Koenzim Q10

Produk

Coenzyme Q10 boleh didapati secara komersial sebagai makanan diet menambah dalam bentuk kapsul dan turun, antara produk lain. Ia juga terdapat dalam kosmetik. Sebagai ubat, Q10 belum didaftarkan di banyak negara. Idebenone analog rantai pendek diluluskan sebagai ubat.

Struktur dan hartanah

Koenzim Q10 (C59H90O4, Mr = 863.3 g / mol) wujud sebagai kuning-oren serbuk yang tidak larut dalam air. Ia adalah turunan lipofilik 1,4-benzoquinone dengan rantai sisi isoprenoid panjang. Coenzyme Q10 diserap melalui makanan, tetapi juga dihasilkan di dalam badan. Q10 yang tersedia secara komersial biasanya diperoleh dari ragi.

Kesan

Koenzim Q10 dijumpai di darah, membran sel, dan lipoprotein, di antara tempat lain, dan dilokalisasikan ke membran dalam mitokondria. Ia memainkan peranan penting dalam bekalan tenaga sel dan metabolisme tenaga. Coenzyme Q10 terlibat dalam pemindahan elektron dalam rantai pernafasan dan pembentukan ATP. Ia juga mempunyai sifat antioksidan dan melindungi membran dari pengoksidaan.

Bidang aplikasi

  • Sebagai pemakanan menambah.
  • Penggunaannya dalam pelbagai penyakit telah dikaji, misalnya, penyakit kardiovaskular (misalnya, jantung kegagalan), penyakit otot, barah dan penyakit neurodegeneratif.
  • Kekurangan koenzim Q10 (jarang berlaku).
  • Rawatan dengan statin (kontroversi).
  • Dalam kosmetik, sebagai contoh, sebagai agen anti-kedut.

Dos

Menurut risalah pakej. Mengambil makanan bertambah baik penyerapan.

Kontraindikasi

Coenzyme Q10 dikontraindikasikan sekiranya berlaku hipersensitiviti. Rujuk sisipan pakej untuk langkah berjaga-jaga lengkap.

Interaksi

Statin boleh mengurangkan kepekatan koenzim Q10. Ubat-ubatan interaksi telah digambarkan dengan antagonis vitamin K.

Kesan buruk

Kesan buruk jarang berlaku menurut literatur. Kemungkinan kesan buruk termasuk ketidakselesaan gastrousus.