Kolonoskopi: Sebab, proses dan risiko

Apa itu kolonoskopi?

Kolonoskopi adalah pemeriksaan yang kerap dilakukan dalam perubatan dalaman, di mana doktor memeriksa bahagian dalam usus. Perbezaan dibuat antara endoskopi usus kecil (enteroskopi) dan endoskopi usus besar (kolonoskopi). Pemeriksaan endoskopik rektum sahaja (rekoskopi) juga mungkin.

Maklumat lanjut: Rectoscopy

Anda boleh membaca tentang cara endoskopi rektum berfungsi dan bila ia dilakukan dalam artikel Rectoscopy.

Walaupun usus besar boleh dilihat dengan mudah dengan instrumen berbentuk tiub, endoskop (juga dipanggil kolonoskop), usus kecil lebih sukar dicapai. Doktor boleh menilai usus kecil atas di belakang saluran keluar perut, duodenum, dalam perjalanan gastroskopi lanjutan (gastroduodenoscopy); untuk bahagian yang lebih dalam, dia kini menggunakan endoskopi kapsul yang dipanggil.

Bilakah kolonoskopi dilakukan?

  • Kanser kolorektal dan prekursornya (cth polip)
  • Penonjolan dinding usus (diverticula) atau diverticula yang meradang (diverticulitis)
  • Penyakit usus radang kronik (contohnya penyakit Crohn atau kolitis ulseratif)
  • keradangan akut atau gangguan peredaran darah dinding usus

Sekiranya terdapat halangan usus, diverticulitis akut atau peritonitis yang diketahui, kolonoskopi tidak boleh dilakukan!

Kolonoskopi: Pemeriksaan di Jerman

Pengesanan awal kanser kolorektal adalah sebab biasa dan sangat penting untuk kolonoskopi: lebih awal tumor dikesan dalam usus, lebih baik peluang untuk sembuh. Walaupun tanpa gejala, pesakit dengan insurans kesihatan berhak mendapat kolonoskopi pencegahan: wanita dari umur 55 tahun, lelaki dari umur 50 tahun. Kos dilindungi oleh insurans kesihatan berkanun atau swasta.

Pakar mengesyorkan agar setiap orang yang berumur 50 tahun ke atas disaring untuk kanser kolorektal. Apa yang wanita, sebagai contoh, boleh lakukan sebelum kolonoskopi pertama mereka, anda boleh membaca dalam artikel kami "Pemeriksaan kanser kolorektal".

Pemeriksaan kolonoskopi: Berapa kerap diperlukan?

Pakar mengesyorkan kolonoskopi pertama untuk lelaki pada umur 50 dan wanita pada umur 55, dengan syarat tiada peningkatan risiko kanser kolorektal yang diketahui. Sekiranya penemuannya tidak ketara, kolonoskopi berulang selepas sepuluh tahun sudah memadai. Sekiranya doktor mendapati keabnormalan seperti polip semasa kolonoskopi, pemantauan yang lebih dekat selalunya diperlukan.

Apakah yang dilakukan semasa kolonoskopi?

Agar doktor melihat sesuatu semasa kolonoskopi, beberapa persediaan diperlukan sehari sebelumnya. Ini termasuk, antara lain, membersihkan usus. Sejurus sebelum prosedur, pesakit yang cemas boleh diberi ubat penenang jika mereka mahu.

Maklumat lanjut: Kolonoskopi: penyediaan

Anda boleh membaca tentang langkah-langkah yang perlu diambil oleh pesakit untuk menyediakan kolonoskopi dalam artikel Kolonoskopi: Persediaan.

Kolonoskopi (koloskopi)

  • Ileokolonoskopi (penilaian tambahan pada ileum)
  • kolonoskopi tinggi (penilaian keseluruhan kolon sehingga apendiks)
  • sigmoidoscopy (penilaian kolon sigmoid, sebahagian daripada usus besar)
  • kolonoskopi separa (penilaian kolon yang lebih rendah)

Jika perlu, dia akan menggunakan instrumen untuk mengambil sampel kecil, yang dikenali sebagai biopsi, dari dinding usus, yang kemudiannya diperiksa di makmal.

Sebagai alternatif kepada kolonoskopi klasik dengan endoskopi, kolonoskopi maya, juga dikenali sebagai kolonoskopi CT, juga tersedia. Dalam peperiksaan ini, tomograf komputer menghasilkan imej usus. Kolon ditiup dengan udara supaya dapat dilihat dengan jelas.

Endoskopi usus kecil (endoskopi kapsul dan endoskopi belon)

Kerana panjangnya dan banyak gegelung, sukar untuk menilai keseluruhan usus kecil dengan endoskop. Prosedur yang agak baru yang menyelesaikan masalah ini dipanggil endoskopi kapsul. Dalam hal ini, pesakit menelan kapsul video kecil yang melalui usus melalui perut dan mengambil gambar kerja dalamannya. Ia menghantar imej secara langsung melalui radio ke penerima yang dibawa oleh pesakit bersamanya.

Maklumat lanjut: Kolonoskopi: Prosedur

Anda boleh membaca tentang prosedur tepat untuk kolonoskopi usus kecil dan usus besar dalam artikel Kolonoskopi: Prosedur.

Untuk kolonoskopi pada kanak-kanak, ahli gastroenterologi menggunakan endoskop kanak-kanak khas. Ini datang dalam saiz yang berbeza dengan diameter antara lima hingga tiga belas milimeter, bergantung pada saiz badan kanak-kanak. Di samping itu, kanak-kanak biasanya menerima anestesia am atau ubat penenang yang kuat untuk kolonoskopi.

Apakah risiko kolonoskopi?

Risiko yang mesti dimaklumkan oleh doktor kepada pesakit adalah pendarahan dan tusukan jarang berlaku pada dinding usus dengan endoskop. Disebabkan oleh anestesia yang pendek, mungkin juga terdapat reaksi intoleransi dan masalah kardiovaskular. Secara umum, bagaimanapun, ia adalah kaedah pemeriksaan yang sangat selamat di mana komplikasi jarang berlaku.

Takut kolonoskopi: Apa yang perlu dilakukan?

Apakah yang perlu saya ketahui selepas kolonoskopi?

Jika anda diberi ubat penenang semasa peperiksaan, keupayaan anda untuk bertindak balas biasanya akan terjejas dengan ketara untuk beberapa lama selepas kolonoskopi. Oleh itu, anda tidak boleh mengambil bahagian secara aktif dalam lalu lintas pada hari peperiksaan - tidak dengan kereta atau basikal atau berjalan kaki.

Selepas kolonoskopi semasa anda menerima pil tidur, ubat penahan sakit atau ubat penenang, minta perkhidmatan pengiring atau teksi membawa anda pulang!

Sebagai peraturan, anda mesti memaklumkan amalan sebelum peperiksaan siapa yang akan mengambil anda. Jika anda akan dijemput oleh perkhidmatan teksi, sebaiknya hubungi syarikat insurans kesihatan anda untuk mengetahui sama ada mereka akan menampung kos tersebut.

Selain itu, mengendalikan mesin atau melakukan aktiviti serupa yang berpotensi berbahaya adalah terlarang. Anda mungkin masih berasa agak letih selepas kolonoskopi tanpa bius pendek. Jadi yang terbaik adalah mempunyai pengiring menjemput anda dalam kes ini juga.

Makan selepas kolonoskopi: Apakah yang dibenarkan?

Aduan selepas kolonoskopi: Apakah yang perlu saya perhatikan?

Cirit-birit selepas kolonoskopi adalah kesan sampingan yang biasa, kerana julap yang diambil sebelum ini boleh terus memberi kesan selama beberapa hari. Kerana banyak udara masuk ke dalam usus semasa pemeriksaan, perut kembung dan peningkatan kebocoran udara juga mungkin berlaku. Ini adalah perkara biasa dan tiada sebab untuk mencemaskan.

Kesakitan yang teruk selepas kolonoskopi usus besar atau kecil, sebaliknya, adalah isyarat amaran yang tidak boleh anda abaikan. Juga, jika anda mengalami demam, berpeluh, pening yang teruk, loya, pendarahan dari usus atau sakit perut selepas kolonoskopi, dapatkan nasihat doktor anda supaya dia boleh bertindak balas dengan cepat.