Pengelasan | Latihan Fisioterapi untuk keselesaan siku

klasifikasi

Sekiranya terdapat kehelan siku yang ada, doktor akan mengklasifikasikan kecederaannya. Ini bergantung pada arah di mana kehelan itu ada. Ini menghasilkan klasifikasi berikut: posterolateral (belakang) posterolateral (ulna dan radius di sebelah humerus) posteromedial (ulna dan radius yang berpusat pada humerus) anterior (depan) divergen (ulna dan radius kedua sisi humerus).

  • Posterior (belakang)
  • Posterolateral (ulna dan radius di sebelah humerus)
  • Posteromedial (ulna dan jari-jari berpusat pada humerus)
  • Anterior (bahagian depan)
  • Menyimpang (ulna dan jari-jari di kedua sisi humerus)

OP

Sekiranya dislokasi siku sangat kompleks, banyak struktur yang rosak atau kecederaan terbuka, pembedahan perlu dilakukan. Sekiranya boleh, operasi dilakukan menggunakan prosedur invasif atau terbuka minimum. Pakar bedah akan membawa pengungsi tulang kembali ke kedudukan yang betul, buang atau jahit struktur yang musnah dan perbaiki penodaan dengan sebaik mungkin.

Sekiranya berlaku patah tulang yang rumit dan ketidakstabilan utama, penggunaan piring dan kuku pembedahan mungkin diperlukan, yang kemudian dikeluarkan setelah beberapa bulan. Semasa operasi, kedudukan sendi yang betul dapat diperiksa dengan menggunakan sinar-x. Selepas operasi, lengan tidak bergerak dengan a plaster pelakon. Rawatan fisioterapeutik harus dimulakan pada hari yang sama operasi untuk mengurangkan bengkak, kesakitan dan sekatan pergerakan.

Berapa lama pelakon dipakai?

Sekiranya dislokasi siku, sendi harus dikembalikan ke kedudukan semula dalam 6 jam pertama selepas kecederaan, jika mungkin. Bergantung pada tahap kecederaan, ini dilakukan secara pembedahan atau konservatif. Selepas itu adalah mustahak untuk bergerak sendi siku untuk membiarkan kecederaan sembuh.

Dalam banyak kes, ini dilakukan dengan menerapkan a plaster pelakon. Ini mesti dipakai selama 1-2 minggu akan datang. Sekiranya terdapat ketidakstabilan siku tambahan kerana keparahan kecederaan, jangka masa boleh ditingkatkan hingga 3-4 minggu.