Cobalamin (Vitamin B12): Keadaan Bekalan

Dalam National Nutrition Survey II (NVS II, 2008), tingkah laku diet penduduk disiasat untuk Jerman dan ditunjukkan bagaimana ini mempengaruhi pengambilan nutrien harian dengan makro dan mikronutrien (bahan penting).

Cadangan pengambilan (nilai rujukan DA-CH) dari Persatuan Pemakanan Jerman (DGE) digunakan sebagai asas untuk menilai bekalan nutrien. Perbandingan pengambilan nutrien yang ditentukan dalam NVS II dengan cadangan DGE menunjukkan mikronutrien (bahan penting) mana kekurangan bekalan kerap di Jerman.

Mengenai keadaan bekalan, dapat dinyatakan:

  • Sebanyak 21% lelaki dan 50% wanita berusia 35-50 tahun tidak mencapai pengambilan harian yang disyorkan sebanyak vitamin B12.
  • Lelaki paling teruk (berumur 35-50 tahun) kekurangan 1.4 μg vitamin B12. Ini sesuai dengan kekurangan harian sebanyak 35% daripada pengambilan yang disyorkan.
  • Wanita paling teruk (berumur 35-50 tahun) kekurangan 2.2 µg vitamin B12. Ini sesuai dengan kekurangan harian sebanyak 55% daripada pengambilan yang disyorkan.
  • Wanita hamil mempunyai keperluan berlebihan harian sebanyak 0.5 µg vitamin B12 berbanding wanita yang tidak hamil. Sejajar dengan itu, wanita hamil yang paling teruk mendapat kekurangan 2.8 µg vitamin B12 sehari.
  • Wanita yang menyusu mempunyai keperluan lebihan harian sebanyak 1.5 µg vitamin B12 berbanding wanita yang tidak menyusu. Oleh itu, wanita yang menyusui yang paling teruk mempunyai kekurangan 3.8 µg vitamin B12 sehari.

Oleh kerana cadangan pengambilan DGE didasarkan pada keperluan orang yang sihat dan berat badan normal, maka keperluan tambahan individu (contohnya kerana diet, pengambilan perangsang, ubat jangka panjang, dan lain-lain) mungkin melebihi cadangan pengambilan DGE.