Pengelasan | Fisioterapi untuk patah jari-jari

klasifikasi

Jejari boleh pecah di tempat yang berbeza: Yang biasa patah jari-jari distal boleh dibahagikan kepada dua bentuk bergantung kepada punca kecederaan: Kanak-kanak sering kali terkena, kerana mereka cenderung jatuh ketika bermain. Orang tua juga sering mengalami radius patah, kerana risiko jatuh meningkat seiring bertambahnya usia. Bergantung pada bagaimana stabilnya patah adalah, ia boleh dirawat dengan imobilisasi jangka pendek dengan a plaster pemeran, atau penstabilan pembedahan mungkin diperlukan.

Di samping itu, fungsi pergelangan tangan and lengan diperbaiki oleh fisioterapi tertentu. Prognosisnya tentu saja bergantung pada tahap kecederaan dan kemungkinan penyakit bersamaan, tetapi umumnya baik, terutama pada kanak-kanak.

 • Selalunya ia pecah berhampiran pergelangan tangan, maka ia disebut a patah jari-jari distal, yang merupakan patah tulang yang paling biasa pada manusia.
 • Pada tahap siku, jejari pecah agak jarang.
 • Apa yang boleh berlaku adalah a patah jejari kepala. Radial kepala membentuk dengan siku dan sangat penting untuk pergerakan putaran lengan. Sekiranya pesakit jatuh, misalnya ke siku bengkok, radial kepala boleh pecah.
 1. Fraktur sambungan yang disebut (Colles), di mana seseorang jatuh pada tangan yang dilanjutkan.
 2. Fraktur fleksi (Smith), di mana seseorang jatuh pada tangan yang bengkok dan bersudut.

Operasi

Pembedahan ditunjukkan sekiranya berlaku patah jari-jari yang tidak stabil. Fraktur terbuka atau patah tulang kering juga mesti dirawat secara pembedahan. Terdapat beberapa prosedur pembedahan untuk menstabilkan patah tulang selepas pengurangan:

 • Kawat boleh digunakan (wayar Kirschner), atau patah boleh dipasang dengan skru.

  Ini terutama berlaku jika serpihan individu sangat tidak stabil. Selepas operasi, hanya perlu dilakukan imobilisasi yang agak singkat 2-4 minggu, setelah itu fisioterapi dapat dimulakan dengan segera. Kawat biasanya dikeluarkan setelah 1-3 minggu lagi.

 • Sekiranya terdapat kecederaan yang rumit atau selepas terapi konservatif yang gagal, osteosintesis plat dan tulang yang membatalkan cantuman boleh juga dilakukan.

  Ini adalah penetapan yang kuat.

 • Dalam hal patah tulang, seperti yang disebutkan di atas, a fixator luaran boleh digunakan, yang disikat melalui kulit dari luar dan memperbaiki serpihan individu. Selepas pembedahan berjaya, patah tulang tidak bergerak. Sekiranya cukup stabil, fisioterapi boleh dimulakan. Selepas beberapa minggu, bahan fiksasi dapat dikeluarkan, biasanya di bawah anestesia tempatan.