Kolestipol

Produk

Colestipol boleh didapati secara komersial sebagai butiran (Colestid). Ia telah diluluskan di banyak negara sejak tahun 1978.

Struktur dan hartanah

Colestipol hadir di dadah sebagai colestipol hidroklorida. Ia adalah resin penukaran anion dengan berat molekul tinggi.

Kesan

Colestipol (ATC C10AC02) mempunyai penurun lipid (LDL) sifat dengan mengikat bile asid di dalam usus dan menyampaikannya ke perkumuhan. Ia tidak dicerna atau diserap. HDL tahap tetap tidak terjejas.

Petunjuk

Colestipol diluluskan untuk rawatan primer hiperkolesterolemia (dinaikkan LDL tahap).

Kontraindikasi

  • Hipersensitivity

Untuk langkah berjaga-jaga lengkap, lihat label ubat.

Interaksi

Colestipol, sebagai resin penukaran anion, juga dapat menunda atau menurunkan penyerapan banyak dadah and vitamin, terutamanya anion. Oleh itu, ubat harus diambil sejauh mungkin dari ubat lain.

Kesan buruk

Selalunya, sehingga separuh daripada pesakit, sembelit berlaku sebagai kesan buruk. Gejala pencernaan lain seperti ketidakselesaan perut, bersendawa, pedih ulu hati, kembung perut, loya, muntah, hilang selera makan, dan cirit-birit berlaku sekali-sekala. Pembengkakan tangan dan kaki, keletihan, kelemahan, dan sesak nafas juga kadang-kadang mungkin. Colestipol boleh menghalang penyerapan of vitamin. Hiperkloremik asidosis dan hiperkalsemia telah dilaporkan dalam kes yang jarang berlaku.