Clenbuterol: Kesan, Kegunaan, Kesan Sampingan

Bagaimana clenbuterol berfungsi

Clenbuterol adalah ubat dari kumpulan beta-sympathomimetics. Ia mengaktifkan tapak pengikatan tertentu bahan utusan dalam paru-paru - reseptor beta-2 yang dipanggil). Sebagai tindak balas kepada isyarat ini, bronkus mengembang. Kesan ini adalah wajar dalam penyakit paru-paru tertentu.

Di samping itu, clenbuterol digunakan dalam obstetrik sebagai agen penghalang buruh yang boleh dipercayai. Dengan menghalang kelahiran, kelahiran pramatang boleh dicegah. Ini memberi bayi lebih masa untuk berkembang di dalam rahim.

Clenbuterol juga bertindak sedikit sebanyak "luar sasaran" (iaitu jauh dari sasaran sebenar = paru-paru) pada metabolisme, pembinaan otot dan pembakaran lemak. Oleh itu, ia boleh disalahgunakan sebagai agen doping dalam sukan.

Penyerapan, degradasi dan perkumuhan

Selepas pengambilan, clenbuterol cepat dan sepenuhnya diserap ke dalam darah. Kesannya berlaku selepas lima hingga 20 minit dan berlangsung selama kira-kira 14 jam.

Paras darah tertinggi dicapai selepas dua hingga tiga jam. Bahan aktif meninggalkan badan tidak berubah dan selepas 34 jam separuh daripadanya dikumuhkan terutamanya dalam air kencing (separuh hayat).

Bilakah clenbuterol digunakan?

Oleh kerana separuh hayat yang panjang, kesan penuh clenbuterol tidak dijangka sehingga hari keempat.

Clenbuterol juga digunakan dalam kombinasi dengan ambroxol ekspektoran untuk merawat bronkitis (keradangan bronkus) dengan peningkatan pengeluaran lendir. Ia digunakan terutamanya dalam kes kekejangan bronkial yang teruk (bronkospasme) dengan sesak nafas yang berkaitan.

Bagaimana clenbuterol digunakan

Untuk rawatan simptomatik asma dan COPD, doktor biasanya menetapkan clenbuterol dalam bentuk tablet yang diambil dua kali sehari. Pada permulaan rawatan, mereka biasanya memilih dos yang lebih tinggi sehingga gejala bertambah baik.

Dos tunggal untuk orang dewasa dan kanak-kanak dua belas tahun ke atas adalah antara 0.02 hingga 0.04 miligram clenbuterol (bersamaan dengan satu tablet pada waktu pagi dan satu pada waktu petang). Dos harian maksimum ialah 0.1 miligram clenbuterol (= 5 tablet).

Ambil perhatian bahawa clenbuterol tidak bertindak tepat pada masanya dalam serangan akut dengan penyempitan saluran udara. Dalam kes ini, semburan kecemasan dengan agen bertindak pantas diperlukan!

Untuk bronkitis, persediaan gabungan clenbuterol dan ambroxol juga sering digunakan dalam bentuk tablet. Orang dewasa dan kanak-kanak berumur lebih dari dua belas tahun biasanya mengambil satu tablet pada waktu pagi dan satu tablet pada waktu petang. Jumlah bilangan tablet yang diambil setiap hari tidak boleh melebihi empat.

Apakah kesan sampingan clenbuterol?

Kesan sampingan biasa clenbuterol adalah gegaran, sakit kepala, kegelisahan, loya, dan berdebar-debar.

Kadangkala, kesan sampingan yang tidak diingini termasuk pening, sakit otot dan kekejangan, gementar, gatal-gatal, pedih ulu hati, degupan jantung yang cepat, degupan jantung yang tidak teratur, tekanan darah tinggi atau rendah, dan masalah kencing.

Kebanyakan kesan sampingan berlaku terutamanya pada permulaan terapi dan hilang apabila rawatan diteruskan.

Jika anda mengalami reaksi alahan kulit terhadap clenbuterol, sila maklumkan doktor atau profesional penjagaan kesihatan anda!

Untuk maklumat tentang kesan sampingan yang kurang biasa, lihat risalah pakej yang disertakan dengan ubat clenbuterol anda. Hubungi doktor atau ahli farmasi anda jika anda mengesyaki sebarang kesan sampingan yang tidak diingini.

Bilakah anda tidak boleh mengambil clenbuterol?

Anda biasanya tidak boleh menggunakan clenbuterol:

  • jika anda hipersensitif kepada bahan aktif atau kepada mana-mana bahan lain ubat
  • dalam hipertiroidisme yang teruk (kelenjar tiroid yang terlalu aktif)
  • dalam aritmia jantung
  • kardiomiopati obstruktif hipertropik (penyakit keturunan jantung)

Interaksi ubat ini mungkin dengan clenbuterol

  • Theophylline (ubat rizab untuk asma dan COPD)
  • Ipratropium (ubat untuk asma dan COPD)
  • Salmeterol dan formoterol (bronkodilator)
  • Budesonide dan ciclesonide (derivatif kortison)

Penggunaan serentak penyekat beta seperti metoprolol, bisoprolol, dan propranolol melemahkan kesan antiasma clenbuterol.

Clenbuterol boleh menyebabkan paras glukosa darah meningkat. Oleh itu, dalam pesakit kencing manis, mungkin perlu meningkatkan dos ubat gula darah oral (antidiabetik) atau jumlah insulin untuk tempoh rawatan clenbuterol.

Clebuterol pada kanak-kanak

Formulasi clenbuterol (cth., jus) dalam kombinasi pepejal dengan bahan aktif ambroxol boleh digunakan sejak lahir.

Clenbuterol: kehamilan dan penyusuan

Data setakat ini tidak menunjukkan peningkatan risiko kecacatan pada kanak-kanak yang belum lahir. Sebagai langkah berjaga-jaga, bagaimanapun, pakar menasihatkan agar tidak menggunakan clenbuterol pada wanita hamil. Walau bagaimanapun, bahan aktif boleh digunakan pada hari-hari sebelum kelahiran untuk menghalang kontraksi dan dengan itu melambatkan kelahiran. Walau bagaimanapun, ini mesti dipantau oleh doktor.

Clenbuterol masuk ke dalam susu ibu. Oleh itu, bayi yang menyusu harus dipantau untuk sebarang gejala jika ibu mengambil dadah. Jika perlu, tukar kepada penyusuan botol.

Clenbuterol dan kesuburan

Sama ada clenbuterol menjejaskan kesuburan manusia masih belum disiasat dalam kajian sehingga kini. Walau bagaimanapun, terdapat kajian terhadap haiwan. Ini tidak memberikan bukti bahawa ubat itu memberi kesan negatif kepada kesuburan dalam sebarang cara langsung atau tidak langsung.

Bagaimana untuk mendapatkan ubat yang mengandungi clenbuterol

Clenbuterol dalam sebarang dos dengan atau tanpa ambroxol memerlukan preskripsi di Jerman dan Austria dan hanya boleh diperolehi dengan preskripsi melalui farmasi.

Pada masa ini tiada persediaan yang mengandungi clenbuterol berdaftar di Switzerland.