Ujian Penglihatan Warna: Prosedur dan Kepentingan

Ujian mata: Warna pada carta warna

Untuk menguji penglihatan warna, doktor menggunakan pelbagai carta warna, contohnya carta Velhagen yang dipanggil atau carta warna Ishihara.

Pada panel untuk ujian Ishihara, terdapat gambar yang terdiri daripada titik dalam warna yang berbeza, seperti rona merah dan hijau. Pesakit penglihatan warna boleh mengenali objek seperti nombor atau angka melalui rona yang berbeza. Jika, sebaliknya, pesakit mempunyai kekurangan penglihatan warna, dia tidak dapat membezakan antara warna yang berbeza dan tidak dapat mengenali kontras. Akibatnya, dia sama ada tidak melihat angka individu sama sekali atau melihatnya secara salah. Ujian warna Velhagen juga berdasarkan prinsip ini.

Ujian mata Ishihara dan Velhagen: Prosedur

Ujian mata merah-hijau dan ujian mata biru-hijau dijalankan dengan cara yang sama: Pertama, doktor membentangkan pesakit dengan carta penglihatan warna yang sepadan pada jarak bacaan kira-kira 70 sentimeter. Dia juga mesti memastikan bahawa pesakit mempunyai cahaya yang mencukupi untuk membaca carta (cahaya siang semula jadi adalah yang terbaik). Sekarang doktor bertanya kepada pesakit sama ada dia boleh mengecam dan menamakan nombor atau angka pada carta dengan betul.

Dengan ujian penglihatan warna menggunakan carta, doktor boleh mengesan kekurangan penglihatan warna, tetapi tidak dapat menentukan dengan tepat betapa jelasnya.

Ujian penglihatan warna dengan anomaloscope

Seorang pesakit dengan kekurangan merah-hijau mempunyai masa yang sukar dengan tugas ini, kerana dia selalu menambah terlalu banyak warna yang tidak dapat dilihatnya. Berbeza dengan carta warna, ujian penglihatan warna ini juga membolehkan kenyataan dibuat tentang keterukan kekurangan penglihatan warna.