Colchicine: Kesan, Aplikasi, Kesan Sampingan

Bagaimana colchicine berfungsi

Colchicine berkesan boleh melegakan kesakitan yang kadang-kadang sangat teruk serangan gout akut.

Gout adalah penyakit metabolik di mana kepekatan asid urik dalam darah meningkat. Jika ia melebihi had tertentu, sebahagian asid urik memendakan dalam bentuk kristal dan termendap di dalam tisu, contohnya dalam cecair sendi. Lama kelamaan, rawan sendi dimusnahkan dan sendi menjadi meradang: makrofaj ("sel pemulung" yang berkembang daripada monosit) menyerap hablur asid urik yang diklasifikasikan sebagai asing dan kemudian membebaskan bahan utusan pro-radang.

Dengan tindak balas keradangan pada sendi yang terjejas oleh gout, badan cuba melakukan sesuatu tentang kristal asid urik. Proses keradangan berlaku dalam episod yang sangat menyakitkan. Colchicine boleh membantu melawan serangan gout yang dipanggil ini. Ia menghalang aktiviti fagositosis makrofaj. Di samping itu, bahan aktif menghalang sel darah putih daripada aktif "menembakkan" tindak balas keradangan.

Racun mitosis yang berbahaya

Colchicine menghalang protein tertentu yang membolehkan pembahagian kromosom ke dalam sel baru. Akibatnya, sel anak tidak berdaya maju dan mati.

Penyerapan, degradasi dan perkumuhan

Selepas pengambilan, colchicine memasuki aliran darah melalui usus, di mana ia memberikan kesannya pada sel darah. Ia dikumuhkan melalui buah pinggang dalam air kencing serta melalui hempedu dalam najis. Masa yang diambil untuk separuh daripada bahan aktif yang diserap untuk dikumuhkan adalah antara 20 dan 50 jam – jadi ia sangat berubah-ubah. Terdapat dua sebab untuk ini:

Pertama, bahan aktif tertakluk kepada kitaran entero-hepatik yang dipanggil: colchicine yang melalui hati ke dalam hempedu dan dengannya ke dalam usus boleh diserap semula dari sana ke dalam darah, yang kemudiannya mengangkutnya semula ke hati . Peredaran antara usus (“entero”) dan hati (“hepatik”) ini juga tertakluk kepada beberapa bahan lain (kedua-dua ubat lain dan bahan endogen).

Sebaliknya, colchicine mempunyai jumlah pengedaran yang besar, yang bermaksud bahawa ia mengedarkan dengan baik di dalam badan.

Bilakah colchicine digunakan?

Bidang penggunaan colchicine berbeza di Jerman, Austria dan Switzerland. Di Jerman dan Switzerland, kelulusan adalah terhad kepada:

  • rawatan serangan gout akut
  • Rawatan serangan gout akut
  • Pencegahan serangan gout berulang pada permulaan terapi penurun asid urik
  • Rawatan utama perikarditis akut atau berulang (keradangan kantung jantung) sebagai tambahan kepada ubat anti-radang bukan steroid
  • Rawatan demam Mediterranean keluarga (gangguan genetik yang jarang berlaku)
  • Profilaksis sawan dan pencegahan amiloidosis (pelbagai penyakit jarang berlaku di mana protein terlipat yang tidak normal disimpan dalam pelbagai tisu dan organ)

Di luar skop kelulusannya ("penggunaan luar label"), colchicine juga digunakan di Jerman dan Switzerland untuk mencegah serangan gout dan untuk merawat Demam Mediterranean Keluarga.

Bagaimana colchicine digunakan

Sekiranya berlaku serangan gout akut, rawatan dengan colchicine harus dimulakan seawal mungkin: Individu yang terjejas mula-mula mengambil satu miligram (1 mg) colchicine. Jika simptom berterusan, setengah miligram lagi (0.5 mg) boleh ditelan selepas satu jam.

Selepas itu, tiada lagi tablet colchicine perlu diambil selama dua belas jam. Selepas itu, rawatan boleh diteruskan dengan setengah miligram (0.5 mg) setiap lapan jam.

Rawatan dihentikan sebaik sahaja gejala hilang atau maksimum enam miligram (6 mg) colchicine telah diambil.

Selepas kitaran rawatan sedemikian, anda mesti menahan diri daripada colchicine lagi selama sekurang-kurangnya tiga hari untuk membolehkan badan mengeluarkan sepenuhnya jumlah yang telah diberikan dan pulih.

Hentikan rawatan dengan segera jika anda mengalami cirit-birit atau muntah, kerana ini boleh menjadi tanda-tanda dos berlebihan.

Dos untuk merawat perikarditis atau Demam Mediterranean Keluarga dan untuk mencegah serangan gout ditentukan secara individu. Biasanya ia adalah antara satu hingga tiga miligram setiap hari.

Apa yang dipanggil julat terapeutik colchicine (julat dos di mana ia selamat digunakan) adalah sangat kecil. Jika purata dos harian ialah dua miligram, sekecil 20 miligram boleh membawa maut bagi orang dewasa.

Apakah kesan sampingan colchicine?

Bahan aktif colchicine bertindak terutamanya pada tisu yang aktif dalam bahagian. Selain daripada kesan yang diingini pada sel darah putih, ia terutamanya memberi kesan kepada mukosa usus, yang menerangkan kesan sampingan yang kerap berlaku dalam saluran gastrousus.

Oleh itu, satu daripada sepuluh hingga seratus pesakit mengalami kesan sampingan dalam bentuk loya, sakit perut dan kekejangan, atau muntah. Mengantuk, sakit otot dan kelemahan otot berlaku dengan kekerapan yang sama.

Apakah yang perlu dipertimbangkan apabila menggunakan colchicine?

Kontraindikasi

Colchicine tidak boleh digunakan dalam:

  • kerosakan buah pinggang yang teruk
  • disfungsi hati yang teruk
  • pesakit dengan komposisi darah yang rosak (diskrasia darah)

Interaksi

Oleh kerana bahan aktif colchicine diangkut dan dipecahkan di dalam badan oleh sistem enzim yang juga memecah dan mengangkut banyak bahan aktif lain, gabungan colchicine dengan ubat lain mesti dipantau dengan teliti.

Otak melindungi dirinya daripada toksin yang memasuki darah melalui makanan melalui sistem pengangkutan (P-glikoprotein) yang secara aktif "mengepam keluar" bahan asing yang menyerang. Jika sistem ini gagal, banyak bahan yang sebenarnya boleh diterima dengan baik boleh memberi kesan yang sangat toksik.

Colchicine juga diangkut melalui P-glikoprotein ini. Penggunaan serentak ubat-ubatan yang menghalang sistem pengangkutan ini boleh meningkatkan ketoksikannya secara besar-besaran. Contoh ubat tersebut ialah kina antimalaria dan antikonvulsan, yang juga terkandung dalam air tonik, antibiotik seperti azitromisin atau klaritromisin, dan verapamil dan captopril antihipertensi.

Perencat cytochrome termasuk beberapa antibiotik (clarithromycin, erythromycin), antikulat (ketoconazole, itracomazole), ubat HIV, dan agen yang digunakan untuk menekan sistem imun selepas pemindahan organ (cyclosporin).

Kesan sampingan otot statin (ubat penurun lipid darah) mungkin meningkat jika diambil pada masa yang sama dengan colchicine.

Jus limau gedang boleh meningkatkan ketoksikan colchicine.

Lelaki yang telah mengambil colchicine harus menggunakan kontraseptif yang selamat selama sekurang-kurangnya enam bulan selepas dos terakhir, kerana kesan mutagenik ubat gout juga merosakkan sperma. Wanita juga harus menggunakan kontraseptif yang selamat semasa terapi colchicine dan sehingga tiga bulan selepas itu.

Sekatan umur

Colchicine boleh digunakan pada kanak-kanak dan remaja dengan Demam Mediterranean Familial di bawah pengawasan pakar tanpa sekatan umur. Untuk tanda-tanda lain, colchicine harus digunakan hanya selepas umur 18 tahun.

Mengandung dan menyusukan anak

Pada dasarnya, colchicine adalah kontraindikasi semasa kehamilan dan penyusuan dan harus digantikan oleh agen lain. Bagi wanita dalam usia mengandung, kehamilan sedia ada mesti dikecualikan sebelum digunakan.

Kajian terhadap lebih daripada 1000 wanita hamil (kebanyakannya dengan FMF) tidak menunjukkan peningkatan dalam kadar kecacatan dengan terapi colchicine. Kajian ke atas wanita menyusu tidak menunjukkan kelainan pada bayi yang menyusu. Oleh itu, penyusuan susu ibu boleh diterima dengan colchicine.

Bagaimana untuk mendapatkan ubat yang mengandungi colchicine

Colchicine boleh didapati melalui preskripsi di Jerman, Austria, dan Switzerland dan boleh didapati daripada farmasi selepas pembentangan preskripsi yang sah.

Berapa lama colchicine telah diketahui?

Sebutan bertulis pertama tentang penggunaan perubatan kunyit padang rumput yang mengandungi colchicine ditemui pada papirus Mesir yang berusia lebih daripada 3000 tahun. Kilang itu disyorkan di atasnya untuk rawatan aduan reumatik dan bengkak.

Crocus musim luruh juga berjaya digunakan untuk tujuan ini di Empayar Parsi dan di Greece. Bahan aktifnya, colchicine, pertama kali diasingkan dan diterangkan di Perancis pada tahun 1820.

Walau bagaimanapun, cara tindakan sebenar pada sel tidak ditafsirkan sehingga separuh kedua abad ke-20. Bagi kebanyakan pesakit, persediaan yang mengandungi bahan aktif colchicine adalah satu-satunya rawatan yang berkesan untuk serangan akut gout.