Clubfoot: Rawatan, Gejala

Gambaran ringkas

  • Apa itu kaki bunted? Kecacatan kaki ini biasanya kongenital, tetapi juga boleh disebabkan oleh penyakit atau kemalangan. Kaki dibengkokkan dengan kuat ke atas, dalam kes yang melampau, jari kaki bersandar pada tulang kering.
  • Rawatan: Pada bayi baru lahir, biasanya penyembuhan spontan, fisioterapi, plaster dan splint, pembedahan, kasut khas
  • Punca: Kedudukan bayi dalam kandungan sempit, jangkitan virus, punca genetik, gangguan saraf, kemalangan
  • Diagnosis: Penilaian simptom yang boleh dilihat, prosedur pengimejan, analisis gaya berjalan
  • Pencegahan: Tidak boleh dilakukan dengan bentuk primer biasa, rawatan berhati-hati terhadap keadaan sedia ada dan kecederaan

Apa itu tumit kaki?

Kaki tumit (pes calcaneus) adalah kecacatan khas pada kaki. Ia sama ada kongenital atau diperoleh dalam perjalanan hidup. Kaki tumit sekunder ini adalah hasil daripada keadaan lain. Dalam kebanyakan kes, bayi dilahirkan dengan kaki bunion. Kurang biasa ialah gabungan kaki bengkok dan kaki bengkok, yang dirujuk sebagai kaki bengkok-bengkok atau kaki bengkok-bengkok (pes valgocalcaneus).

Simptom: Beginilah rupa kaki tumit

Kaki tumit yang ketara ketara. Seluruh kaki diregangkan ke atas ke arah tulang kering. Doktor merujuk kepada gejala ini sebagai dorsiflexion. Hiperekstensi ini bermakna tidak mungkin untuk membengkokkan kaki ke bawah secara normal (plantar flexion). Dalam kes yang melampau, jari kaki bersandar pada tulang kering supaya tapak kaki menghala ke luar. Kaki kelihatan seperti telah dilipat. Oleh itu, ia secara visual bertentangan dengan kaki runcing, di mana jari kaki menghala ke bawah.

Sebagai peraturan, kecacatan hanya menjejaskan tisu lembut, tulang tidak terjejas. Itulah sebabnya kecacatan ini biasanya boleh dirawat dengan baik. Bunion kongenital dengan tulang yang cacat, sebaliknya, sangat jarang berlaku.

Dalam kes kaki tumit yang tunduk, tapak kaki juga diregangkan ke atas ke arah tulang kering. Selain itu, buku lali sedikit bengkok ke dalam, yang menyebabkan tapaknya membelok sedikit ke luar.

Aduan yang mungkin disebabkan oleh kerosakan berbangkit

Tidak boleh berjalan seperti biasa jika anda mempunyai kaki tumit yang jelas. Walaupun kecacatan itu kurang ketara, ia pasti perlu dirawat - jika ia tidak hilang dengan sendirinya. Ini penting untuk mengelakkan kerosakan berbangkit. Lagipun, walaupun kaki tumit sedikit menjejaskan keseluruhan sistem muskuloskeletal.

Bagaimana kaki tumit dirawat?

Rawatan kaki tumit bergantung terutamanya kepada punca. Bunion bayi biasanya sembuh tanpa rawatan.

Penyembuhan spontan

Hackfeet pada bayi adalah kecacatan kaki yang biasa. Walau bagaimanapun, doktor tidak secara automatik perlu merawatnya kerana dalam banyak kes ia menyembuhkan sendiri. Ini kadang-kadang berlaku dalam beberapa hari selepas kelahiran.

Urut dan fisioterapi

Jika malposisi kaki tidak kembali normal sejurus selepas kelahiran, doktor merawat bunion bayi. Langkah pertama ialah mobilisasi manual: otot dan ligamen diurut dan diregangkan sehingga tapak kaki kembali ke kedudukan normal.

Adalah disyorkan agar ibu bapa menyokong proses ini dengan meminta ahli fisioterapi menunjukkan kepada mereka senaman yang boleh mereka lakukan bersama anak mereka di rumah. Jika perlu, kanak-kanak boleh melakukan sendiri latihan di bawah pengawasan apabila mereka semakin meningkat. Walau bagaimanapun, ini jarang diperlukan.

Rawatan dengan tuangan plaster atau splint

Rawatan untuk kaki tumit bayi biasanya ditambah dengan rawatan yang dipanggil pemulihan. Secara ringkas, ini melibatkan memaksa kaki ke kedudukan yang betul dan menahannya di sana sehingga struktur telah menyesuaikan diri dan kaki kekal dalam kedudukan ini. Ini dilakukan dalam dua fasa.

Pembedahan

Pembedahan sangat jarang diperlukan untuk bayi dengan bunion kongenital. Doktor menggunakannya lebih kerap untuk bentuk sekunder. Sekiranya kecacatan tidak dapat diperbetulkan dengan langkah konservatif, terdapat pelbagai pilihan untuk rawatan pembedahan. Pakar bedah mempunyai pelbagai kaedah yang mereka gunakan untuk ini. Ini adalah yang paling penting:

  • Tendon Achilles menghubungkan otot betis dengan tulang tumit. Ia terlalu regangan secara kekal dalam kes kaki tumit. Oleh itu adalah dinasihatkan untuk memendekkannya atau menukar kedudukannya untuk memberikan daya tarikan pada tapak kaki.
  • Pakar bedah mempunyai kesan yang sama apabila mereka memasukkan tendon otot tambahan di kawasan tendon Achilles untuk menguatkannya dan dengan itu meningkatkan daya tarikan otot.
  • Pakar bedah kadangkala mengeluarkan sekeping tulang dari tulang tumit (hindfoot osteotomy) untuk membantu kaki kembali ke kedudukan normalnya.
  • Pilihan lain ialah memaksa kaki ke kedudukan yang betul dan membetulkannya di sana secara kekal. Doktor mengeraskan sendi buku lali dengan skru (arthrorisis), sebagai contoh. Walau bagaimanapun, pilihan ini menyekat mobiliti pesakit dalam jangka panjang. Ini ketara apabila berjalan laju atau berlari, contohnya.

Insoles dan kasut khas

Bagaimanakah kaki tumit berkembang?

Antara kemungkinan penyebab pes calcaneus, adalah penting untuk membezakan antara varian kongenital dan diperolehi.

Kaki tumit kongenital

Kaki tumit kongenital pada bayi adalah sama ada keadaan bebas atau berlaku akibat daripada keadaan lain. Sehubungan itu, terdapat pelbagai punca.

Bunion primer biasa, yang sembuh tanpa masalah dalam kebanyakan kes, mungkin disebabkan oleh kedudukan kanak-kanak dalam kandungan. Jika tekanan dikenakan pada kaki bayi kerana kekurangan ruang, mereka pada mulanya kekal dalam kedudukan yang salah. Regresi spontan dalam beberapa hari berkemungkinan besar.

Terdapat juga punca genetik. Dalam sesetengah kanak-kanak, terdapat ketidakseimbangan dalam otot antara kaki bawah dan kaki. Otot betis kemudiannya secara proporsional terlalu lemah, itulah sebabnya otot di kawasan tulang kering dan belakang kaki menarik kaki ke atas.

Kaki tumit yang diperolehi

Pada dasarnya, kaki tumit sekunder berlaku pada sebarang umur. Penyebab yang mungkin adalah keradangan seperti yang dicetuskan oleh penyakit virus poliomielitis (polio). Dalam banyak kes, mereka membawa kepada lumpuh dan dengan itu juga kepada kaki tumit. Walau bagaimanapun, polio dianggap telah dihapuskan di Jerman berkat vaksinasi yang meluas. Penyakit autoimun myasthenia gravis, sebagai contoh, mempunyai kesan yang sama.

Kaki tumit juga mungkin berlaku jika tendon Achilles cedera atau mungkin terputus. Ia membantu mengekalkan kedudukan kaki. Otot betis juga memainkan peranan penting. Jika mereka cedera atau tidak lagi dibekalkan dengan betul kerana saraf yang sepadan rosak dalam kemalangan, sebagai contoh, ini sering membawa kepada ketidakseimbangan dalam otot dan, akibatnya, salah jajaran kaki.

Pembedahan juga merupakan punca kemungkinan bunion. Ini terutamanya berlaku jika doktor ingin membetulkan satu lagi kecacatan kaki dan pembetulan terlalu intensif, contohnya dengan memanjangkan tendon Achilles terlalu banyak. Kaki yang diletakkan secara kekal secara tidak betul juga boleh menyebabkan salah kedudukan.

Bagaimanakah kaki tumit didiagnosis?

Dalam bayi yang baru lahir, diagnosis komprehensif amat relevan jika kaki tumit tidak mengalami kemunduran selepas beberapa hari. Beberapa pemeriksaan juga penting untuk mengenal pasti atau menolak penyakit lain sebagai punca.

Dalam perbincangan dengan ibu bapa atau orang dewasa yang terjejas, doktor menjelaskan sebarang penyakit terdahulu yang berkaitan (anamnesis). Pemeriksaan neurologi memeriksa fungsi saraf dan mencari gangguan atau defisit seperti tanda-tanda lumpuh.

Prosedur pengimejan seperti X-ray, ultrasound, pengimejan resonans magnetik (MRI) dan tomografi komputer (CT) membantu menentukan dengan tepat tahap tapak tumit. Analisis gait berguna untuk pesakit yang lebih tua.

Sekiranya penyakit itu maju, pemeriksaan lanjut mungkin diperlukan. Doktor menilai sejauh mana kerosakan berbangkit pada sistem muskuloskeletal telah berlaku. Tumpuan di sini adalah pada lutut, pelvis dan tulang belakang.

pencegahan

Tidak mustahil untuk mencegah bunion primer pada bayi. Jika keadaan didiagnosis semasa kehamilan yang boleh membawa kepada bunion sekunder, seperti punggung terbuka, ini dirawat secara menyeluruh.

Selepas kecederaan, adalah penting untuk membetulkan kaki pada kedudukan yang betul untuk proses penyembuhan untuk mengelakkan bunion.