Cobalamin (Vitamin B12): Penilaian Keselamatan

Kumpulan Pakar Inggeris di vitamin and Mineral (EVM) terakhir dinilai vitamin dan mineral untuk keselamatan pada tahun 2003 dan menetapkan apa yang disebut Tahap Atas Selamat (SUL) atau Tahap Panduan untuk setiap mikronutrien, dengan syarat data yang mencukupi tersedia. SUL atau Tahap Panduan ini menunjukkan jumlah mikronutrien maksimum yang selamat yang tidak akan menyebabkan kesan sampingan apabila diambil setiap hari dari semua sumber sepanjang hayat.

Pengambilan harian selamat maksimum untuk vitamin B12 ialah 2,000 µg. Pengambilan harian selamat maksimum untuk vitamin B12 adalah 800 kali pengambilan harian yang disyorkan oleh EU (Nilai Rujukan Nutrien, NRV).

Nilai ini berlaku untuk orang dewasa yang berumur 19 tahun ke atas dan hanya mengambil kira pengambilan vitamin B12 dari pemakanan tambahan sebagai tambahan kepada pengambilan makanan konvensional. Itu tidak berlaku untuk wanita hamil atau menyusui kerana kekurangan kajian.

Setakat ini, tiada kesan sampingan pengambilan vitamin B12 yang berlebihan, baik dari konvensional diet and tambahan, telah diperhatikan.

Data dari NVS II (National Nutrition Survey II, 2008) mengenai pengambilan vitamin B12 setiap hari dari semua sumber (konvensional diet and tambahan) menunjukkan bahawa jumlah 2,000 µg vitamin B12 setiap hari masih belum dapat dicapai.

Banyak kajian mendapati tidak kesan buruk untuk pelbagai bentuk vitamin B12 (cyanocobalamin, hydroxycobalamin, dan methylcobalamin) dalam jumlah besar. Pengambilan cyanocobalamin setiap hari dalam jumlah 4,500 µg selama dua minggu, 2,000 µg selama satu tahun, dan 1,000 µg selama beberapa tahun tetap tanpa kesan sampingan yang dapat dilihat. Tidak kesan buruk juga diperhatikan semasa mengambil 300 µg hidroksikobalamin setiap hari selama satu tahun dan 6,000 µg metilkobalamin setiap hari selama 12 minggu. Tinggi-dos vitamin B12 oral terapi pada kadar 5,000 µg sebulan yang diambil selama lima tahun juga menunjukkan tidak kesan buruk.

Keselamatan vitamin B12 walaupun pada dos yang tinggi dapat dikaitkan, antara lain, dengan fakta bahawa jumlah yang dapat diserap dalam usus terhad secara fisiologi dan tidak dapat ditingkatkan sesuka hati. Maksudnya, dengan pengambilan berlebihan, hanya sebahagian kecil yang benar-benar diserap.