Kolagen: Struktur, Fungsi & Penyakit

Kolagen dikaitkan dengan manusia tisu penghubung. Sebenarnya, tisu penghubung terdiri daripada pelbagai jenis kolagen, yang merupakan unsur terpenting sel tisu penghubung. Gigi, tendon, ligamen, tulang, rawan, darah kapal, dan organ terbesar pada manusia - kulit - semuanya terbuat dari protein yang dipanggil kolagen.

Apakah kolagen?

Kolagen bermaksud "penghasil gam." Ini berasal dari fakta bahawa kolagen pada asalnya digunakan sebagai lem. Kolagen adalah molekul protein, dan kolagen difahami sebagai kumpulan yang pelbagai protein. Rantai protein yang lebih panjang adalah elemen penting dari matriks ekstraselular, komponen tisu antara sel. Ia terdiri daripada asid amino. Terutama, kedua-duanya asid amino prolin dan glisin terdapat dalam molekul kolagen. Kedua-duanya tidak penting, yang bermaksud bahawa mereka tidak dapat dibawa masuk dengan makanan, tetapi dapat dihasilkan dari bahan yang terdapat di dalam badan. Sebagai tambahan, kolagen mempunyai bahagian asid amino dengan kumpulan terbina dalam - kumpulan hidroksil. Oleh kerana kumpulan hidroksil, hubungan silang yang stabil dari protein adalah mungkin dan matriks kolagen terbentuk.

Fungsi, tugas, dan makna perubatan dan kesihatan.

Kolagen, sebagai komponen berserat yang signifikan dari banyak struktur badan, mempunyai beberapa tugas yang harus dilakukan. Sejauh ini, beberapa jenis kolagen, yang berbeza dalam struktur molekulnya, telah ditemui. Apabila seseorang bercakap tentang kolagen umum, seseorang biasanya bermaksud kolagen I. Protein struktur ini merangkumi lebih daripada 25% daripada jumlah keseluruhan protein dalam badan manusia. Asid askorbik (vitamin C) sangat penting untuk pembentukan kolagen. Tanpa vitamin C, hidroksilasi (penggabungan kumpulan hidroksil) tidak dapat berlaku. Selain itu, ia mengatur peraturan nutrien mengimbangi daripada kulit. Sekiranya terdapat cukup kolagen, maka kulit kelihatan tegas, sihat dan muda. Ini juga merupakan salah satu sebab mengapa kulit manusia bertambah tua. Dari masa ke masa, jumlah kolagen dalam badan menurun secara berterusan, yang menyebabkan penuaan kulit, kehilangan keanjalan dan pengurangan tegangan kekuatan. Kedut Wajah berkembang. Kolagen berfungsi sebagai takungan kelembapan untuk kulit, bertanggungjawab untuk keanjalan dan memastikan pembaharuan sel-sel kulit. Dengan bantuan kolagen, oksigen diserap oleh sel dan karbon dioksida dihapuskan. Sebaliknya, kulit dilengkapi dengan perlindungan penghalau pencemar. Mata juga dilindungi oleh kornea yang mengandung kolagen. Pada manusia tulang, yang menyumbang 50% daripada jumlah kolagen dalam badan, ia menyediakan kekuatan dan pada masa yang sama keanjalan. Melalui interaksi kedua elemen pelengkap yang betul, kolagen memberikan sokongan dan kelenturan pada tulang. Oleh itu, ia adalah bahan binaan penting dari tulang, rambut, kuku jari dan sendi. Kolagen membuat rawan lebih tahan terhadap tekanan, memberikan ketahanan terhadap ligamen untuk merobek, dan melindungi organ lain dan darah kapal. Ini menjadikan mengekalkan tahap tinggi kepekatan kolagen lebih penting.

Penyakit, penyakit dan gangguan

Kolagen adalah bahan binaan penting bagi tubuh manusia kerana banyak fungsinya dan kira-kira 30% daripada berat badan seseorang. Sekiranya kekurangan kolagen, banyak gangguan patologi, yang dikenali sebagai kolagenosis, boleh berlaku. Rheumatik demam dan artikular kronik rematik adalah antara penyakit yang disebabkan oleh perubahan pada tisu penghubung. Tisu yang mengandungi kolagen, terutamanya sendi, yang jantung dan lapisan atas kulit terjejas, menunjukkan perubahan patologi. Oleh kerana kemungkinan perubahan di kawasan yang berlainan, keluhan tersebut bervariasi dan berkisar dari keletihan kepada sakit sendi kepada demam. Sekiranya perubahan diperhatikan pada tisu yang mengandungi kolagen darah kapal, mungkin kolagenosis langka "periarteriitis nodosa". Secara keseluruhan, kolagenosis dikira antara penyakit autoimun, kerana sistem pertahanan diarahkan terhadap struktur tisu sendiri. Kolagenosis yang paling biasa termasuk penyakit reumatik seperti kronik poliartritis, Penyakit Bechterew dan pelbagai radang arteri. Penyakit ini dikaitkan dengan proses keradangan tubuh dan menyebabkan pelbagai gejala. Semakin banyak, kolagen digunakan dalam bentuk kolagen hidrolisat sebagai makanan menambah atau dalam kosmetik, yang sepatutnya memberi kekuatan dan kelenturan ke tisu penghubung atau lebih baik rambut struktur. Ia juga digunakan dalam bentuk gelatin dalam ubat-ubatan.