Kolonoskopi: Prosedur dan Tempoh

Kolonoskopi: Anestesia - ya atau tidak?

Sebagai peraturan, kolonoskopi dilakukan tanpa anestesia. Walau bagaimanapun, pesakit boleh meminta ubat penenang, yang doktor berikan melalui vena. Oleh itu, kebanyakan pesakit tidak berasa sakit semasa peperiksaan.

Walau bagaimanapun, kanak-kanak kecil jarang bertolak ansur dengan kolonoskopi yang agak tidak menyenangkan tanpa anestesia. Oleh itu, mereka menerima anestetik am, di mana mereka berventilasi buatan.

Prosedur: Kolonoskopi usus besar (kolonoskopi)

Untuk kolonoskopi, pesakit berbaring dalam kedudukan sisi di atas sofa pemeriksaan. Doktor menggunakan sedikit pelincir pada kolonoskop, tiub dengan kamera terbina dalam, supaya dia boleh memasukkannya dengan lebih mudah ke dalam usus pesakit melalui dubur. Tiubnya sangat fleksibel sehingga mudah mengikuti gegelung kolon.

Apakah prosedur untuk kolonoskopi (usus kecil)?

Prosedur endoskopi usus kecil berbeza daripada prosedur kolonoskopi: Endoskopi dilakukan dari atas (dari perut) atau/dan dari bawah. Selama beberapa tahun sekarang, endoskopi kapsul yang dipanggil telah menjadi kaedah pilihan. Untuk prosedur ini, pesakit menelan kapsul kecil yang, walaupun saiznya kecil, mempunyai banyak manfaat: ia mengandungi kamera, lampu dan pemancar.

Dalam tempoh lapan jam seterusnya, kapsul yang ditelan bergerak melalui keseluruhan saluran pencernaan, mengambil kira-kira 60,000 imej dalam proses itu. Agar doktor dapat melihat mukosa pada imej, pesakit dibenarkan mengambil maksimum cecair jernih pada masa ini. Makanan pepejal hanya dibenarkan lagi menjelang akhir peperiksaan, kerana kapsul itu kemudiannya sudah berada di dalam kolon. Pada akhirnya, kapsul hanya dikumuhkan dengan najis.

Berapa lama masa kolonoskopi?

Endoskopi kapsul mengambil masa kira-kira lapan jam, masa yang diambil untuk kapsul melalui keseluruhan saluran pencernaan. Walau bagaimanapun, pesakit tidak perlu tinggal di pejabat atau klinik doktor pada masa ini dan tidak perlu kembali ke sana sehingga akhir peperiksaan.