Jiwa dan Makanan: Coklat sebagai Makanan Selesa

Di samping itu, pengaruh keadaan psikologi kita terhadap pilihan makanan dan kekerapan makan tidak boleh dipandang rendah. Sekiranya kanak-kanak tidak dapat dipastikan kerana mereka jatuh ketika bermain atau rakan bermain tidak mahu melepaskan mainan kegemaran, sesuatu yang manis biasanya membantu mengeringkan air mata.

Meningkatkan kesejahteraan melalui makanan

Walaupun pada masa dewasa, kesedihan, kesepian dan kebosanan dapat diatasi coklat. Dengan itu, peningkatan kesejahteraan bukan hanya dari rasa pengalaman. Bahan-bahan dari coklat menyebabkan bahan-bahan tertentu dilepaskan di otak yang baik untuk keadaan mental kita. Ini termasuk, sebagai contoh, endorfin, yang mewujudkan perasaan bahagia dan kepuasan.

Tetapi makanan lain yang kita makan dengan senang hati juga memicu kepuasan ini dan membantu kita mengatasi banyak kekecewaan. Sekiranya kita mesti membakar jiwa kita dengan kerap coklat atau makanan lain, ini akhirnya dapat dirasakan pada timbangan.

Makanan melawan tekanan

tekanan adalah bahagian penting dalam kehidupan seharian kita. Ia boleh menjadi baik dan diperlukan secara sederhana, tetapi terlalu banyak tekanan boleh memberi kesan yang besar kepada kita secara mental dan fizikal. Banyak mengimbangi yang teruk tekanan dengan makan lebih banyak dari biasa. Makan mempunyai kesan yang menenangkan dan oleh itu dalam keadaan tertekan, kita sering makan lebih banyak.

Para saintis telah menunjukkan bahawa terutama orang yang selalu menggunakan diet dan mengawal dengan kuat makanan mereka cenderung "mengisi" semua makanan yang ada dalam diri mereka dalam keadaan tertekan. Rupa-rupanya, tubuh begitu tertekan dengan kawalan kendiri dan mengatasi mekanisme pengawalseliaan badan sendiri yang menambahkan tekanan menyebabkan sistem ini rosak.

Selepas serangan nafsu makan yang teruk, perasaan bersalah biasanya muncul setelah rasa sakit dan perkara yang indah kerana makanan memberi kita emosi yang nyata.

Petua menentang "makan tekanan"

Sekiranya perasaan kita seperti tekanan, kekecewaan, kesedihan, kesepian dan kebosanan terlalu menggoda kita untuk makan, ini boleh mengakibatkan kenaikan berat badan yang tidak terkawal. Malangnya, kita biasanya tidak terpikat untuk mencari buah-buahan dan sayur-sayuran; sebaliknya, coklat, kerepek dan makanan berkalori tinggi lain berfungsi sebagai keselesaan jiwa. Petua ini dapat membantu mengelakkan tekanan makan:

  • Langkah pertama adalah menyedari situasi di mana anda meningkatkan cengkaman dan makanan mana yang lebih disukai. Oleh itu, anda dapat mengetahui tingkah laku makan anda sendiri dengan lebih baik dan secara khusus dapat mempertimbangkan alternatif.
  • Cubalah yang berikut: Anda merasa tertekan atau kecewa di tempat kerja. Biasanya, anda akan mendapatkan simpanan coklat di meja anda untuk menenangkan diri. Sebagai gantinya, mengapa tidak meluangkan waktu sebentar dan berjalan-jalan atau berlari menaiki tangga?
  • Senaman menyebabkan kita bernafas dengan lebih dalam, badan kemudian dibekalkan dengan lebih baik oksigen. Selain itu, senaman juga mengakibatkan pembebasan hormon, Termasuk endorfin, yang menyumbang kepada kesejahteraan kita.