Buckthorn biasa: Aplikasi, Rawatan, Faedah Kesihatan

Buckthorn biasa tergolong dalam keluarga nighthade dan dikelaskan dalam genus buckthorn. Rumah asal tanaman ini adalah China, di mana ia digunakan secara meluas sebagai tanaman ubat. Buahnya dikenali sebagai goji buah beri.

Kejadian dan penanaman buckthorn biasa.

Dikenali juga sebagai buckthorn biasa, benang syaitan biasa atau wolfberry Cina, tanaman ini adalah semak belukar yang tumbuh setinggi dua hingga empat meter. Buckthorn biasa berasal dari China, di mana ia digunakan sebagai tanaman ubat, terutama kerana buahnya. Sebagai apa yang disebut neophyte, tanaman ini kemudian merebak ke bahagian lain dunia sebagai tanaman yang diusahakan. Di Jerman, ia berkembang terutamanya di pagar atau dinding, kebanyakannya berhampiran bandar-bandar Jerman timur. Lebih jarang, ia dijumpai di Jerman barat. Tumbuhan ini tidak bertolak ansur dengan tanah yang kaya dengan garam atau tercemar logam berat. Di negara-negara selatan, buckthorn biasa dijumpai berlari liar kerana sering digunakan di sana untuk menanam empangan atau sebagai tanaman hiasan. Juga disebut buckthorn biasa, benang syaitan biasa, atau wolfberry Cina, ia adalah semak yang tumbuh dengan tinggi dua hingga empat kaki. Cawangannya yang berduri dan melengkung menanggung daun kelabu-hijau memanjang. Buckthorn biasa mekar dari bulan Jun hingga Ogos dan kadang-kadang hingga bulan September.

Kesan dan aplikasi

Seperti yang telah disebutkan, buckthorn biasa digunakan terutamanya di China sebagai tanaman perubatan. Di sana juga sering digunakan untuk Memasak. Buahnya dipanggil goji beri dan sering dimakan dalam bentuk masak atau mentah. Penuaian buah berlaku pada musim panas dan musim luruh. Setelah menuai, mereka dikeringkan di bawah sinar matahari dan kemudian diproses. Daun tanaman muda sering digunakan dalam penyediaan sayur-sayuran berdaun. Di Eropah, jus buah sering dijual yang telah diekstrak dari goji beri dan dikatakan mempunyai pelbagai jenis kesihatan faedah. Buah beri disimpan dalam keadaan beku atau kering. Selanjutnya, duri kambing biasa juga digunakan sebagai tanaman hiasan atau sebagai semak untuk penanaman empangan. Penyelidikan telah membuktikan bahawa beri goji, seperti buah-buahan dan sayur-sayuran lain, mempunyai banyak manfaat kesihatan kesan. Cadangan yang dibuat menjelang akhir abad kesembilan belas bahawa duri kambing biasa beracun belum dapat disahkan. Ketoksikan tumbuhan dikatakan berpunca dari kandungan hyoscyamine, alkaloid beracun. Walau bagaimanapun, tiada hyoscyamine dijumpai. Sebaliknya, tanaman itu mengandungi ramuan penting yang hebat kesihatan kepentingan. Sebagai contoh, konstituennya zeaxanthin dan lutein dikatakan mempunyai kesan perubatan yang penting. Secara khusus, dinyatakan bahawa ekstrak dari buckthorn biasa melindungi daripada kemusnahan saraf optik dalam kes glaukoma. Selanjutnya, polisakarida terkandung di dalam tumbuhan dikatakan dapat menguatkan sistem imun. Menurut beberapa kajian, ekstrak berair dari buckthorn biasa mempunyai kuat antioksidan kesan. Keberkesanan terhadap kanser disyaki, tetapi belum dapat disahkan. Sejauh mana beri goji mempunyai bahan yang bertindak melawan oksidatif tekanan dan berkesan dapat membersihkan radikal bebas masih belum dapat dibuktikan dengan kajian lanjutan. Namun, pada masa ini, menurut Penguasa Keselamatan Makanan Eropah (EFSA), bukti tersebut belum mencukupi. Sebaliknya, menurut Institut Pentaksiran Risiko Persekutuan, tidak ada petunjuk mengenai kesan berbahaya dari beri goji. Walau bagaimanapun, penggunaannya pada masa yang sama dengan pengambilan vitamin K antagonis, seperti Marcumar, dapat meningkatkan lagi darah-kesan penipisan, sehingga pendarahan teruk yang sukar dihentikan tidak dapat dikesampingkan. Secara umum, bagaimanapun, dapat diasumsikan bahawa kesan positif perubatan pada buckthorn biasa.

Kepentingan, rawatan dan pencegahan kesihatan.

Buckthorn biasa dan terutama buahnya, goji berry, dikaitkan dengan kesan penyembuhan terhadap banyak penyakit fizikal dan psikologi. Oleh itu, kesan pengawalan beri goji pada sistem imun telah digambarkan. Oleh itu, penyakit seperti alahan atau penyakit autoimun dapat berjaya dirawat dengan pertolongan mereka. Beri Goji juga dikatakan mempunyai kesan positif pada flora usus. Oleh itu, pemulihan usus dapat disokong oleh pengambilannya karotenoid zeaxanthin dan lutein yang terkandung dalam goji berry juga menguatkan prestasi mata dan melindungi optik saraf dari kemusnahan mereka sekiranya glaukoma. Selanjutnya, didapati bahawa buah beri juga sedikit lebih rendah darah gula tahap, yang membuka prospek yang sangat menarik bagi pesakit diabetes. Kesan positif buah pada darah tekanan juga telah dijelaskan. Proses keradangan di dalam badan dapat dikurangkan, sehingga buah beri juga dapat digunakan secara menyokong kanser. Perlindungan terhadap kanser telah disyaki, tetapi belum terbukti dengan jelas. Oleh kerana beri Goji juga mempunyai kesan memuaskan, ia digunakan antara lain dalam diet tambahan untuk diet. Walau bagaimanapun, mereka tidak melakukan keajaiban di sini, tetapi boleh menyumbang kepada perubahan tingkah laku makan dalam jangka masa panjang. The polisakarida dalam beri goji juga menguatkan prestasi otot, antara lain, jadi mereka juga sangat popular dengan atlet. Bahkan ada bukti bahawa buah-buahan juga dapat membantu mengatasi masalah psikologi. Itulah sebabnya hari ini mereka sebahagian menyokong terapi untuk kemurungan, keletihan and burnout. Yang mineral terkandung dalam beri menguatkan saraf dan meningkatkan keupayaan untuk menumpukan perhatian. Penggunaan beri Goji sangat mudah. Terutama popular adalah jus Goji, yang mempunyai kandungan buah yang tinggi. Tambahan pula, Goji teh, Goji kapsul dan beri Goji kering atau segar juga terdapat di kedai. Secara keseluruhan, duri kambing yang biasa dan terutama buahnya mempunyai kebaikan terapi kesan sokongan dan pencegahan.