Alahan biasa | Terapi alahan

Alahan biasa

Alergi nikel adalah apa yang disebut "hubungi alahan". Nikel itu sendiri adalah logam penting yang berlaku secara semula jadi di dalam badan. Walau bagaimanapun, sentuhan luaran dengan kulit boleh menyebabkan reaksi berbahaya.

Nikel terdapat dalam banyak benda sehari-hari seperti barang kemas, tali pinggang, cat atau bateri. Berbeza dengan alahan lain, hubungi alahan hampir secara eksklusif menjelma dengan simptom kulit. Dalam jangka masa panjang boleh menyebabkan tidak menyenangkan ekzema (ruam kulit dengan kemerahan, kerak atau melepuh).

Alergi nikel itu sendiri tidak dapat diubati, tetapi gejalanya dapat diatasi. Langkah pencegahan yang paling penting adalah untuk mengelakkan bahan yang mengandungi nikel. Tambahan lagi, penjagaan kulit yang baik harus digunakan untuk menjaga flora kulit dan dengan itu penghalang bahan asing dari luar tegak dan utuh.

Untuk rawatan gejala alergi terutamanya krim digunakan untuk menekan reaksi imun. Produk yang paling biasa dari kategori ini adalah krim yang mengandungi kortison. Walau bagaimanapun, banyak bahan moden juga boleh mempengaruhi sistem imun tanpa kortison.

Anda boleh mendapatkan maklumat terperinci mengenai topik ini di Nickel Allergy

  • Kemerahan,
  • Gatal,
  • Sakit,
  • Perubahan kulit
  • Dan ruam. Alergi terhadap tatu jarang berlaku, tetapi boleh menyebabkan gejala yang menyenangkan dengan akibatnya. Sekiranya dakwat bukan satu-satunya agen pewarna yang digunakan dalam tatu, alahan sentuhan terhadap bahan tambahan boleh berlaku.

. hubungi alahan hanya menyebabkan reaksi peredaran darah kecil, tetapi tertumpu pada hampir semua orang yang bertatu kesakitan, kemerahan dan pembengkakan berlaku dalam masa yang singkat. Reaksi alergi sering kali diperhatikan kerana gejala ini berterusan untuk jangka masa yang lama. Malah pening dan demam boleh berlaku akibatnya.

Sekiranya alahan itu disahkan 100% dengan ujian perubatan, tatu mesti kerap dihilangkan, jika tidak, simptomnya akan berterusan. Krim, losyen dan salap selalunya hanya memberi kelegaan sepanjang penggunaan. - kemerahan,

  • Bengkak,
  • Pesongan
  • Dan luka kulit di kawasan tatu.

Bagaimana anda merawat alahan terhadap gigitan serangga?

Gigitan serangga alahan di Jerman kebanyakannya sengatan tawon, lebah dan nyamuk. Tanpa alergi ini biasanya menjengkelkan tetapi tidak berbahaya. Walau bagaimanapun, sekitar 20% orang di Jerman alah kepada gigitan serangga.

Ini boleh menjadi lebih kurang dan menyebabkan gejala mulai dari gatal yang tidak menyenangkan hingga reaksi anafilaksis dengan kegagalan peredaran darah. Terapi juga mesti disesuaikan dengan pelbagai gejala dan bahaya yang ditimbulkannya. Racun dan alergen yang terdapat di dalamnya sangat berbeza antara lebah, tawon dan nyamuk, jadi alergi terhadap satu serangga tidak menyebabkan alergi terhadap serangga lain.

Sekiranya tahap alergi seperti itu sudah diketahui, ubat harus sentiasa siap sekiranya berlaku sengatan. Ini termasuk pen adrenalin dalam keadaan darurat untuk mencegah kegagalan peredaran darah yang akan berlaku. Gejala alahan ringan harus diperhatikan terlebih dahulu.

Alergen mesti dielakkan dengan segera dan orang yang terjejas tidak boleh berada di luar rumah jika boleh atau hanya memakai penghalau serangga. Sekiranya ada, apa yang disebut antihistamin boleh diambil. Mereka melegakan simptom alergi ringan dan juga membantu melawan semua jenis alergi lain.

Alahan yang teruk mungkin perlu diatasi kortison. Ini adalah ubat yang menekan kuat sistem imun. Ini boleh diberikan dalam bentuk tablet atau secara intravena oleh doktor.

Sekiranya berlaku reaksi peredaran darah yang teruk, terapi adrenalin juga dapat dilakukan untuk mencegah penurunan darah tekanan dan kegagalan peredaran darah. Ini mesti dilakukan terutamanya dalam bentuk alahan dari reaksi anafilaksis. - Alergi terhadap racun lebah

  • Reaksi alergi terhadap gigitan nyamuk