Clindamycin: Kesan, Kegunaan, Kesan Sampingan

Bagaimana clindamycin berfungsi

Clindamycin menghalang keupayaan bakteria untuk menghasilkan protein. Walau bagaimanapun, kerana protein sangat penting untuk membina sel bakteria, antibiotik dengan itu menghalang bakteria daripada membesar dan membiak.

Clindamycin berfungsi dengan baik terhadap staphylococci (bakteria gram positif) dan anaerobes (kuman yang tumbuh dalam persekitaran bebas oksigen).

Penyerapan, degradasi dan perkumuhan

Clindamycin diserap dengan baik ke dalam badan melalui saluran gastrousus selepas pentadbiran melalui mulut. Pentadbiran ke dalam saluran darah vena atau otot rangka dengan picagari dan kanula juga boleh dilakukan.

Kebanyakan ubat dimetabolismekan oleh hati dan kemudian dikumuhkan dalam najis. Sebilangan kecil meninggalkan badan dalam bentuk tidak berubah dalam air kencing.

Clindamycin juga boleh digunakan secara luaran. Dalam bentuk krim atau gel faraj, antibiotik menghalang pertumbuhan bakteria di tapak permohonan.

Memandangkan clindamycin mudah diserap oleh tisu dan terkumpul dalam tisu tulang, antara tempat lain, ia digunakan untuk jangkitan pada tulang dan sendi (cth., osteomielitis, arthritis septik) dan jangkitan pada kawasan gigi dan rahang.

Kawasan lain penggunaan (petunjuk) antibiotik adalah:

  • Jangkitan telinga, hidung dan tekak (cth., otitis media akut, sinusitis, tonsillitis dan faringitis)
  • Jangkitan pada kawasan pelvis dan perut serta organ kemaluan wanita (cth. vaginitis, vaginosis bakteria)
  • Jangkitan pada tisu lembut

Bagaimana clindamycin digunakan

Penggunaan dalaman

Untuk melakukan ini, air sejuk yang telah direbus sebelum ini ditambah di bawah tanda pada botol. Botol ditutup dan digoncang dengan teliti sehingga butirannya larut sepenuhnya. Sebaik sahaja buih telah mengendap sepenuhnya, isi semula dengan tepat pada tandanya. Suspensi yang sedia untuk digunakan hendaklah digoncang dengan baik sebelum setiap penggunaan dan tidak boleh disimpan di atas 25 darjah.

Dos harian bergantung pada jenis dan keterukan jangkitan. Secara amnya, ia adalah antara 0.6 dan 1.8 gram clindamycin – dibahagikan kepada tiga hingga empat dos. Tempoh penggunaan juga bergantung pada jenis jangkitan serta perjalanan penyakit dan oleh itu ditentukan oleh doktor.

Penggunaan luaran

Krim faraj clindamycin disapu pada faraj dengan aplikator. Rawatan perlu dilakukan sebelum tidur dan tidak boleh dimulakan semasa haid.

Apakah kesan sampingan clindamycin?

Clindamycin boleh menyebabkan cirit-birit, terutamanya apabila diambil melalui mulut. Ini kerana antibiotik menggalakkan pembiakan bakteria tertentu dalam usus, yang menghasilkan toksin yang merosakkan mukosa usus.

Dalam sesetengah pesakit, ini boleh menyebabkan kolitis, yang disertai oleh demam, cirit-birit yang teruk dengan campuran darah, kekejangan perut, dan loya. Sekiranya cirit-birit berlaku, antibiotik harus dihentikan sebagai langkah berjaga-jaga dan berunding dengan doktor.

Dalam lebih daripada satu peratus pesakit, sedikit peningkatan sementara enzim hati tertentu (serum transaminase) berlaku dengan penggunaan clindamycin. Selepas pentadbiran melalui saluran darah vena, sakit dan flebitis dengan pembentukan bekuan darah berikutnya (trombophlebitis) mungkin berlaku.

Apakah yang perlu dipertimbangkan apabila menggunakan clindamycin?

Kontraindikasi

Clindamycin tidak boleh digunakan sekiranya hipersensitiviti kepada clindamycin atau lincomycin.

Pada pesakit yang mengalami gangguan fungsi hati, gangguan penghantaran isyarat dari saraf ke otot (cth., myasthenia gravis, penyakit Parkinson) dan dengan sejarah gangguan gastrousus (cth., keradangan kolon), berhati-hati khusus harus dilakukan apabila menggunakan antibiotik.

Interaksi

Antibiotik boleh mengurangkan keberkesanan pil perancang. Oleh itu, sebagai langkah berjaga-jaga, kontraseptif mekanikal tambahan harus digunakan semasa rawatan (cth., dengan kondom).

Penggunaan serentak antibiotik klindamisin dan makrolid (seperti eritromisin, klaritromisin, azitromisin atau roxithromycin) tidak digalakkan, kerana kedua-dua bahan aktif bertindak dengan cara yang sama dan dengan itu melemahkan kesan satu sama lain.

Clindamycin boleh meningkatkan kesan relaksan otot (ubat yang menyebabkan kelonggaran sementara otot rangka), kerana antibiotik juga mempunyai kesan kelonggaran otot. Oleh itu, jika perlu, dos relaksan otot diselaraskan dengan sewajarnya oleh doktor.

Clindamycin didegradasi melalui enzim CYP3A4. Ubat lain yang sangat merangsang aktiviti enzim CYP3A4 (termasuk rifampicin, fenitoin, fenobarbital, beberapa ubat HIV) mungkin mengehadkan keberkesanan Clindamycin.

Kehamilan dan Laktasi

Clindamycin adalah antibiotik rizab semasa kehamilan. Ia harus digunakan hanya apabila alternatif yang lebih sesuai bukan pilihan.

Antibiotik lain seperti penisilin, sefalosporin, dan makrolid juga harus diutamakan jika boleh semasa penyusuan. Walau bagaimanapun, jika clindamycin ditunjukkan secara meyakinkan, pesakit boleh meneruskan penyusuan susu ibu.

Persediaan yang mengandungi clindamycin memerlukan preskripsi di Jerman, Austria dan Switzerland dan hanya boleh didapati dari farmasi dengan preskripsi.

Berapa lama clindamycin telah diketahui?

Clindamycin berkait rapat secara kimia dengan lincomycin, yang dihasilkan oleh bakteria tertentu (Streptomyces lincolnensis) dan ditemui pada tahun 1950-an. Penemuan itu dibuat dalam budaya tanah berhampiran bandar Lincoln, Nebraska (oleh itu dinamakan lincomycin).

Clindamycin diperoleh daripada lincomycin melalui tindak balas kimia. Berbanding dengan yang kedua, ia lebih kuat dan lebih baik diserap ke dalam badan. Clindamycin telah berada di pasaran sejak tahun 1968.

Apa yang anda juga perlu tahu tentang clindamycin

Kerana clindamycin mengubah kolonisasi bakteria semula jadi pada usus, cirit-birit mungkin berlaku. Sebagai langkah pencegahan, persediaan yang mengandungi yis perubatan khas (cth. Saccharomyces cerevisiae) juga boleh diambil.