Tangan Sejuk: Apa yang Perlu Dilakukan?

Apabila suhu turun pada musim sejuk, kita sering bergelut tangan sejuk, kaki sejuk atau selsema hidung. Ini kerana sejuk menyebabkannya kapal di hujung kaki kita berkontrak dan mereka kurang menerima darah aliran. Walau bagaimanapun, jika anda mempunyai tangan sejuk sepanjang masa, anda juga mungkin mempunyai penyakit di belakangnya. Kami memberikan petua praktikal mengenai perkara yang boleh anda lakukan tangan sejuk dan menjelaskan kemungkinan sebab.

Tangan sejuk pada musim sejuk: Apakah penyebabnya?

Tangan kita meresap oleh sebilangan besar darah kapal. Kesempitan ini pertama sekali di kawasan ekstrem di sejuk suhu. Selain tangan, kaki, telinga, hidung dan dagu juga terjejas. Kerana berkurang darah aliran di bahagian hujung kaki, inti badan dan dengan itu organ-organ penting masih dapat dibekalkan dengan darah pemanasan yang mencukupi. Walau bagaimanapun, tangan, hidung dan kaki sejuk lebih cepat. Di samping itu, kulit di tangan kita sangat nipis dan hampir tidak mempunyai lemak pelindung. Oleh kerana tangan dan kaki kita juga mempunyai luas permukaan yang agak besar, sejumlah besar haba hilang di sini. Secara kebetulan, wanita cenderung menderita sejuk tangan dan kaki pada musim sejuk, kerana pada umumnya mereka mempunyai otot pemanasan yang lebih sedikit daripada pada lelaki. Di samping itu, bagaimanapun, faktor lain seperti hormon mengimbangi dan hakikat bahawa wanita lebih cenderung tinggi berbanding lelaki yang rendah tekanan darah juga berperanan.

Sentiasa sejuk tangan? Penyakit sebagai penyebabnya

Namun, tangan yang sejuk juga boleh menjadi tanda penyakit serius. Ini berlaku pada kira-kira lima peratus orang yang selalu mempunyai tangan yang sejuk. Kemudian tisu penghubung penyakit, gangguan peredaran darah atau ketidakseimbangan hormon boleh menjadi penyebab tangan sejuk. Selain sebab fizikal, masalah psikologi juga boleh berlaku di belakang tangan yang sejuk, kerana jiwa kita juga dapat mempengaruhi darah peredaran. Contohnya, ketika kita mengalami tekanan atau kegelisahan, darah kapal kontrak dan tangan kita membeku, walaupun di luar tidak sejuk. Sekiranya anda sering menderita tangan yang sejuk bukan sahaja pada musim sejuk tetapi juga pada suhu yang lebih panas, anda mesti berjumpa doktor dan memberi penjelasan mengenai penyebab aduan anda. Lawatan ke doktor sangat disarankan sekiranya terdapat gejala lain selain tangan yang sejuk. Ini termasuk, sebagai contoh:

 • Tangan berwarna keputihan, kebiruan atau kemerahan.
 • Kesemutan di jari
 • Rasa kebas pada jari
 • Jari bengkak dan sakit

4 petua melawan tangan yang sejuk

Sekiranya anda mempunyai tangan yang sejuk lebih kerap, perkara utama yang harus anda lakukan ialah berpakaian dengan hangat. Bukan sahaja tangan anda perlu dibalut dengan tebal, tetapi juga bahagian badan yang lain. Mantel hangat dan kaus kaki tebal adalah suatu keharusan! Namun, selain pakaian hangat, terdapat banyak petua lain yang boleh anda gunakan untuk membuat tangan anda cepat panas:

 1. Gerakkan jari anda: buat gerakan mencengkam atau menguli bola busa kecil. Sebagai alternatif, anda boleh dengan lembut urut jari anda. Pergerakan atau urut akan merangsang darah peredaran dan jari anda akan cepat panaskan lagi. Walau bagaimanapun, urut hanya boleh dilakukan selagi tidak ada radang dingin.
 2. Darah peredaran juga boleh didorong oleh makanan pedas: merah lada, Tabasco, cili atau paprika serbuk dapatkan pengepaman darah. Tetapi berhati-hati: Perut juga mesti bertolak ansur dengan rempah panas!
 3. Panaskan tangan anda dari luar: Letakkan bantal ceri hangat di tangan anda.
 4. Adakah tangan anda basah? Keringkan tangan anda secepat mungkin, kerana kelembapan menyebabkan penyejatan penyejatan, yang memastikan saluran darah berkontraksi.

Sekiranya tangan mereka yang sejuk mempunyai sebab yang berkaitan dengan penyakit, rawatannya selalu berdasarkan penyakit yang mendasari.

Cegah tangan yang sejuk

Untuk mengelakkan tangan sejuk, anda harus menjalankan saluran darah anda. Anda boleh melakukan ini, contohnya, dengan mengambil lebih kerap pancuran bergantian: Mula-mula mandi air suam selama satu minit, yang melebarkan saluran darah. Kemudian mandi air sejuk selama lima hingga sepuluh saat, yang menyebabkan saluran darah mengecut semula. Sebagai alternatif, anda boleh mencelupkan lengan bawah secara bergantian dalam mandian lengan hangat atau sejuk. Anda juga dapat mengelakkan tangan sejuk dengan sedikit latihan peredaran darah: pergi berenang, berjoging atau untuk berjalan pantas untuk meningkatkan peredaran. By the way, lawatan ke sauna juga memberi kesan positif pada peredaran darah. Anda juga dapat mengelakkan tangan sejuk dengan mengamalkan gaya hidup sihat. Elakkan rokok, kerana rokok boleh merosakkan saluran darah. Di samping itu, anda harus memperhatikan yang sihat diet dan senaman yang mencukupi. Ia juga penting untuk memastikan mencukupi kelonggaran dalam kehidupan seharian. Kerana dalam keadaan tertekan, adrenalin dan norepinephrine semakin dilepaskan, yang boleh menyebabkan penyempitan kapal.

Tangan sejuk di PC

Ramai orang yang bekerja terutamanya di PC mengadu tangan sejuk semasa bekerja. Tangan tetikus biasanya terkena. Sekiranya anda selalu mendapat tangan yang sejuk semasa bekerja di PC, anda harus terlebih dahulu memikirkan sama ada tangan anda tidak kerap membeku dalam keadaan lain. Sekiranya anda merasa sejuk terutama ketika bekerja di PC, perkara pertama yang harus anda lakukan ialah memeriksa suhu bilik: Adakah cukup panas di pejabat anda? Suhu bilik sekitar 21 darjah sangat sesuai. Sekiranya anda merasakan suhu di pejabat selesa, tetapi tangan anda masih membeku, petua berikut dapat membantu anda:

 • Perhatikan postur duduk anda semasa bekerja: Adakah anda mungkin membengkokkan pergelangan tangan anda terlalu banyak? Ini boleh mengganggu aliran darah ke tangan anda. Letakkan tangan anda sedikit lebih tinggi, misalnya dengan menggunakan a pergelangan tangan berehat.
 • Pakai alat pemanas nadi semasa bekerja di PC untuk mengelakkan tangan sejuk.
 • Dan jika tidak ada yang lain: beli papan kekunci dan tetikus yang dipanaskan.

Hidung sejuk - apa yang perlu dilakukan?

Secara kebetulan, tangan sejuk dan kaki sejuk juga mempengaruhi hidung kita: jika anda tidak berpakaian cukup hangat dan membekukan tangan dan kaki, anda biasanya mendapat hidung yang sejuk. Kerana jika tangan dan kaki anda sejuk, kapal di mukosa hidung juga menyempitkan. Akibatnya, peredaran darah berkurang dan hidung membeku. Secara kebetulan, reaksi badan kita ini menjadikan kita sangat terdedah kepada patogen. Kerana apabila mukosa hidung menderita peredaran darah yang kurang baik, keupayaannya untuk berfungsi juga menderita. Udara yang dihirup tidak lagi dibersihkan secara menyeluruh seperti biasa dan oleh itu patogen dapat menembusi badan dengan lebih mudah. Jadi perlindungan terbaik terhadap hidung yang sejuk adalah pakaian hangat, kerana ketika itu anda juga tidak membekukan tangan dan kaki. Teh panas, selimut hangat atau mengurut hidung dengan lembut juga boleh membantu hidung yang sejuk.