CMD: Gejala, Rawatan

Gambaran ringkas

 • Simptom: cth sakit pada otot mengunyah atau sendi temporomandibular, sakit gigi, pergerakan terhad rahang bawah, retak atau bergesel pada sendi temporomandibular; mungkin juga sakit kepala, sakit leher, sakit belakang, tinnitus, dll.
 • Rawatan: cth oklusal splint, langkah pembetulan pergigian atau ortodontik, fisioterapi dan osteoterapi; jika perlu, ubat, psikoterapi, biofeedback, akupunktur.
 • Apa yang anda boleh lakukan sendiri? Antara lain, relaksasi yang disasarkan pada rahang (cth dalam situasi tertekan), teknik relaksasi, sukan ketahanan, keseimbangan kerja-kehidupan.
 • Punca & faktor risiko: cth kehilangan gigi, tampalan atau mahkota yang terlalu tinggi, maloklusi gigi atau rahang, tekanan psikologi, gigi mengisar
 • Diagnosis: berdasarkan tanda tipikal CMD (seperti gigi tidak sejajar, klik pada sendi rahang, otot mengunyah tegang), pengimejan resonans magnetik (MRI), jika perlu.

CMD: Gejala

Tanda-tanda disfungsi craniomandibular (CMD) yang paling jelas ialah kesakitan dan pergerakan terhad di kawasan kepala dan leher:

 • Sakit rahang boleh berlaku semasa mengunyah atau berehat, pada satu atau kedua-dua belah rahang atas atau bawah.
 • Sendi temporomandibular dan/atau otot pengunyahan mungkin sensitif terhadap sentuhan.
 • Sakit gigi pun boleh.

Pada masa yang sama, dengan CMD, selalunya terdapat masalah membuka mulut dengan luas – sesetengah penghidap tidak dapat membuka mulut secara meluas sama sekali. Dalam kes lain, sendi rahang adalah terlalu mudah alih dan mudah "bola keluar" (rahang kunci).

Selalunya, orang yang mempunyai CMD mengalami maloklusi: mereka tidak boleh menyatukan gigi rahang bawah dan atas dengan cara yang betul-betul sesuai, tetapi hanya dengan cara mengimbangi. Selain itu, rekahan dan gesekan pada sendi rahang mungkin ketara apabila mengunyah atau bercakap.

Ramai pesakit CMD mengetap gigi (bruxism), sama ada pada waktu siang atau malam. Sebaliknya, risiko CMD meningkat apabila pesakit mengetap gigi. Dengan berbuat demikian, mereka menggosok enamel gigi. Akibatnya, gigi bertindak balas secara hipersensitif kepada benda panas, sejuk, manis atau masam.

Simptom yang disertakan

Dengan CMD, mungkin juga terdapat beberapa simptom yang pada pandangan pertama nampaknya tidak berkaitan dengan sistem pengunyahan atau sakit rahang (sentiasa menganggap tiada keadaan lain yang didiagnosis bertanggungjawab untuk gejala ini):

 • Sakit telinga dan/atau deringan subjektif di telinga (tinnitus).
 • Sakit kepala, biasanya di kawasan temporal
 • Pening
 • Kesukaran menelan (disfagia)
 • Gangguan suara
 • Ketegangan dan sakit di leher, bahu atau belakang
 • Tekanan di belakang mata dan dalam sinus
 • sakit pada wanita semasa hubungan seksual (dispareunia)
 • tekanan emosi
 • gangguan kecemasan atau kemurungan

Tidak jarang CMD menyebabkan kesakitan atau ketidakselesaan di kawasan bersebelahan badan seperti bahu, leher atau belakang. Otot mengunyah yang tegang menyebabkan otot di bahagian kepala dan leher menjadi tegang juga. Lingkaran ketegangan ini boleh berterusan lebih jauh ke bahagian belakang. Otot mula sakit (myalgias), mengeras (myogelosis) atau bahkan menjadi radang (myositis).

Apakah itu CMD?

Istilah Craniomandibular Dysfunction terdiri daripada beberapa perkataan atau bahagian perkataan:

 • cranio: berasal daripada perkataan Latin cranium, bermaksud tengkorak.
 • mandibular: istilah perubatan untuk "kepunyaan rahang bawah".
 • disfungsi: kemerosotan fungsi.

Oleh itu, ini adalah gangguan fungsi sistem pengunyahan. Beberapa penyakit diringkaskan di bawah istilah ini, yang boleh berlaku secara individu atau dalam kombinasi yang berbeza:

 • penyakit otot mengunyah (miopati)
 • penyakit sendi temporomandibular (arthropathy)
 • Gangguan oklusi (occlusopathy): Sentuhan antara gigi rahang atas dan bawah rosak – gigi atas dan bawah tidak bertemu langsung atau tidak bercantum dengan betul.

Kadang-kadang kita juga bercakap tentang myoarthropathy sistem pengunyahan (MAP; engl. "gangguan tempomandibular"). Ini adalah subset CMD dan hanya merujuk kepada gangguan otot pengunyahan dan sendi temporomandibular, meninggalkan gangguan oklusal.

CMD: Kekerapan

CMD: Rawatan

Pelbagai penyakit dan aduan adalah sebahagian daripada CMD. Ini memerlukan terapi holistik. Sebagai tambahan kepada doktor gigi, pakar ortodontik, ahli fisioterapi, osteopat dan/atau psikoterapi mungkin juga terlibat. Jika anda menghidap penyakit asas seperti reumatik, arthrosis atau arthritis, rawatan oleh pakar reumatologi juga ditunjukkan.

Rawatan oleh doktor gigi dan ortodontik

Matlamat rawatan CMD adalah untuk melegakan otot dan mengurangkan kesakitan pada masa yang sama. Untuk tujuan ini, doktor gigi akan menyediakan anda dengan bite splint (occlusal splint). Dia juga memberi pampasan untuk sentuhan gigi yang tidak sesuai, membetulkan tampalan atau mahkota yang terlalu tinggi, dan/atau memperbaharui gigi palsu yang tidak boleh digunakan.

Gigitan gigitan

Untuk CMD, belat untuk gigi adalah langkah terapeutik yang paling penting. Doktor gigi memasangkan bidai kepada anda secara individu, supaya gigi rahang atas dan bawah bercantum dengan betul. Ini menghalang gigi daripada mengisar dan mengedarkan tekanan apabila anda mengetap gigi anda. Oleh itu, splint melindungi struktur gigi dan periodontium.

Sebagai standard, doktor gigi menggunakan splint oklusal jenis Michigan. Splint Michigan ini diperbuat daripada plastik keras dan menutup semua gigi rahang atas. Walau bagaimanapun, terdapat jenis splint dan sistem lain yang terdiri daripada beberapa jenis splint.

Jika anda terpaksa memakai belat rahang pada siang hari, anda sepatutnya boleh bercakap secara normal selewat-lewatnya selepas seminggu. Jika tidak, hubungi doktor gigi anda!

Kadang-kadang gigi individu atau rahang bawah beralih dengan splint oklusal. Oleh itu, pemeriksaan kerap dengan doktor gigi anda adalah penting dengan splint oklusal. Kesan sampingan boleh dikesan dan dielakkan pada peringkat awal. Doktor gigi juga mesti memeriksa kesesuaian splint selepas lawatan ke terapi manual atau klinik osteopati.

Berkali-kali, doktor gigi juga akan menyesuaikan masa apabila anda perlu memakai bidai mengikut keperluan anda. Anda mungkin juga diberi splint yang berbeza untuk dipakai secara bergilir. Langkah-langkah ini menghalang anda daripada mengetap gigi kerana splint oklusal atau daripada mengembangkan ketegangan baru atau malposisi kerana splint.

Langkah-langkah selanjutnya

Jika bidai gigitan memperbaiki gejala CMD anda dengan mengimbangi gigi yang tidak sejajar atau sentuhan gigi yang rosak, doktor gigi dan pakar ortodontik boleh mengambil langkah tambahan. Ini termasuk:

 • Mengisar pada gigi
 • Menutup jurang antara gigi
 • pembinaan semula gigi individu dengan mahkota atau jambatan
 • langkah pembetulan ortodontik

Untuk langkah sedemikian, sementara jangka panjang pertama kali digunakan untuk menguji sama ada aduan CMD bertambah baik. Jika ya, gigi dilaraskan secara kekal dengan sewajarnya.

Jika sendi temporomandibular haus dan meradang secara kronik (keadaan artritis), lavage sendi temporomandibular (arthrocentesis) boleh membantu. Dalam prosedur ini, doktor gigi memasukkan kanula ke dalam sendi temporomandibular dan dengan berhati-hati mengepam sendi. Ini membolehkan sel-sel radang dikeluarkan, contohnya. Kadangkala, bagaimanapun, pembedahan diperlukan, mungkin dengan penggantian sendi temporomandibular.

Fisioterapi dan osteopati

Fisioterapi dan mungkin osteopati juga selalunya merupakan komponen penting dalam rawatan CMD. Mereka meningkatkan kesan langkah pergigian.

Otot yang tegang boleh dilonggarkan dengan latihan fisioterapeutik. Senaman pasif dan aktif juga menggalakkan pengaliran darah ke otot dan tisu penghubung serta membantu menggerakkan rahang dengan cara yang lebih selaras.

Banyak senaman lebih berkesan jika anda meneruskannya di rumah. Minta ahli terapi fizikal anda menunjukkan kepada anda latihan yang sesuai.

Selain latihan fisioterapi, terapi CMD selalunya merangkumi aplikasi haba atau sejuk dan rawatan dengan lampu merah, gelombang mikro atau ultrasound. Sakit pada otot dan sendi juga boleh dihilangkan dengan urutan rahang, terapi manual dan teknik osteopatik.

Psikoterapi

Tekanan di tempat kerja atau dalam kehidupan peribadi sering menyumbang kepada fakta bahawa penghidap mengetap gigi atau mengetap gigi. Selain itu, penyakit mental seperti kemurungan atau gangguan personaliti boleh memburukkan lagi gejala CMD. Terutama jika rawatan pergigian tidak berkesan atau gejala bertambah buruk, anda harus berunding dengan ahli psikoterapi. Dia boleh membantu anda menangani dan mengurangkan tekanan serta merawat sebarang penyakit mental yang sedia ada.

Biofeedback

Prosedur biofeedback berkesan untuk pengisaran gigi. Memandangkan pengisaran gigi dan CMD sering berkaitan, ia juga membantu di sini. Gigi mengisar atau mengetap berlaku secara tidak sedar. Dengan prosedur biomaklum balas, anda belajar dengan bantuan peranti elektronik untuk menyedari proses ini dan kemudian, sebagai contoh, untuk mengendurkan otot rahang secara khusus. Dengan cara ini, sakit otot berkurangan dalam jangka masa panjang.

Ubat

Dalam sesetengah kes, ubat juga boleh membantu dengan CMD. Ini termasuk, bergantung kepada kes, contohnya:

 • Ubat penahan sakit (analgesik)
 • Anti-radang seperti ubat anti-radang bukan steroid atau kortikosteroid (“kortison”)
 • Relaks otot (rehatkan otot rahang dan otot tegang yang lain)
 • pil tidur dan sedatif
 • Antidepresan

Toksin Botulinum

Dalam sesetengah kes CMD, otot rahang tertentu menjadi membesar. Ini boleh dikurangkan dengan menyuntik toksin saraf toksin botulinum dengan cara yang disasarkan. Walau bagaimanapun, toksin botulinum tidak diluluskan untuk permohonan ini dan hanya boleh digunakan untuk tujuan ini "luar label" (di luar kelulusan sebagai percubaan penyembuhan individu).

Di samping itu, kesan Botox hilang selepas kira-kira setengah tahun. Selepas itu, suntikan mungkin perlu diulang. Oleh itu, latihan fisioterapeutik yang mengiringi adalah penting.

Penyelidik sedang mengkaji kesan toksin botulinum untuk melegakan kesakitan dalam CMD.

Kaedah penyembuhan alternatif

Kadangkala terapi alternatif boleh membantu untuk disfungsi craniomandibular. Sebagai contoh, akupunktur dan akutekanan boleh digunakan untuk cuba merehatkan otot, mengurangkan kesakitan, dan meningkatkan pengaruh psikologi.

Kaedah alternatif tidak boleh menggantikan rawatan perubatan konvensional disfungsi kraniomandibular (CMD), tetapi hanya melengkapkannya.

CMD: Apa yang anda boleh lakukan sendiri?

CMD adalah penyakit kompleks di mana faktor psikologi juga memainkan peranan utama. Pada ketika ini, anda boleh menjadi aktif sendiri:

Selain itu, senaman relaksasi seperti relaksasi otot progresif, yoga atau latihan autogenik boleh membantu dengan CMD. Sukan ketahanan beberapa kali seminggu juga meningkatkan kesejahteraan anda.

Hubungan sosial juga penting: berjumpa rakan dengan kerap dan luangkan masa bersama keluarga anda. Dan akhir sekali: memupuk hobi yang dicintai - ini juga menggalakkan kelonggaran dan kesejahteraan.

Petua: Kanak-kanak juga boleh melakukan senaman relaksasi otot. Latihan penegasan diri juga boleh mengurangkan ketakutan yang sedia ada.

CMD: Punca

Banyak faktor yang terlibat dalam perkembangan disfungsi kraniomandibular (CMD), yang juga boleh mempengaruhi satu sama lain. Antara lain, faktor berikut dibincangkan:

 • kemalangan pergigian, kehilangan gigi
 • tampalan atau mahkota yang terlalu tinggi, gigi palsu yang tidak boleh digunakan
 • Gigi tidak jajaran, peralihan gigi atau migrasi gigi
 • salah jajaran rahang gangguan sentuhan gigi
 • pertumbuhan tengkorak yang tidak menggalakkan
 • gangguan hormon
 • tekanan emosi
 • masalah psikologi (kebimbangan, kemurungan)
 • corak tingkah laku yang tidak menyenangkan
 • penyakit asas seperti rematik, arthrosis dan arthritis

Menggigit gigi pada waktu siang atau malam juga meningkatkan risiko CMD.

Ini, seterusnya, boleh mengakibatkan sakit telinga, tinnitus, pening, sakit kepala atau ketegangan leher, contohnya. Di samping itu, masalah dalam sistem pengunyahan boleh memburukkan lagi masalah tulang belakang, yang mungkin ada kaitan dengan kerosakan dalam penghantaran saraf.

CMD: pemeriksaan dan diagnosis

Anda sepatutnya mempunyai tanda-tanda disfungsi kraniomandibular (CMD) yang mungkin diperiksa dengan segera. Jadi pergi ke doktor gigi jika:

 • mengunyah sakit,
 • @ rahang bawah terasa kaku pada waktu pagi selepas bangun tidur,
 • @ anda tidak boleh membuka mulut anda luas,
 • anda melihat bunyi apabila menggerakkan sendi rahang,
 • anda menggigit atau mengetap gigi lebih kerap pada waktu siang, atau seseorang yang rapat dengan anda memberitahu anda bahawa anda menggigit gigi pada waktu malam.

Juga, pastikan anda berjumpa doktor gigi anda jika anda mengalami ketidakselesaan secara tiba-tiba selepas rawatan pergigian atau ortodontik (seperti sakit, rasa klik pada sendi rahang, atau ketidakupayaan untuk membuka mulut anda lebar-lebar):

Atau rawatan pergigian utama yang memerlukan anda membuka mulut untuk jangka masa yang panjang melebihkan TMJ.

Sebelum rawatan pergigian yang lebih meluas, doktor pergigian hendaklah menyaring secara ringkas setiap pesakit untuk CMD dan pengisaran gigi.

Bagaimana CMD didiagnosis

Doktor gigi anda akan melakukan pemeriksaan CMD dalam kes yang disyaki yang disenaraikan di atas. Dengan berbuat demikian, dia akan menyemak sama ada anda mempunyai satu atau lebih daripada petunjuk CMD berikut:

 • Anda tidak boleh membuka mulut anda dengan cukup luas.
 • Anda membuka mulut anda secara bengkok atau tidak simetri.
 • Anda tidak boleh menggerakkan mulut anda dengan cukup ke sisi.
 • Beberapa gigi rahang atas dan bawah bertemu satu sama lain dengan janggal.
 • Terdapat tanda-tanda gigi bergesekan seperti kesan gigi pada lidah dan pipi, permukaan kunyah yang digilap dengan lancar, rekahan dan serpihan pada enamel, serpihan pada struktur gigi, leher gigi dan tepi insisal atau gigi yang sensitif terhadap kesakitan.
 • Sendi rahang retak atau bergesel antara satu sama lain.
 • Otot pengunyahan dan mungkin juga otot sekeliling sehingga otot leher sensitif terhadap tekanan atau mengeras.

Selain pemeriksaan fizikal, doktor gigi akan bertanya kepada anda tentang keadaan psikologi anda. Dia akan bertanya, sebagai contoh, sama ada anda mengalami kebimbangan atau tekanan emosi.

Jika maklumat daripada temu bual pesakit dan pemeriksaan mengesahkan disyaki disfungsi kraniomandibular (CMD), doktor gigi akan mencadangkan terapi yang sesuai.