Polip kolon: Gejala & Rawatan

Gambaran keseluruhan ringkas: Polip usus

 • Apakah polip usus? Ketumbuhan mukosa yang menonjol ke dalam usus.
 • Adakah polip usus berbahaya? Pada prinsipnya tidak, tetapi terdapat risiko degenerasi menjadi kanser kolorektal.
 • Kekerapan: Satu pertiga daripada semua orang yang berumur lebih dari 60 tahun mempunyai polip usus.
 • Simptom: Sangat jarang, kebanyakannya penemuan sampingan semasa kolonoskopi, mungkin najis berlendir atau berdarah, mungkin perubahan najis.
 • Diagnosis: Biasanya melalui kolonoskopi
 • Rawatan: Pembuangan polip usus (polipektomi), biasanya semasa kolonoskopi

Polip usus: Apakah polip usus?

Polip usus adalah struktur mukosa yang menonjol ke dalam rongga usus. Mereka mungkin duduk rata pada mukosa usus, disambungkan kepadanya dengan gaya, atau mengambil bentuk "berbulu".

Polip sangat biasa di kolon dan rektum. Mereka boleh dibuat daripada tisu yang berbeza. Selalunya, mereka timbul daripada tisu kelenjar mukosa usus. Dalam kes ini, polip usus dipanggil adenoma. Adenoma adalah struktur jinak, tetapi ia boleh bertukar menjadi tisu kanser malignan.

Kira-kira 70 peratus polip usus adalah adenoma!

Jenis polip usus

Doktor membezakan antara polip usus yang sering terbentuk semula di dalam usus tanpa sebab yang jelas (polip usus neoplastik seperti adenoma) dan polip yang disebabkan, contohnya, oleh keradangan (polip usus bukan neoplastik). Yang terakhir juga termasuk polip hamartomatous. Ia timbul daripada sel-sel kuman yang bertaburan dan biasanya polip usus kongenital.

Jika sel mukosa atas membiak, doktor juga bercakap tentang polip usus hiperplastik. Mereka biasanya kecil. Adenoma biasanya lebih besar. Jika polip usus berkembang daripada sel tisu lemak, ia dipanggil lipoma. Dalam keadaan tertentu, polip mungkin sudah merosot - dalam kes ini ia adalah kanser kolon.

Polip usus: Gejala

Ramai orang bertanya kepada diri sendiri soalan berikut: Bagaimanakah saya dapat melihat polip usus? Adakah terdapat sebarang gejala khas? Polip dalam usus biasanya tidak menyebabkan sebarang gejala. Sebaliknya, doktor menemui mereka secara kebetulan semasa kolonoskopi.

Manfaatkan saringan kanser! Polip kolorektal biasanya kekal tanpa gejala, tetapi dalam banyak kes meningkatkan risiko kanser kolorektal!

Darah dalam najis

Pergerakan usus yang berubah

Dalam keadaan tertentu, orang yang terjejas juga mempunyai najis berlendir. Cirit-birit dan kekejangan perut juga mungkin gejala dalam kes terpencil. Dalam beberapa kes, polip usus menyebabkan sembelit.

Polip usus: Punca dan faktor risiko

Polip usus adalah lebih biasa di dunia Barat berbanding di negara Asia, contohnya. Oleh itu, adalah dipercayai bahawa gaya hidup Barat menggalakkan perkembangan polip usus. Ini termasuk makanan tinggi lemak dan tinggi gula, penggunaan alkohol dan nikotin.

Kurang bersenam juga berkemungkinan memainkan peranan dalam perkembangan polip kolon. Tambahan pula, faktor genetik mempunyai pengaruh yang besar.

Perkembangan polip usus

Membran mukus kolon memperbaharui dirinya dengan kerap. Dalam proses itu, sel mukosa lama dipecahkan dan sel baru membiak. Mereka kemudian membentuk mukosa baru. Ini adalah proses yang berterusan.

Semasa pembiakan, ralat kecil (mutasi) boleh berlaku dalam bahan genetik. Mekanisme pembaikan semula jadi badan biasanya membetulkan kesilapan ini. Walau bagaimanapun, dari semasa ke semasa, mutasi tertentu mengubah ciri pertumbuhan sel mukosa.

Polip kolorektal: Faktor genetik

Kadang-kadang kecenderungan untuk membentuk polip dalam usus boleh diwarisi. Doktor membezakan kecenderungan genetik tanpa sebab yang dapat dikesan daripada penyakit keturunan sebenar. Dalam kes ini, polip usus tumbuh lebih awal dalam kehidupan. Risiko mendapat kanser kolorektal juga meningkat.

Polip usus dalam poliposis adenomatous familial (FAP)

Dalam poliposis adenomatous familial (FAP) yang jarang berlaku, polip tumbuh daripada tisu kelenjar di seluruh usus (polip usus adenomatous). Mutasi genetik keturunan adalah puncanya. Walau bagaimanapun, dalam beberapa kes, mutasi berlaku baru.

Individu yang terjejas biasanya mempunyai beberapa polip usus pada usia remaja mereka. Dalam FAP, bagaimanapun, selalunya terdapat polip di tempat lain, seperti di dalam perut. Aduan agak jarang berlaku. Kemudian sakit perut, cirit-birit, penurunan berat badan, perut kembung atau najis berdarah mungkin.

Jika tidak dirawat, mereka hampir selalu berkembang menjadi kanser kolon. Orang yang mempunyai saudara mara dengan keadaan ini harus diperiksa usus mereka secara berkala. Di samping itu, saudara mara perlu menjalani ujian FAP sebagai sebahagian daripada kaunseling genetik.

Pakar mengesyorkan bahawa orang yang disyaki FAP mempunyai kolonoskopi rekto-sigmoidoskopi tahunan ("kecil") dari umur sepuluh tahun!

Dalam FAP, struktur gigi yang tidak teratur atau perubahan dalam pigmentasi retina dalam mata juga berlaku. Jika individu yang terjejas mempunyai tumor dalam tulang (seperti osteoma) dan tisu lain (cth. sista epidermoid), pakar perubatan merujuk kepada ini sebagai sindrom Gardner, satu bentuk khas FAP.

Risiko mendapat kanser tiroid juga sedikit meningkat. Sebagai tambahan kepada polip usus, kira-kira 80 peratus pesakit FAP juga mempunyai nodul tiroid. Pertumbuhan dalam hati juga mungkin.

Poliposis berkaitan MUTYH (MAP).

Dalam poliposis berkaitan MUTYH (MAP), kecacatan genetik yang diwarisi juga merupakan punca polip kolon awal dan kerap. Walau bagaimanapun, penyakit ini lebih ringan daripada FAP, lebih sedikit polip berkembang, dan ia berkembang di kemudian hari.

Kecacatan genetik diwarisi secara autosomal resesif. Ini bermakna ibu bapa boleh membawa gen yang bermutasi tanpa sakit. Jika bapa dan ibu masing-masing mewariskan gen yang bermutasi, terdapat risiko bahawa keturunannya akan menghidap penyakit ini. Individu yang terjejas mempunyai 80 hingga 100 peratus risiko mendapat kanser kolorektal sekali seumur hidup mereka.

Sindrom Cronkhite-Kanada

Dalam sindrom Cronkhite-Canada yang jarang berlaku, polip usus berlaku di seluruh saluran gastrousus. Bintik kecoklatan juga muncul pada kulit. Jari dan kuku kaki mungkin berubah struktur, dan rambut di kepala mungkin gugur.

Tiada rawatan khusus untuk sindrom Cronkhite-Canada. Walau bagaimanapun, ia kadangkala bertindak balas kepada terapi penindasan pertahanan (imunosupresi).

Sindrom Birt-Hogg-Dube

Dalam sindrom Birt-Hogg-Dube, banyak polip usus berlaku di kolon, yang boleh menjadi kanser kolon. Selain itu, tumor kulit, buah pinggang, dan paru-paru berlaku.

Sindrom poliposis Hamartomatous

Sindrom hamartomatous boleh hadir dengan tumor di hampir mana-mana bahagian badan. Mereka timbul daripada tisu germinal yang bertaburan. Ini adalah sel daripada perkembangan embrio. Sel-sel ini tidak berstruktur seperti mukosa usus biasa.

Jika polip usus berlaku sebagai sebahagian daripada sindrom sedemikian, risiko kanser kolorektal meningkat. Dalam kebanyakan kes, penyakit ini berlaku pada usia muda. Contoh polip usus hamartomatous ialah:

 • Sindrom Peutz-Jeghers: didiagnosis sekitar umur 35 tahun; polip sering dijumpai dalam usus kecil; risiko kanser kolorektal kira-kira 40 peratus, peningkatan risiko kanser pankreas, kanser payudara, atau kanser ovari; selalunya kelainan pigmen di kawasan mulut
 • Poliposis juvana keluarga: kelompok keluarga dalam kira-kira satu pertiga; risiko kanser kolorektal kira-kira 20-70 peratus

Pemeriksaan dan diagnosis

Titik hubungan pertama, sebagai contoh, sekiranya berlaku masalah pembuangan air besar, adalah doktor keluarga. Dia biasanya juga menjadualkan pemeriksaan kanser kolorektal. Untuk ini, dia akan merujuk anda kepada pakar gastrousus (pakar gastroenterologi).

Mengambil sejarah perubatan anda (anamnesis)

Doktor mula-mula bertanya beberapa soalan untuk mendapatkan petunjuk tentang kesihatan usus pesakitnya:

 • Adakah anda mengalami atau mengalami sembelit, cirit-birit, atau pembuangan air besar yang tidak teratur?
 • Adakah anda perasan bahawa najis anda berdarah atau berlendir?
 • Adakah terdapat sebarang penyakit usus dalam keluarga anda?
 • Adakah anda kehilangan berat badan secara tidak sengaja dalam beberapa minggu atau bulan kebelakangan ini?

Pemeriksaan fizikal

Ini diikuti dengan pemeriksaan fizikal. Menggunakan stetoskop, doktor boleh mendengar bunyi usus. Kemudian dia meraba perut untuk kemungkinan indurasi. Mesin ultrasound kadangkala boleh digunakan untuk menggambarkan polip usus dalam rektum.

Doktor juga boleh meraba polip usus dalam rektum. Untuk melakukan ini, dia memasukkan jari ke dalam dubur. Apa yang dipanggil pemeriksaan rektum digital (DRU) ini juga biasa untuk pemeriksaan kanser prostat pada lelaki. Doktor juga mungkin mendapati tanda-tanda pendarahan melalui sisa najis berdarah pada sarung tangan.

Kolonoskopi

Ahli patologi kemudian memeriksa tisu. Dengan berbuat demikian, mereka mengenal pasti dengan tepat polip usus mana yang ada. Adenoma boleh dibahagikan kepada tiga subtipe. Bergantung pada jenis, risiko polip usus berkembang menjadi kanser berbeza-beza:

 • Adenoma tiub: bentuk yang paling biasa (60-65 peratus), pertumbuhan tiub, dalam pantulan seseorang melihat polip usus seperti tergantung pada tangkai di dinding usus, risiko degenerasi kira-kira empat peratus
 • Adenoma villous: agak jarang (5-10 peratus), permukaan luas, kelihatan seperti rumput semasa pemeriksaan, kira-kira separuh daripada polip usus ini merosot menjadi kanser kolorektal
 • Adenoma tubulovillous: kira-kira 20-25 peratus adenoma, bentuk campuran polip usus tiub dan vili

CT perut/MRI

Jika kolonoskopi tidak dapat dilakukan, doktor boleh menggunakan kolonoskopi maya. Dalam kes ini, mereka mengambil imej keratan rentas menggunakan tomografi terkira (CT) atau pengimejan resonans magnetik (MRI). Walau bagaimanapun, biasanya hanya polip kolon yang lebih besar daripada satu sentimeter boleh dilihat.

Endoskopi kapsul video

pencegahan

Polip kolon dan kanser kolon bukanlah penyakit yang jarang berlaku. Bagi semua orang di Jerman, syarikat insurans kesihatan membayar untuk pemeriksaan pencegahan selepas umur tertentu:

 • Dari umur 50 tahun: ujian najis tahunan untuk darah tersembunyi (ghaib) (ujian najis imunologi (iFOBT)
 • Lelaki lebih 50 tahun, wanita lebih 55 tahun: kolonoskopi setiap sepuluh tahun, sekiranya berlaku kelainan, selang ke kolonoskopi seterusnya dipendekkan
 • Jika kolonoskopi ditolak: setiap lima tahun kolonoskopi kecil hanya sehingga bahagian usus berbentuk S dan ujian najis tahunan untuk darah ghaib

Jika polip kolon terkumpul dalam keluarga, doktor mengesyorkan kolonoskopi lebih kerap dan lebih awal. Tepat berapa kerap bergantung pada jenis polip kolon keturunan atau kanser kolon.

Jika saudara-mara darjah pertama (anak, ibu bapa atau adik-beradik) mempunyai adenoma sebelum umur 50 tahun, mereka yang terjejas harus menjalani kolonoskopi sepuluh tahun sebelum umur di mana polip usus muncul pada saudara.

Bercakap dengan saudara-mara anda! Ini adalah satu-satunya cara untuk menilai dengan lebih baik risiko polip kolorektal dan akhirnya kanser kolorektal!

Jika anda kemudiannya mengesyaki sejarah keluarga atau penyakit keturunan, berbincang dengan doktor yang dipercayai mengenainya. Dia boleh merujuk anda kepada pakar. Kadangkala lawatan ke perkhidmatan kaunseling genetik juga dinasihatkan.

Rawatan

Memandangkan polip usus boleh bertukar menjadi kanser, doktor membuangnya – biasanya dalam perjalanan kolonoskopi (polypectomy). Bagaimana tepatnya dia mengeluarkan polip usus bergantung pada saiznya:

Doktor biasanya membuang polip usus yang lebih kecil daripada lima milimeter menggunakan forsep biopsi. Untuk polip usus yang lebih besar, dia menggunakan jerat elektrik.

Jika polip usus terletak secara meluas pada mukosa, penyingkiran jerat sukar dilakukan. Kemudian doktor melakukan kolonoskopi dengan pembedahan kecil (transanal endoskopik microsurgery, TEM).

Polip besar kadangkala perlu dibuang dengan pembedahan melalui dinding perut. Dalam kes yang jarang berlaku, pakar bedah mengeluarkan satu keseluruhan. Orang yang mempunyai poliposis genetik dan berisiko tinggi untuk kanser kolorektal kadangkala menjalani pembedahan kolon sebagai langkah berjaga-jaga.

Kursus penyakit dan prognosis

Polip sebenarnya adalah tumor usus yang jinak. Walau bagaimanapun, jika ia berterusan untuk jangka masa yang lama, ia boleh berkembang menjadi kanser kolon. Secara purata, ia mengambil masa lima hingga sepuluh tahun untuk adenoma untuk berkembang menjadi kanser kolorektal (jujukan adenoma-karsinoma).

Semakin besar polip kolon, semakin besar risiko kanser kolorektal.

Petua untuk polip kolorektal

 • Senaman: Aktiviti fizikal yang kerap membantu memastikan badan anda cergas. Ia juga membantu mencegah polip usus dan kanser usus.
 • Penjagaan pencegahan: Anda juga harus mengambil kesempatan daripada peperiksaan pencegahan yang ditawarkan. Syarikat insurans kesihatan menanggung kos pada selang masa tertentu. Sebaik-baiknya, anda harus menghubungi doktor keluarga anda untuk perkara ini.
 • Kawalan: Jika doktor telah mengeluarkan polip usus, sebaiknya anda mengikut nasihat doktor yang merawat anda. Jika perlu, dia akan mengesyorkan agar anda menjalani pemeriksaan kolonoskopi lebih awal daripada selepas sepuluh tahun biasa.
 • Keadaan sedia ada: Beri perhatian khusus jika keluarga anda mempunyai sejarah polip kolorektal. Banyak polip usus, tetapi juga penyakit radang usus kronik seperti kolitis ulseratif atau penyakit tumor malignan lain dalam keluarga akhirnya juga meningkatkan risiko kanser kolorektal anda.