Cocci: Jangkitan, Penularan & Penyakit

Cocci berlaku dalam beberapa bentuk organisasi dan boleh membawa kepada jangkitan serius jika mereka membiak dengan cepat dan orang yang dijangkiti telah lemah sistem imun. Beberapa subspesies cocci begitu mudah disesuaikan sehingga sekarang mereka telah mengembangkan strain yang tahan terhadap konvensional antibiotik. Terutama berbahaya bahawa cocci berulang kali boleh menyebabkan teruk keracunan makanan walaupun kebersihan makanan yang baik.

Apa itu cocci?

Cocci berbentuk sfera bakteria yang berbentuk bulat sepenuhnya atau berbentuk telur atau berbentuk elips. Orang awam perubatan boleh memberitahu bahawa jenis tertentu bakteria adalah cocci dengan nama yang berakhir -coccus. Cocci berlaku dalam pelbagai bentuk organisasi, bergantung pada tahap pembahagian di mana mereka tidak berpisah antara satu sama lain. Wakil yang terkenal adalah staphylococci, streptokokus dan enterokocci. Sekiranya bakteria, yang biasanya ada pada setiap manusia dan binatang, menghadapi keadaan yang sangat baik dan membiak dengan cepat, mereka boleh mencetuskan penyakit berbahaya dan bahkan membawa hingga mati. Individu yang tidak berkompromi, pesakit diabetes, neurodermatitis pesakit dan pesakit di hospital (pesakit dan kakitangan hospital) berisiko dijangkiti jangkitan cocci. Dalam kebanyakan kes, cocci dirawat dengan biasa antibiotik. Walau bagaimanapun, kini terdapat ketegangan yang tahan terhadap tertentu antibiotik. Staphylococci pertama kali dijelaskan oleh Friedrich Julius Rosenbach pada tahun 1884. Enterococci sebelum ini dianggap sebagai kumpulan serograf D streptokokus kerana, seperti streptokokus, mereka mempunyai antigen kumpulan D Lancefield. Namun sejak tahun 1984, mereka telah dianggap sebagai genus cocci yang berbeza kerana struktur genetik mereka yang berbeza. Mereka tergolong dalam lactobacilli (asid laktik bakteria).

Kejadian, taburan, dan ciri

Bakteria sfera disusun dalam kumpulan dua (diplococci), tetrads (kumpulan empat), atau sebagai cocci rantai, cocci bungkusan (agregat kuadrangular 8 atau lebih bakteria sfera), atau kelompok cocci (dalam racemes). Staphylococci berlaku sebagai kelompok dan menjajah permukaan kulit dan membran mukus dalam jumlah yang banyak - tetapi ini tidak mengganggu orang yang mempunyai sistem imun yang utuh. Gram positif patogen tidak mempunyai pergerakan sendiri dan memakan bahan putrefactive (saprophagous). Oleh kerana mereka mempunyai toleransi pH yang tinggi, ada yang disinfektan tidak dapat membunuh mereka. Bahkan pengeringan tidak boleh membahayakan mereka. Kerana mereka dapat menyesuaikan diri dengan cepat ke lingkungan baru melalui mutasi, mereka menyebar dengan cepat dan boleh menyebabkan wabak. Penularan berlaku dari orang ke orang melalui hubungan langsung dengan orang yang dijangkiti, melalui objek dan makanan yang dijangkiti. Tempoh inkubasi selepas jangkitan dengan staphylococci adalah 4 hingga 10 hari. Pesakit yang dijangkiti juga boleh menunjukkan gejala beberapa bulan kemudian. Dalam kes keracunan makanan, tanda-tanda penyakit pertama muncul selepas beberapa jam. Wakil yang paling penting adalah Staphylococcus aureus, yang menjajah kulit dan membran mukus, dan Staphylococcus epidermidis, yang hidup di kulit dan permukaan lain dan dikhuatiri di hospital kerana ketahanan terhadap penisilin dan metisilin. Ia disebarkan di sana melalui peralatan yang dijangkiti, darah, batuk rembesan, rembesan luka dan kulit kenalan. Ia memasuki badan pesakit melalui pemindahan jantung injap, buatan sendi, dan melalui kateter vena yang berdiam. Streptococci menjajah kaviti oral dan biasanya tidak berbahaya. Bakteria sfera gram positif menyusun diri mereka secara individu atau berpasangan dalam rantai panjang yang lebih kurang. Mereka tidak boleh bergerak sendiri dan tidak membentuk spora. Beberapa ketegangan dikelilingi oleh sampul lendir. Mereka hidup secara anaerob, tetapi boleh terdedah kepada oksigen dan dibentuk oleh proses penapaian. Enterococci juga membentuk rantai dan merupakan bahagian yang normal flora usus pada haiwan dan manusia. Mereka juga terdapat dalam makanan seperti keju dan sosej.

Penyakit dan penyakit

Staphylococcus aureus memasuki aliran darah melalui luka dan kecederaan. Secara luaran, ia menyebabkan ekzema, bisul, dan carbuncles. Sekiranya ia menyebar melalui aliran darah, ia boleh menyebabkan jantung dan paru-paru jangkitan, hepatitis, meningitis, Dan juga darah keracunan. Pesakit dengan penghalang kulit yang rosak (neurodermatitis penghidap) dan orang dengan gangguan peredaran darah kulit sangat berisiko.Staphylococcus aureus strain, yang kini tahan kerana penggunaan antibiotik yang berlebihan (MRSA strain), sangat bermasalah. Beracun kejutan sindrom (kegagalan peredaran darah akibat pendaraban staphylococci yang meledak di dalam badan) juga sangat berbahaya bagi pesakit. Di samping itu, staphylococci boleh menyebabkan keracunan makanan, kerana walaupun rawatan haba tidak membunuh sepenuhnya patogen. Beberapa ketegangan bahkan tidak sensitif terhadap panas. Staphylococcus epidermidis dengan mudah melekat pada bahan asing dan dengan itu, walaupun pembasmian kuman yang mencukupi, memasuki tubuh pesakit, di mana ia boleh menyebabkan jangkitan dan bahkan darah keracunan. Orang tua dengan jantung penyakit dan pertahanan imun yang lemah serta pesakit yang dikendalikan baru-baru ini sangat berisiko. Selepas amputasi, bakteria peluru yang menyerang melambatkan proses penyembuhan. Punca Streptococci karies dengan menyerang gigi enamel dan bertanggungjawab untuk banyak jangkitan di kawasan ENT seperti telinga tengah dan radang amandel. Mereka juga dianggap menyebabkan radang paru-paru, bernanah tisu penghubung jangkitan (kahak), impetigo, luka dan jangkitan saluran kencing, merah demam, demam nifas, dan beracun kejutan sindrom (TSS). Streptococci biasanya dapat dirawat dengan baik penisilin. Enterococci boleh menyebabkan saluran kencing kronik keradangan jika mereka memasuki organ saluran kencing dari usus. Mereka juga boleh menyebabkan pleurisy dan endokarditis. Mereka dirawat dengan kombinasi aminopenicillin dan aminoglikosida atau, jika tahan terhadap penisilin atau oksasilin, dengan kombinasi ampisilin dan gentamisin.