Kopi semasa mengandung: Berapa banyak yang dibenarkan

Kafein melepasi plasenta

Bagi kebanyakan orang, tiada permulaan hari yang lengkap tanpa kopi. Kehamilan adalah fasa di mana wanita tidak boleh minum terlalu banyak, bagaimanapun. Ini kerana perangsang dalam kopi, kafein, melepasi plasenta tanpa halangan dan dengan itu juga memberi kesan kepada anak dalam kandungan. Orang dewasa memecahkan kafein dengan bantuan enzim tertentu (sitokrom). Janin, bagaimanapun, belum memiliki enzim ini dan oleh itu tidak dapat memecahkan kafein yang diterimanya.

Dalam kajian Norway, hampir 60,000 wanita hamil ditanya tentang penggunaan kopi mereka. Bayi-bayi itu kemudiannya dinilai mengikut berat lahir mereka. Didapati bahawa minum kopi semasa mengandung menjejaskan pertumbuhan bayi dalam kandungan:

Dalam kanak-kanak yang sihat, perbezaan ini tidak begitu penting. Tetapi dalam kelahiran pramatang atau pada bayi baru lahir matang dengan berat lahir yang lebih rendah, ini sudah tentu boleh memberi kesan kepada perkembangan kemudian.

Kopi semasa menyusu: Anak minum bersama anda

Malah ibu yang menyusu tidak boleh mengambil terlalu banyak kafein. Jika tidak, kanak-kanak menjadi resah, sakit perut dan kurang tidur. Jika seorang ibu mempunyai keinginan untuk kopi, teh hitam atau hijau atau cola, sebaiknya capai terus selepas menyusu. Kemudian badan mempunyai masa untuk memecahkan kafein sehingga hidangan penyusuan seterusnya.

Dos kafein yang disyorkan

Jadi secara amnya, anda tidak perlu meninggalkan kopi dan minuman dan makanan berkafein lain semasa kehamilan, tetapi anda perlu memerhatikan jumlah yang anda makan. Perkara yang sama berlaku untuk penyusuan susu ibu.