Sakit Kepala Kluster: Penerangan

Gambaran ringkas

 • Simptom: Unilateral, sakit kepala yang teruk, sakit membosankan atau memotong terutamanya di belakang mata, tempoh serangan 15 hingga 180 minit, keresahan dan keinginan untuk bergerak; mata berair, merah, kelopak mata bengkak atau terkulai, hidung berair, berpeluh di kawasan dahi atau muka, murid tersempit, bola mata cekung
 • Punca: Tidak jelas, mungkin irama biologi tersalah kawal (seperti irama diurnal); kawasan otak yang mengawal irama tidur-bangun (hipothalamus) mungkin lebih aktif; mungkin keturunan; pencetus yang boleh dipersoalkan termasuk alkohol, nikotin, cahaya berkelip, makanan tertentu, ketinggian tinggi, ubat vasodilator
 • Diagnosis: sejarah perubatan, pemeriksaan neurologi seperti tindak balas cahaya murid, pada kejadian pertama atau defisit neurologi tomografi komputer (CT) atau pengimejan resonans magnetik (MRI) kepala, kadangkala pemeriksaan darah atau cecair serebrospinal (CSF)
 • Terapi: Rawatan akut dengan ubat seperti triptan, penyedutan oksigen tulen, memasukkan anestetik tempatan (seperti lidocaine) ke dalam lubang hidung, prosedur pembedahan seperti rangsangan saraf oksipital atau rangsangan kawasan otak tertentu (hipothalamus)
 • Pencegahan: Ubat, biasanya oleh bahan aktif verapamil, kadangkala digabungkan dengan glukokortikoid, lebih jarang litium, topiramate atau methysergide.

Apakah sakit kepala kelompok?

Sakit kepala kluster mungkin merupakan sakit kepala unilateral yang paling teruk. Tanpa rawatan, serangan berlangsung sehingga 180 minit dan kadangkala berlaku beberapa kali sehari. Kadangkala terdapat beberapa bulan antara episod sakit kelompok.

Istilah kelompok bermaksud "pengumpulan" dan merujuk kepada ciri bahawa bentuk sakit kepala berlaku secara berkala berkumpulan biasanya dalam fasa tertentu.

Selain sakit kepala, gejala lain yang disertakan berlaku pada bahagian kepala atau muka yang terjejas, seperti mata berair atau hidung berair. Gejala yang disertakan ini adalah tindak balas automatik kepada kesakitan yang teruk dan dikawal oleh sistem saraf autonomi (vegetatif) yang dipanggil.

Di Jerman, kira-kira 120,000 orang mengalami sakit kepala kelompok, tiga kali lebih ramai lelaki berbanding wanita. Pada prinsipnya, sakit kepala kelompok boleh berlaku pada mana-mana umur. Lelaki antara 20 dan 40 tahun paling kerap terjejas, terutamanya sekitar umur 30 tahun.

Dalam kira-kira dua hingga tujuh peratus pesakit dengan sakit kepala kelompok, penyakit ini berlaku lebih kerap dalam keluarga. Oleh itu, komponen genetik nampaknya menyumbang kepada perkembangan penyakit ini. Walau bagaimanapun, gen mana yang terlibat masih menjadi subjek penyelidikan.

Apakah tanda-tanda?

Sakit kepala kluster berlaku sama ada di sebelah kanan atau kiri, tetapi tidak pernah pada masa yang sama pada kedua-dua belah kepala. Mereka biasanya kekal terhad pada satu sisi kepala untuk keseluruhan tempoh gangguan, menukar sisi hanya dalam beberapa kes.

Serangan individu berlangsung antara 15 dan 180 minit. Selang antara serangan berbeza-beza. Ia kadang-kadang berlaku setiap hari atau sekerap lapan kali sehari. Dalam sesetengah pesakit, terdapat beberapa minggu dan bulan antara episod serangan sakit kelompok, di mana ia bebas gejala.

Sebagai tambahan kepada kesakitan, terdapat gejala berikut di bahagian muka yang terjejas:

 • Mata berair
 • Konjunktiva mata yang memerah
 • Bengkak kelopak mata
 • Hidung berair
 • Berpeluh di kawasan dahi atau muka
 • Sindrom Horner

Dalam sakit kepala kluster, sindrom Horner, yang dicirikan oleh tiga gejala, sering diperhatikan pada sisi muka yang terjejas oleh kesakitan. Ini termasuk murid yang mengecut, kelopak mata atas yang terkulai, dan bola mata yang tenggelam sedikit ke dalam orbit. Sindrom Horner, bagaimanapun, tidak unik untuk sakit kepala kelompok. Ia juga mungkin dalam banyak gangguan lain.

Lebih 90 peratus pesakit semasa serangan sakit kepala kelompok sangat gelisah. Ciri ini juga membezakan mereka daripada pesakit migrain. Sebagai contoh, mereka melangkah ke atas dan ke bawah bilik atau merenggangkan bahagian atas badan mereka dengan acuh tak acuh (dipanggil "mundur"). Pesakit migrain, sebaliknya, mencari rehat mutlak dan cuba bergerak sesedikit mungkin.

Sesetengah pesakit mengalami kemurungan kerana keterukan kesakitan dan kemerosotan kualiti hidup.

Apakah sebab dan faktor risiko?

Punca dan mekanisme perkembangan sakit kepala kelompok tidak diketahui secara tepat pada masa ini. Memandangkan serangan berlaku dalam irama harian dan bermusim tertentu (terutamanya selepas tertidur, pada waktu awal pagi, pada musim bunga dan musim luruh), adalah diandaikan bahawa kerosakan irama biologi adalah punca yang mendasari.

Kawalan irama tidur-bangun dikawal, antara lain, oleh diencephalon, hipotalamus. Pakar mengesyaki bahawa serangan itu berasal dari kawasan otak ini dan dikekalkan oleh sistem saraf autonomi dan saraf kranial tertentu, saraf trigeminal. Kajian telah menunjukkan bahawa kawasan otak di sekitar hipotalamus lebih aktif dalam pesakit sakit kepala kelompok.