Codeine: Kesan, Penggunaan, Kesan Sampingan

Bagaimana codeine berfungsi

Codeine melembapkan refleks batuk dengan menghalang pusat batuk di batang otak. Menurut doktrin semasa, kesan codeine ini terutamanya disebabkan oleh morfin - perantaraan metabolik (metabolit) yang mana codeine ditukar dalam jumlah kecil dalam hati. Walau bagaimanapun, terdapat juga bukti bahawa codeine-6-glucuronide bertanggungjawab untuk kesannya. Ini adalah satu lagi metabolit yang terbentuk dalam hati daripada codeine.

Kesan analgesik terutamanya disebabkan oleh morfin perantaraan metabolik. Codeine sendiri juga boleh berlabuh ke tapak dok opioid (reseptor opioid), tetapi dengan keupayaan mengikat yang kurang.

Seperti semua opioid, codeine juga mempunyai kesan sembelit serta sedatif.

batuk

Batuk adalah tindak balas pertahanan badan yang sihat. Ia membantu mengeluarkan badan asing dari saluran pernafasan - bakteria, virus atau, sebagai contoh, zarah asap dibatuk bersama dengan beberapa lendir ("batuk produktif"). Dorongan untuk ini disediakan oleh pusat batuk di batang otak, yang mana kerengsaan membran mukus oleh badan asing dilaporkan melalui laluan saraf.

Dalam kes kerengsaan atau keradangan membran mukus, bagaimanapun, rangsangan batuk juga boleh berlaku apabila tiada rembesan sama sekali dalam saluran pernafasan. Ini dikenali sebagai "batuk kering yang mudah marah". Ini tidak mempunyai faedah fisiologi.

Dalam bentuk titisan, sirap batuk atau tablet, codeine diambil melalui mulut (secara lisan). Bahan aktif diserap dengan cepat dari usus kecil dan diserap ke dalam darah. Oleh itu, selepas pengambilan semasa perut kosong, tahap maksimum bahan aktif dicapai selepas kira-kira satu jam.

Di dalam hati, kodein dipecahkan kepada perantaraan (termasuk morfin) dan kemudian dikumuhkan melalui buah pinggang dalam air kencing.

Bilakah codeine digunakan?

Codeine digunakan terutamanya untuk rawatan batuk kering yang merengsa. Dalam kombinasi dengan paracetamol, bagaimanapun, bahan aktif juga boleh digunakan sebagai analgesik.

Bagaimana codeine digunakan

Untuk batuk yang merengsa, dos kodin diselaraskan dengan kekerapan dan kekuatan batuk pesakit. Dewasa dan remaja berumur lebih dua belas tahun tanpa keadaan pernafasan teruk lain mungkin mengambil maksimum 200 miligram bahan aktif setiap hari.

Jumlah dos harian biasanya dibahagikan kepada empat dos individu. Dos terakhir sebaiknya diambil sebelum tidur untuk mengelakkan kerengsaan batuk daripada mengganggu tidur.

Disebabkan oleh kesan sampingan yang serius, beberapa daripadanya telah membawa maut, Agensi Ubat Eropah (EMA) mengesyorkan bahawa codeine tidak lagi digunakan pada kanak-kanak di bawah umur dua belas tahun.

Apakah kesan sampingan codeine?

Sakit kepala ringan dan mengantuk adalah perkara biasa.

Kadangkala, gangguan tidur, sesak nafas atau mulut kering berlaku.

Jarang, tindak balas alahan yang teruk (seperti sindrom Stevens-Johnson) berkembang.

Berlebihan

Gejala keracunan opiat mungkin timbul jika dos terlalu tinggi atau pada orang yang menukar ubat kepada morfin terutamanya dengan cepat disebabkan oleh keadaan genetik. Ini termasuk euforia atau peningkatan rasa mengantuk, penurunan dalam pemacu pernafasan (kemurungan pernafasan), penurunan tekanan darah, gangguan dalam pergerakan sukarela (ataxia) dan kekejangan otot.

Dalam konteks ini, campuran codeine/alkohol boleh memburukkan lagi gejala overdosis.

Jika anda mengalami mana-mana kesan sampingan di atas selepas penggunaan codeine, atau jika anda tidak mengalami sebarang gejala sehingga itu, sila dapatkan nasihat doktor anda.

Bilakah codeine tidak boleh diambil?

Kontraindikasi

Codeine tidak boleh digunakan dalam:

  • hipersensitiviti kepada bahan aktif atau kepada mana-mana bahan lain ubat
  • kapasiti pernafasan tidak mencukupi (kekurangan pernafasan) atau kawalan pernafasan terjejas (kemurungan pernafasan)
  • @ pneumonia
  • serangan asma akut
  • kanak-kanak di bawah umur dua belas tahun
  • menghampiri kelahiran
  • mengancam kelahiran pramatang
  • Pesakit yang dikenali sebagai "pemetabolisme ultrafast CYP2D6," iaitu, yang menukar kodein kepada morfin dengan sangat cepat

Interaksi

Kebolehpasaran dan pengendalian mesin

Codeine mempunyai kesan anticonvulsant dan mempunyai kesan sampingan yang menjejaskan keupayaan untuk bertindak balas. Oleh itu, penyertaan aktif dalam lalu lintas jalan raya dan pengendalian mesin harus dielakkan sepanjang tempoh penggunaan.

Dalam kes penggunaan jangka panjang, contohnya sebagai sebahagian daripada konsep terapeutik keseluruhan untuk sakit kronik, toleransi individu harus ditunggu sebelum berada di belakang roda kenderaan bermotor atau mengendalikan mesin semula.

Sekatan umur

Codeine adalah kontraindikasi pada kanak-kanak di bawah umur dua belas tahun.

Mengandung dan menyusukan anak

Wanita tidak boleh mengambil codeine semasa kehamilan. Bahan aktif boleh melintasi plasenta dan memasuki badan anak dalam kandungan. Terdapat bukti bahawa codeine boleh menyebabkan kecacatan pada embrio dalam tempoh tiga bulan pertama. Di samping itu, jika ubat itu digunakan sejurus sebelum kelahiran, ia boleh menyebabkan kemurungan pernafasan pada kanak-kanak.

Hanya dalam kes yang wajar kodein boleh digunakan sebagai penahan batuk jangka pendek semasa kehamilan dalam kes batuk merengsa yang berterusan dan kegagalan langkah fizikal.

Bagaimana untuk mendapatkan ubat yang mengandungi codeine

Persediaan yang mengandungi codeine tertakluk kepada preskripsi di Jerman tanpa sekatan.

Codeine juga boleh didapati dengan preskripsi di Austria. Walau bagaimanapun, hanya satu penyediaan siap tersedia di sini, itulah sebabnya preskripsi sering berdasarkan penyediaan magistral. Ini bermakna ahli farmasi menyediakan ubat yang mengandungi kodin secara individu untuk pesakit berdasarkan preskripsi doktor.

Di Switzerland, codeine termasuk dalam kategori pendispensan B dan disertakan di sini dengan beberapa bahan aktif lain dalam apa yang dipanggil senarai B+. Ini bermakna codeine juga boleh diperolehi tanpa preskripsi doktor - selepas perundingan terperinci dengan ahli farmasi.