Pengelasan patah mengikut AD | Latihan untuk patah pergelangan kaki

Klasifikasi patah tulang mengikut AD

An buku lali patah biasanya disebabkan oleh kekuatan kejatuhan yang sangat besar atau oleh mekanisme berpusing semasa bersukan, di tempat kerja atau dalam kemalangan jalan raya. Kerana tekuk yang kuat, sebuah buku lali bersama patah sering melibatkan kecederaan ligamen. Seperti yang telah disebutkan, patah tulang C dan D selalu dikendalikan untuk mengelakkan ketidakstabilan berterusan. Semasa operasi, sekrup set biasanya dimasukkan untuk melegakan ligamen syndesmosis dan untuk mengelakkan pergerakan fisiologi naik dan turun dari fibula (fibula), yang menjadikannya perlu untuk membatasi pergerakan.

Dalam rawatan pasca buku lali patah, kaki dengan itu diatur dalam kedudukan sifar neutral; pergerakan putaran pergelangan kaki bawah juga dilarang. Sebagai tambahan, tidak ada beban yang dapat dikenakan sama sekali.

  • A dan B adalah yang paling mudah dan garis patah berada di bawah ruang sendi.
  • C dan D lebih serius dan harus dioperasikan pada setiap masa, kerana garis patah berada di atas ligamen syndesmosis (ligamen yang menghubungkan betis dan tulang kering di depan dan di belakang dan memberi kestabilan) dan oleh itu ketidakstabilan berlaku.
  • Fibula juga terlibat dalam patah D. Seorang Sinar X menunjukkan tahap sebenar patah tulang, bentuknya, struktur tulang yang terlibat dan adakah terdapat kehelan.

Ringkasan

Dalam kes a patah kaki buku lali, larangan tekanan biasanya diberikan sejak awal untuk melindungi struktur. Pada fasa ini, kekuatan otot dapat dikekalkan dengan latihan tertentu dari PNF. Dalam perjalanan seterusnya penyembuhan luka dan ketika beban dilepaskan, kapasiti beban kaki dapat ditingkatkan lagi melalui latihan proprioceptive, seimbang latihan dan pembinaan otot. Masa memuatkan kaki harus ditentukan dengan berunding dengan doktor.