Kolon: Fungsi dan Anatomi

Apakah usus besar?

Injap Bauhin menandakan permulaan kolon di bahagian bawah abdomen kanan. Ia terletak di persimpangan dengan bahagian terakhir usus kecil (ileum) dan menghalang kandungan usus daripada dipaksa dari kolon kembali ke ileum.

Usus besar mula-mula mengarah ke atas (ke bahagian bawah hati), kemudian berjalan melintang ke sebelah kiri batang, kemudian turun dan akhirnya menuju ke dubur. Jumlah panjang kolon adalah kira-kira satu meter.

Lampiran dengan lampiran vermiform

Apendiks, kira-kira sembilan sentimeter panjang, dengan lampiran vermiformnya, adalah bahagian pertama usus besar. Di sinilah usus kecil masuk. Baca lebih lanjut mengenai perkara ini di bawah lampiran.

Usus dengusan (kolon)

Apendiks diikuti oleh kolon. Ia terbahagi kepada beberapa cawangan: cawangan menaik (kolon menaik), cawangan melintang (kolon melintang), cawangan menurun (kolon menurun) dan cawangan berbentuk S (kolon sigmoid).

Bahagian terakhir kolon ini mempunyai kelengkungan berganda dan menuju ke luar melalui saluran dubur dan dubur. Anda boleh membaca lebih lanjut mengenainya dalam artikel Rectum.

Anus

Dubur adalah tempat pembuangan najis. Anda boleh membaca lebih lanjut mengenai perkara ini dalam artikel Anus.

Dinding usus besar

Apakah fungsi usus besar?

Berbeza dengan usus kecil, pencernaan tidak lagi berlaku di usus besar. Sebaliknya, fungsi usus besar adalah penyerapan garam dan air, terutamanya di kawasan awal (kolon menaik):

Di samping itu, kelenjar di dinding usus merembeskan lendir, yang menjadikan sisa makanan licin.

Flora usus

Peristalsis dinding usus

Apakah masalah yang boleh menyebabkan kolon?

Sindrom usus rengsa (kolon irritable) adalah keadaan yang paling biasa dilihat dalam amalan gastroenterologi. Ia biasanya bermula antara umur 20 dan 30 tahun dan lebih kerap menyerang wanita berbanding lelaki. Mereka yang terjejas mengalami sakit perut, sembelit atau cirit-birit, serta perut kembung, tanpa sebab organik ditemui. Kursus ini biasanya kronik.

Diverticula adalah tonjolan dinding usus yang biasanya kekal tanpa gejala. Walau bagaimanapun, mereka juga boleh menjadi radang, yang dikenali sebagai diverticulitis.

Polip usus adalah tonjolan dinding usus ke bahagian dalam usus. Ia terbentuk terutamanya di bahagian terakhir usus besar (rektum) dan dalam beberapa kes boleh menjadi pelopor kepada kanser kolorektal.

Penyakit Crohn dan kolitis ulseratif adalah penyakit usus radang kronik (IBD). Penyakit Crohn boleh menjejaskan keseluruhan saluran penghadaman, tetapi lebih kerap berlaku di bahagian terakhir usus kecil (ileum). Kolitis ulseratif terhad kepada usus besar.