Clonidine: Kesan, penggunaan, kesan sampingan

Bagaimana clonidine berfungsi

Clonidine merendahkan pembebasan bahan utusan sistem saraf simpatetik, adrenalin dan noradrenalin, dengan mengaktifkan reseptor alpha-2 (tapak dok). Hasil akhirnya ialah pengurangan tekanan darah dan degupan jantung, sedasi kecil, dan melegakan kesakitan.

Clonidine adalah apa yang dipanggil antisympathotonic (menghalang tindakan sistem saraf simpatetik). Sistem saraf simpatetik ialah sebahagian daripada sistem saraf autonomi yang, dengan bantuan "hormon tekanan" adrenalin dan noradrenalin, meletakkan badan ke dalam keadaan peningkatan kesediaan untuk melakukan - iaitu mencetuskan tindak balas badan seperti degupan jantung yang cepat, a pelebaran tiub bronkial (pengambilan oksigen yang lebih baik) dan peningkatan tekanan darah.

Keadaan ini juga dipanggil mod "fight or flight". Rakan sejawat kepada sistem saraf simpatetik ialah sistem saraf parasimpatetik. Ia memastikan penjanaan semula badan dan menggalakkan penghadaman, itulah sebabnya ia juga dipanggil mod "rehat dan penghadaman".

Kesan lain ubat, seperti menurunkan rintangan vaskular, dimediasi melalui rangsangan reseptor imidazole. Clonidine juga digunakan untuk merawat gangguan hiperaktif kekurangan perhatian (ADHD). Walau bagaimanapun, mekanisme tindakan yang tepat tidak diketahui.

Penyerapan, degradasi dan perkumuhan

Selepas pengambilan sebagai tablet, klonidin diserap dengan baik ke dalam darah melalui dinding usus dan mencapai paras darah maksimum selepas satu hingga tiga jam. Di dalam hati, sebahagian kecil ubat yang ditelan dipecahkan oleh enzim.

Selepas kira-kira lapan hingga sebelas jam, tiga perempat daripada jumlah klonidin yang diberikan dikumuhkan dalam air kencing dan satu perempat dalam najis.

Bilakah klonidin digunakan?

Petunjuk untuk penggunaan (petunjuk) clonidine adalah:

  • Tekanan darah tinggi (hipertensi)
  • Krisis hipertensi dalam rawatan rapi (pentadbiran intravena).
  • Adjunctive dalam analgesia (pentadbiran gabungan sedatif dan analgesik).
  • Gejala penarikan dalam rawatan ketagihan dadah atau alkohol
  • Glaukoma (dalam bentuk titisan mata)
  • ADHD

Biasanya, penggunaan adalah untuk jangka masa yang lebih lama.

Bagaimana clonidine digunakan

Umumnya, klonidin diambil dalam bentuk tablet atau kapsul, terutamanya untuk rawatan hipertensi. Pada permulaan rawatan, dos perlahan-lahan meningkat sehingga dos yang diperlukan secara individu ditemui.

Prosedur ini juga dipanggil "dos menjalar". Satu lagi kelebihan kenaikan dos yang perlahan ini ialah ia menghalang penurunan mendadak dalam tekanan darah, yang boleh dirasakan sebagai pening atau lemah.