Akar Sakit Biasa: Aplikasi, Rawatan, Manfaat Kesihatan

Nama botani painwort biasa adalah Dioscorea communis. Secara sinonim, ia juga disebut Tamus communis L. Tanaman pendakian berasal dari keluarga tanaman keladi (Dioscoreaceae). Walaupun terdapat sedikit ketoksikan tanaman, ia dapat digunakan perubatan herba, antara lain, dan digunakan untuk melawan pelbagai penyakit.

Kejadian dan pemupukan sakit nyeri biasa.

Walaupun terdapat sedikit ketoksikan pada sakit nyeri biasa, ia dapat digunakan perubatan herba, antara lain, dan digunakan untuk melawan pelbagai penyakit. Nama kilang berasal dari kata Old High German "smerte", yang bermaksud "tajam". Vernakular nama smerte biasa adalah akar sakit, akar kayu, akar api, smerte biasa atau smerte sejati. Tumbuhannya bersifat monokotledon dan dioecious. Mereka juga disebut sebagai keuskupan. Painroot mempunyai umbi bawah tanah, dan batang tanaman dapat berkembang sehingga empat meter. Bentuknya bercabang dan bergaris dan mereka tidak mempunyai pubertas. Mereka berkilau. Daunnya, sebaliknya, bergantian, tidak terbahagi dan mempunyai tangkai panjang. Daunnya adalah jantung-bentuk dan mereka berkembang panjang hingga 20 sentimeter dan lebar 16 sentimeter. Mereka juga runcing, dengan keseluruhan margin dan berkilat. Warna mereka berwarna hijau tua dan bercabang-cabangnya. Perbungaan sakit nyeri biasa berkembang dalam kelompok. Mereka adalah axillary dan tridentate. Warna mereka berwarna hijau-kuning dan mereka berukuran hingga enam milimeter. Bunga jantan mempunyai perianth berbentuk guci dengan enam paku yang sama. Bunga betina, sebaliknya, mempunyai enam cusps sempit dan jauh lebih kecil. Buah painwort biasa berwarna merah. Dalam kes yang jarang berlaku, beri kuning juga dijumpai. Diameternya kira-kira sebelas milimeter dan mengandungi hingga enam biji. Di Eropah, ia adalah satu-satunya spesies keluarga Dioscoreaceae. Ia dijumpai, di antara tempat lain, di High and Upper Rhine dan Lake Constance. Jika tidak, kilang itu terdapat di negara-negara Mediterranean dan di Atlantik. Ia juga boleh didapati di Iran. Habitat utama tanaman adalah lindung nilai dan semak. Tetapi ia juga dapat ditemui di pinggir hutan lebat. Tanah pilihannya kaya dengan nutrien dan segar. Di sana ia boleh mencapai ketinggian hingga tiga meter. Di antara bulan Mei dan Jun, pendaki yang mempunyai benang kanan menanggung bunga, yang boleh berupa wanita atau lelaki.

Kesan dan aplikasi

Beri painwort sangat menonjol di semak kerana warnanya. Walaupun begitu, mereka tidak boleh dimakan, kerana mereka membakar dengan kuat di mulut dan beracun. Di sinilah asal nama api nama yang popular. Atas sebab ini, ubat penahan sakit hanya boleh digunakan sebagai ubat dalam bentuk yang dicairkan. Jika tidak, ia boleh menyebabkan kerengsaan teruk apabila digunakan secara luaran. Untuk kegunaan dalaman dalam apa jua keadaan harus digunakan pada kebanyakan persediaan siap pakai atau campuran homeopati. Sangat tidak digalakkan untuk membuat campuran anda sendiri dengan bahagian-bahagian ubat penahan sakit. Dalam perubatan, akarnya adalah akar yang digunakan. Tumbuhan itu mengandungi lendir and histaminseperti perengsa. Sebagai tambahan, alkaloid dan glisosida gracillin dan dioscin dapat dikesan. Di samping itu, ramuan tersebut mengandungi saponin, kalsium oksalat, derivatif fenantrena dan diosgenin. Atas sebab-sebab yang dinyatakan di atas, painwort agak sukar digunakan. Tidak boleh digunakan segar dan mentah. Kesan beracun ditunjukkan setelah makan oleh a membakar sensasi di mulut, yang biasanya diikuti oleh muntah and cirit-birit. Pada kanak-kanak, sebanyak dua buah beri boleh menyebabkan gastrousus keradangan. Bergantung pada luaran kulit kerengsaan, lepuh juga boleh berlaku. Ini disebabkan oleh kalsium oksalat dan kulit perengsa yang disebutkan di atas. Sekiranya berlaku keracunan teruk, doktor harus segera berjumpa. Dalam kes ringan, membilas mulut bersama air sudah cukup penggunaan arang aktif sekiranya terjadi kerengsaan sistem pencernaan.

Kepentingan, rawatan dan pencegahan kesihatan.

Pada masa lalu, penyembuh menggunakan akar kesakitan untuk lebam dan mual. Ia seharusnya dapat menghilangkan gejala dan membantu menyembuhkan kawasan yang terkena. Potongan akar segar digunakan untuk merawat reumatik keradangan. Ini berlaku terutamanya untuk sendi, yang disapu dengan jus yang dikeluarkan. Namun, kerana kuat kulit-kesan merengsa, kaedah ini tidak lagi digunakan hari ini. Mungkin, kerengsaan menyebabkan keradangan sendiri, selepas itu ia dapat diperjuangkan dengan cara lain. Di samping itu, kesakitan akar, serupa dengan keladi, mengandungi diosgenin. Ini adalah bahan yang serupa dengan progesteron. Ini adalah hormon organisma wanita, itulah sebabnya hellebore juga harus membantu menentang PMS (sindrom pramenstruasi) dan gejala menopaus. Walau bagaimanapun, keberkesanan ini belum dapat dipastikan dan tidak ada yang disebutkan dalam pengetahuannya. Dalam dos homeopati, hellebore mempunyai pelbagai kesan penyembuhan. Hari ini ia masih digunakan untuk menentang sembelit. Kesannya disebabkan oleh ketoksikan yang sedikit. Selain itu, ia dapat digunakan secara luaran untuk gout and rematik. Dalam dos yang rendah ia merangsang peredaran dan merengsakan kulit. Bergantung pada keluhan dan penyakit, kesan ini dapat dimanfaatkan. Selain itu, painwort bersifat diuretik dan dengan itu dapat membuang toksin lain dari badan. Di samping itu, ia mesti diminum dengan banyak untuk mengimbangi atau mencegah kemungkinan kekurangan cecair. Ia juga mempunyai kesan hemolitik, iaitu larut darah. Untuk bidang aplikasi yang lebih tepat dalam penyediaan siap campuran, sisipan pakej harus dikaji atau pakar harus berunding.