Clobazam: Kesan dan Kesan Sampingan

Bagaimanakah clobazam berfungsi?

Clobazam adalah bahan aktif dari kumpulan benzodiazepine. Bahan-bahan ini meningkatkan pertalian neurotransmitter GABA (asid gamma-aminobutyric) badan sendiri ke tapak pengikatnya pada reseptor GABAA.

Dengan kehadiran clobazam, kesan GABA pada reseptor meningkat. Lebih banyak ion klorida mengalir ke dalam sel saraf, menjadikannya kurang bersemangat. Dengan cara ini, ubat meningkatkan kesan menenangkan, anti-kebimbangan dan antikonvulsan GABA.

Bilakah clobazam digunakan?

Clobazam diluluskan untuk petunjuk berikut:

 • untuk rawatan gejala keadaan ketegangan akut dan kronik, pergolakan dan kebimbangan pada orang dewasa (Jerman, Austria, Switzerland) dan pada kanak-kanak dan remaja (Switzerland sahaja)
 • untuk terapi tambahan pada orang dewasa dan kanak-kanak berumur dua tahun ke atas dengan sawan epilepsi yang tidak bebas sawan dengan rawatan standard

Apakah kesan sampingan clobazam?

Kesan sampingan biasa clobazam adalah keletihan, mengantuk, pening dan gangguan penglihatan. Mengantuk, kelemahan otot dan gangguan pencernaan juga berlaku secara perbandingan kerap.

Walaupun digunakan dengan betul, clobazam boleh menjejaskan keupayaan anda untuk bertindak balas dengan ketara. Sebagai langkah berjaga-jaga, anda tidak seharusnya memandu kenderaan bermotor atau mengendalikan jentera berat semasa beberapa hari pertama rawatan.

Maklumat lanjut tentang kesan sampingan boleh didapati dalam risalah pakej untuk ubat Clobazam anda. Hubungi doktor atau ahli farmasi anda jika anda mengalami atau mengesyaki kesan sampingan yang tidak diingini.

Cara mengambil Clobazam

Clobazam boleh didapati dalam bentuk tablet dan jus.

Tablet Clobazam

Tablet Clobazam boleh didapati dalam kekuatan sepuluh dan 20 miligram.

Dos permulaan biasa untuk orang dewasa ialah 20 miligram clobazam setiap hari. Jika perlu, jumlah ini boleh ditingkatkan kepada 30 miligram.

Pesakit yang lebih tua biasanya bertindak balas dengan lebih sensitif terhadap bahan aktif. Dalam kes ini, dos permulaan harian sebanyak sepuluh hingga 15 miligram adalah mencukupi.

Dos harian maksimum untuk orang dewasa ialah 80 miligram clobazam.

Secara umum, clobazam tidak boleh diambil lebih lama daripada lapan hingga dua belas minggu untuk rawatan keadaan ketegangan, kegelisahan dan kebimbangan yang akut dan kronik.

Kanak-kanak dari umur enam tahun yang menerima clobazam sebagai rawatan tambahan untuk epilepsi mereka biasanya bermula dengan lima miligram setiap hari. Dos clozabam ini kemudiannya ditingkatkan secara beransur-ansur kepada dos penyelenggaraan 0.3 hingga 1.0 miligram per kilogram berat badan.

Penyediaan jus khas disediakan untuk kanak-kanak di bawah umur enam tahun (lihat di bawah).

Jus Clobazam

Jus Clobazam boleh didapati di Jerman dalam kepekatan satu atau dua miligram clobazam setiap mililiter. Di Austria, hanya persediaan dengan satu miligram setiap mililiter didaftarkan, di Switzerland tiada langsung.

Dos untuk kanak-kanak dari umur dua tahun dikira berdasarkan berat badan. Dos permulaan biasa ialah 0.1 miligram clobazam setiap kilogram berat badan. Ini kemudiannya meningkat secara beransur-ansur bergantung kepada tindak balas individu terhadap rawatan.

Kadangkala doktor juga menetapkan jus kepada pesakit remaja dan dewasa (contohnya untuk gangguan menelan).

Bilakah Clobazam tidak boleh diambil?

Clobazam secara amnya tidak boleh digunakan dalam situasi berikut:

 • Hipersensitiviti kepada bahan aktif atau mana-mana bahan lain ubat
 • myasthenia gravis (penyakit autoimun otot)
 • Gangguan fungsi pernafasan yang teruk
 • Sindrom apnea tidur (gangguan peraturan pernafasan semasa tidur di mana paru-paru tidak cukup pengudaraan dan/atau tidak berventilasi langsung disebabkan gangguan pernafasan yang singkat)
 • Disfungsi hati yang teruk
 • Keracunan akut dengan depresan pusat (cth. alkohol, ubat psikotropik, pil tidur)
 • Ketagihan alkohol, dadah atau ubat (semasa atau dahulu)
 • penyusuan
 • pada kanak-kanak di bawah umur dua tahun (kerana data yang tidak mencukupi)

Clobazam mungkin berinteraksi dengan ubat lain dengan kesan sedatif, termasuk sebagai contoh:

 • Opioid (ubat penahan sakit yang kuat seperti morfin dan hidromorfon)
 • Antipsikotik (ubat terhadap gejala psikotik, cth. levomepromazine, olanzapine dan quetiapine)
 • Anxiolytics (anxiolytics seperti gabapentin dan pregabalin)
 • ubat alahan yang lebih tua (seperti diphenhydramine dan hydroxyzine)

Dalam terapi tambahan epilepsi, doktor sentiasa menggabungkan clobazam dengan satu atau lebih ubat antiepilepsi. Interaksi dengan bahan aktif ini adalah sangat penting:

 • Asid valproik dan fenitoin, yang tahap darahnya boleh meningkat disebabkan oleh clobazam
 • Phenytoin, yang mempercepatkan pecahan clobazam
 • Stiripentol dan cannabidiol, yang melambatkan pemecahan clobazam

Clobazam dipecahkan dalam hati melalui enzim cytochrome P450 2C19 (CYP2C19). Oleh itu, perencatan enzim ini melambatkan perkumuhan bahan aktif. Dosnya biasanya mesti diselaraskan. Inhibitor CYP2C19 yang diketahui termasuk:

 • Fluconazole (agen antikulat)
 • Fluvoxamine (antidepresan)
 • Omeprazole, esomeprazole (ubat pedih ulu hati)

Clobazam meningkatkan kesan pelemas otot (muscle relaxants). Ini boleh meningkatkan risiko jatuh, terutamanya pada pesakit yang lebih tua.

Maklumkan kepada doktor atau ahli farmasi anda tentang semua ubat (termasuk ubat bebas kaunter dan herba) dan makanan tambahan yang anda (atau anak anda) gunakan. Dengan cara ini, kemungkinan interaksi boleh dijelaskan terlebih dahulu. Anda juga akan mendapat maklumat tentang interaksi dalam risalah pakej ubat Clobazam.

Clobazam semasa mengandung

Pengalaman terhad dengan penggunaan clobazam semasa kehamilan tidak memberikan sebarang bukti kecacatan serius pada kanak-kanak. Walau bagaimanapun, penggunaannya semasa kehamilan hanya disyorkan jika manfaat yang dijangkakan adalah lebih besar daripada potensi risiko.

Pakar di Charité – Universitätsmedizin Berlin memberi keutamaan kepada promethazine untuk wanita hamil dengan keadaan akut ketegangan, pergolakan dan kebimbangan. Clonazepam mungkin lebih baik untuk rawatan anti-epilepsi tambahan.

Jika anda bimbang sama ada anda perlu menggunakan ubat clobazam walaupun hamil, berbincang dengan doktor anda.

Cara mendapatkan ubat yang mengandungi clobazam

Clobazam boleh didapati dengan preskripsi di Jerman, Austria dan Switzerland.