Kokain: Kesan, Kegunaan & Risiko

Dadah kokain dianggap antara yang terkuat perangsang: mengangkat mood, membuat terjaga dan kuat. Dan ia berbahaya.

Apa itu kokain?

Ubat itu memberi kesan neurotransmitter aktiviti di otak. Kokain diekstrak dari daun coca bush (Erythroxylum coca). Ia berkembang terutamanya di lereng Andia Colombia, Bolivia dan Peru pada ketinggian 600 hingga 1000 meter. Daun mengandungi kira-kira satu peratus alkaloid yang dikenali sebagai kokain. Alkaloid semula jadi, nitrogen-mengandungi sebatian yang biasanya bertindak balas secara asas. Proses kimia digunakan untuk mengekstrak alkaloid dari daun dan memprosesnya menjadi pes coca dan kemudian kokain hidroklorida. Untuk pasaran ubat haram, bahan ini - yang tidak berwarna, tidak berbau dan mempunyai pahit rasa - kemudian dicampurkan dengan pemanjang. Pengguna membelinya sebagai warna putih serbuk bahawa mereka mendengus mereka hidung, merokok, atau menyuntik ke dalam urat mereka.

Tindakan farmakologi

Bagaimana kokain berfungsi? Ubat itu memberi kesan neurotransmitter aktiviti di otak. Neurotransmitter adalah utusan kimia yang digunakan sel saraf untuk menghubungi sel saraf lain di sinaps dan menghantar isyarat. Sederhananya, kokain meningkatkan kepekatan neurotransmitter norepinephrine, dopamin dan serotonin (sering disebut sebagai “kebahagiaan hormon") di dalam celah sinaptik. Di samping itu, pecahan adrenalin perlahan. Kesannya: jantung, kadar nadi dan pernafasan, darah gula, suhu badan dan tekanan darah meningkat, murid melebar, irama tidur-bangun tidur normal terganggu, dan sensasi kesakitan dihambat. Pengguna kokain berasa terjaga, berkemampuan fizikal dan mental dan tabah. Selalunya dia euforia, hiperaktif dan dia cenderung memandang tinggi dirinya dan aliran pertuturan yang tidak terhalang. Keinginan seksual juga boleh meningkat. Perasaan lapar, sebaliknya, ditekan, mungkin kerana tingginya darah gula tahap. Tetapi walaupun pengguna makan seperti biasa, berat badannya bertambah lebih perlahan daripada biasa - kerana metabolisme badan adalah berlari dengan kelajuan penuh, seperti dulu. Akhirnya, kokain juga mempunyai narkotik kesan. Contohnya, jika anda meletakkannya di lidah atau pada selaput lendir, rasa mati rasa cepat tersekat.

Aplikasi dan penggunaan perubatan

Kesan kebas pada membran mukus telah digunakan oleh ubat sejak 1884 abad. Doktor menggunakan kokain sebagai anestetik tempatan semasa operasi - contohnya, pada mata, mulut atau tekak. Ini bermaksud anestesia am dengan eter or kloroform, yang selalu dikaitkan dengan risiko tertentu, dapat diabaikan. Kesan sampingan positif lain dari kokain adalah bahawa ia menyebabkan vasokonstriksi, mengurangkan risiko pendarahan semasa operasi. Kokain juga diresepkan untuk kemurungan dan gangguan mood. Pada awal abad ke-20, ubat itu boleh didapati secara bebas di mana-mana sahaja. Semasa Perang Dunia 1, sebuah syarikat Inggeris bahkan mengembangkan kokain dalam bentuk pil. Puluhan ribu tentera dibekalkan - untuk mengurangkan ketakutan dan kelaparan, untuk membolehkan mereka berjalan lebih lama dan memotivasi mereka dengan lebih baik. Hingga hari ini, tidak diketahui sama ada semua tentera mengambil kokain secara sukarela atau adakah ia dicampurkan ke dalam makanan mereka. Faktanya ialah selepas Perang Dunia ke-1 terdapat ribuan tentera yang ketagihan kokain. Perjanjian Versailles kemudian menetapkan bahawa ubat itu hanya boleh digunakan untuk tujuan ilmiah. Kokain jarang digunakan dalam perubatan hari ini, walaupun masih disetujui sebagai anestetik tempatan (khas untuk pembedahan mata). Walau bagaimanapun, sekarang terdapat banyak anestetik lain yang - tidak seperti kokain - tidak ada risiko ketagihan.

Risiko, kesan sampingan, dan bahaya

Bagi pengguna kokain biasa berisiko cepat bergantung pada psikologi. Dia mempunyai keinginan yang kuat untuk ubat itu. Akibat mental yang lain dari penyalahgunaan kokain: kemurungan, kepekatan dan gangguan pemanduan, paranoia, psikosis, perubahan keperibadian dan - khusus untuk kokain - "khayalan dermatozoa", di mana penagih mempunyai perasaan bahawa serangga merangkak di bawahnya kulit. Penggunaan berterusan juga mempunyai akibat fizikal. Selalunya ada jantung gangguan irama dan penglihatan, hati kerosakan, masalah potensi, kekurangan minat seksual, peningkatan risiko strok dan pendarahan otak.