Codergokrin

Produk

Codergocrine tersedia secara komersial dalam bentuk tablet, sebagai larutan penitis, dan sebagai penyelesaian suntikan (Hydergin). Ia telah diluluskan di banyak negara sejak tahun 1949.

Struktur dan hartanah

Codergocrine terdapat di dadah sebagai codergocrine mesilate, berwarna putih hingga kekuningan serbuk larut dalam air. Ini adalah campuran empat struktur yang serupa ergot alkaloid, dihydroergocornine mesilate, dihydroergocristine mesilate, α-dihydroergocryptine mesilate, dan β-dihydroergocryptine mesilate. Definisi yang tepat boleh didapati di European Pharmacopoeia PhEur.

Kesan

Codergocrine (ATC C04AE01) mempengaruhi neurotransmitter di bahagian tengah sistem saraf. Ia merangsang dopamin and serotonin reseptor dan memberikan kesan penyekat pada reseptor alpha adrenergik.

Petunjuk

Sebagai langkah sokongan dan rawatan simptomatik gangguan intelektual, afektif, somatik, dan tingkah laku tertentu yang berkaitan dengan penurunan prestasi otak yang ringan, neuron, metabolik, atau arteriosklerotik.

Penyalahgunaan

Codergocrine berpotensi disalahgunakan sebagai ubat pintar. Kerana berpotensi kesan buruk, kami tidak menganggap penggunaan ini digalakkan.

Kontraindikasi

Codergocrine dikontraindikasikan dalam hipersensitiviti, penyakit vaskular, arteritis temporal, koronari arteri penyakit, gangguan hati yang teruk, dan sepsis. Untuk langkah berjaga-jaga lengkap, lihat label ubat.

Interaksi

Codergocrine boleh meningkatkan kesan agen antihipertensi. Penggunaan perencat CYP secara bersamaan tidak ditunjukkan kerana boleh meningkatkan kepekatan ubat dan menyebabkan vasokonstriksi periferal.

Kesan buruk

Potensi yang paling biasa kesan buruk merangkumi kesesakan hidung, sakit kepala, loya, dan gejala pencernaan seperti muntah and cirit-birit. Kerana codergokrin menyempitkan darah kapal, ia boleh bertambah buruk angina, menyebabkan aritmia, bradycardia, parestesi, dan arteri peredaran masalah. Kesan sampingan lain termasuk gangguan tidur, hiperaktif, kulit perubahan, dan fibrosis.