehingga 12 bulan paling awal. Risiko juga boleh timbul dengan patah kaki buku lali, termasuk kulit nekrosis, jangkitan pada sendi yang dikendalikan, gangguan pada tulang dan penyembuhan luka, serta penyembuhan yang tidak betul yang kemudiannya boleh menyebabkan pergelangan kaki arthrosis. Langkah-langkah pemulihan yang mengikuti operasi tidak berbeza dengan rawatan konservatif terhadap patah pergelangan kaki.

Kemajuan penyembuhan harus dipantau secara berkala dengan cara Sinar X mengawal gambar. Dalam kalangan profesional, ini juga disebut sebagai penjagaan selepas berfungsi. Artikel ini mungkin menarik bagi anda: “Tekanan selepas patah pergelangan kaki