Claustrophobia: Definisi, Gejala, Punca

Apa itu claustrophobia?

Claustrophobia, juga dipanggil ketakutan terhadap ruang, tergolong dalam fobia khusus. Ini bermakna bahawa orang yang terjejas merasakan ketakutan yang tidak seimbang dalam menghadapi perkara tertentu. Oleh itu, orang yang mengalami claustrophobia mengembangkan perasaan takut yang kuat dalam ruang terkurung dan tertutup (contohnya, lif, kereta bawah tanah) serta orang ramai (seperti konsert).

Claustrophobia - kesan sosial

Claustrophobia mungkin mengehadkan kehidupan mereka yang terjejas dengan teruk, secara profesional dan peribadi, sebagai contoh, kerana mereka menghadapi masalah mengembara atau mengelakkan banyak situasi dan tempat yang orang lain ambil mudah – daripada menonton wayang hingga ke konvensyen.

Claustrophobia dan gangguan panik

Bagaimanakah claustrophobia menampakkan dirinya?

Bagaimanakah claustrophobia menampakkan dirinya dan apakah kepentingan keadaan untuk penghidap? Claustrophobia, seperti semua fobia, memanifestasikan dirinya dalam ketakutan yang tidak wajar - dalam kes ini ruang terkurung dan tertutup atau orang ramai.

Keterukan kebimbangan itu berkisar dari kegelisahan dan kebimbangan kepada panik. Perasaan cemas disertai dengan gejala fizikal seperti jantung berdegup kencang, berpeluh, sesak nafas atau hiperventilasi. Ini mungkin sangat teruk sehingga menyebabkan orang yang terjejas dalam ketakutan maut.

Penghidap lain, sebaliknya, tidak berasa terhad sama sekali dalam kehidupan seharian biasa dan hanya mengalami kebimbangan dalam situasi tertentu, seperti semasa imbasan pengimejan resonans magnetik (MRI).

Apakah sebabnya?

Ketakutan utama untuk terkurung adalah salah satu pengalaman manusia yang wujud. Dari sudut biologi evolusi, ketakutan terhadap objek atau situasi tertentu masuk akal kerana ia menyumbang kepada kemandirian manusia.

Penghidap lain, sebaliknya, tidak berasa terhad sama sekali dalam kehidupan seharian biasa dan hanya mengalami kebimbangan dalam situasi tertentu, seperti semasa imbasan pengimejan resonans magnetik (MRI).

Apakah sebabnya?

Ketakutan utama untuk terkurung adalah salah satu pengalaman manusia yang wujud. Dari sudut biologi evolusi, ketakutan terhadap objek atau situasi tertentu masuk akal kerana ia menyumbang kepada kemandirian manusia.

Kecenderungan dan pengalaman negatif

Walau bagaimanapun, diketahui bahawa kecenderungan dan pengalaman genetik membentuk keperibadian seseorang dan dengan itu juga kecenderungan asas mereka untuk takut pada usia awal. Oleh itu, sesetengah orang sangat terdedah dan lebih cenderung untuk mengalami gangguan psikologi berbanding yang lain - termasuk gangguan kecemasan seperti klaustrofobia.

Claustrophobia: pemeriksaan dan diagnosis

Pemeriksaan fizikal

Untuk menolak kemungkinan penyebab fizikal gejala kecemasan, doktor melakukan pelbagai pemeriksaan dalam kes claustrophobia. Ini termasuk merekodkan beberapa nilai darah, elektrokardiogram (ECG) atau pemeriksaan kelenjar tiroid menggunakan ultrasound.

Lembaran ujian Claustrophobia

Untuk mengesan klaustrofobia, terdapat soal selidik khas yang menangkap gejala gangguan. Ahli terapi boleh bertanya soalan berikut:

  • Dalam situasi apakah anda mengalami kebimbangan yang teruk?
  • Apakah gejala fizikal yang berlaku apabila anda meletakkan diri anda dalam situasi sedemikian dalam fikiran anda (contohnya, jantung berdegup kencang, berpeluh, atau hiperventilasi)?
  • Adakah anda fikir tindak balas ketakutan anda dibesar-besarkan?

Rawatan

Claustrophobia boleh dikurangkan dengan ketara atau bahkan ditakluki sepenuhnya dalam kebanyakan kes dengan bantuan psikoterapi. Pada masa ini tiada ubat yang berkesan secara langsung terhadap gangguan kecemasan.

Oleh itu, pakar tidak mengesyorkan rawatan dadah sebagai standard untuk fobia tertentu. Walau bagaimanapun, dalam kes yang teruk, doktor mungkin menetapkan ubat tertentu, yang dipanggil perencat pengambilan semula serotonin terpilih.

Claustrophobia: terapi konfrontasi

Dengan cara ini, mereka mengalami ketakutan yang timbul dalam diri mereka akhirnya reda tanpa apa-apa berlaku kepada mereka. Pengalaman ini membantu mengurangkan ketakutan.

Claustrophobia: Terapi tingkah laku kognitif

Claustrophobia: Relaksasi Gunaan

Kelonggaran gunaan ialah teknik yang mengajar pesakit untuk berehat dalam beberapa saat dalam situasi yang menimbulkan kebimbangan. Ini kerana bersikap santai dan cemas adalah saling eksklusif. Kaedah ini berdasarkan kelonggaran otot progresif Jacobsen.

Claustrophobia: perjalanan penyakit dan prognosis

Terapi tingkah laku boleh mengurangkan gejala fobia tertentu.

Tambahan pula, perkara yang sama berlaku untuk klaustrofobia seperti kebanyakan gangguan lain: lebih awal ia dirawat, lebih baik peluang untuk pulih. Walau bagaimanapun, jika tidak dirawat, klaustrofobia cenderung menjadi lebih teruk dan boleh mengehadkan kehidupan dengan teruk.