Plexus Carotid Biasa: Struktur, Fungsi & Penyakit

Plexus karotid yang biasa adalah plexus saraf pada organisma manusia. Ini adalah rangkaian yang berbeza saraf yang menghubungkan gentian mereka. Plexus karotid biasa terdiri daripada gentian saraf simpatik.

Apakah plexus karotid biasa?

Dalam organisma manusia, terdapat plexus dari saraf, limfa kapal, urat atau arteri di pelbagai tempat. Mereka disebut sebagai pleksus. Terdapat banyak plexus ini di kepala dan kawasan batang. Banyak dari mereka terbentuk di sepanjang arteri kapal. Plexus karotid biasa adalah plexus dari pelbagai gentian saraf. Ini adalah kesinambungan dari plexus karotik luaran. Plexus adalah pleksus saluran saraf simpatik. Oleh itu, plexus karotik biasa adalah bahagian autonomi sistem saraf yang melaksanakan fungsi bekalan penting. Ia dibentuk oleh dua ganglia dari kawasan serviks atas. Tugas mereka adalah untuk membekalkan saluran saraf leher serta kepala kawasan dengan pelbagai gentian saraf. Di dalam kepala kawasan, plexus karotid biasa membekalkan kelenjar peluh, Pelbagai darah kapal, mata, dan kelenjar air liur. Yang arteri karotid sepenuhnya merangkumi plexus karotid biasa dengan sebahagian besar cabangnya. Serat saraf autonomi sistem saraf selalunya membentuk plexus yang sangat luas. Plexus karotid biasa secara relatif dianggap sebagai pleksus yang sangat nipis pada organisma manusia. Walaupun begitu, ia menyediakan kawasan yang luas dan juga penting di kepala dan leher.

Anatomi dan struktur

Plexus saraf anatomi, somatik dan autonomi dibezakan antara satu sama lain. Somatik termasuk plexus brachial, plexus serviks, plexus lumbal, dan plexus sacral. Plexus autonomi berorientasi pada arteri dan dibahagikan kepada pleksus jantung, pleksus seliak, atau pleksus paru, antara lain. Plexus karotid yang biasa adalah plexus saraf yang terdiri daripada gentian saraf simpatik. Ini adalah kesinambungan dari plexus karotid luaran. Ini terbentuk di sekitar luaran arteri karotid. Ini adalah luaran arteri karotid. Ia adalah cabang karotid biasa arteri. Karotid luaran arteri bertanggungjawab untuk membekalkan kepala dan tisu lembut dari leher. Ia juga membekalkan arteri darah kepada meninges, dura mater dan bahagian tengkorak. Plexus karotid biasa terbentuk oleh serat yang timbul dari serviks unggul ganglion dan ganglion serviks tengah. Kedua-dua ganglia terletak di kawasan serviks atas. Mereka membekalkan serat saraf ke leher dan kepala.

Fungsi dan tugas

Plexus karotid yang biasa adalah rangkaian gentian saraf yang memastikan bekalan ke kawasan atau organ sekitarnya. Melaluinya, mata manusia dibekalkan. Selain itu, cabang-cabangnya di wilayah kepala melestarikan kelenjar peluh, darah kapal dan kelenjar air liur. Yang kelenjar peluh bertanggungjawab untuk termoregulasi dalam badan. Sekiranya suhu di dalamnya meningkat, peluh keluar. Cecair baru dihasilkan dalam organisma dan ini mempunyai fungsi penyejukan. Di samping itu, toksin atau bahan berbahaya yang diserap melalui peluh dikeluarkan. Nilai ph diatur oleh peluh. Bersama dengan lipid, peluh membentuk mantel asid pelindung yang disebut kulit. Ini adalah fungsi pelindung semula jadi. Kuman yang memudaratkan kesihatan dihalau dan dengan itu tidak sampai ke bahagian dalam badan. Oleh kerana plexus karotid biasa juga membekalkan kelenjar air liur, ia mempunyai fungsi yang tidak langsung penting dalam pencernaan. Melalui air liur, makanan yang telah ditelan sudah terurai di mulut kawasan semasa proses mengunyah. Dengan cara ini, karbohidrat, misalnya, sudah sampai di perut dalam keadaan yang diprediksi dan dapat dipecahkan dengan lebih mudah di sana.

Penyakit

Lesi plexus karotid biasa boleh menyebabkan bekalan ke pelbagai bahagian kepala dan leher menjadi terhad. Contohnya, kelenjar peluh atau kelenjar air liur tidak lagi mendapat bekalan yang mencukupi. Ini menyebabkan aktiviti mereka dihalang. Thermoregulation dalam organisma terganggu. Toksin dalam badan tidak lagi dapat dikeluarkan dengan cukup melalui peluh. The air liur kelenjar adalah mustahak untuk memecah makanan yang tertelan sebelum sampai saluran penghadaman.Karbohidrat, misalnya, sudah dipecah oleh air liur dalam mulut semasa proses mengunyah. Ini memudahkan proses pencernaan. Di samping itu, kapasiti fungsi mata terhad apabila plexus karotid commissure tidak lagi dapat menjalankan fungsinya sepenuhnya. Rangsangan visual tidak lagi diserap sepenuhnya dan dihantar ke korteks visual. Ini membawa kepada batasan persepsi. Di samping itu, bekalan komponen mata berlaku dengan tidak betul. Ini boleh membawa untuk masalah dengan aktiviti retina. Plexus karotid biasa mengalami lesi sebaik sahaja pembengkakan berlaku di kawasan sekitarnya. Tisu dapat mengambil ruang tambahan dan dengan itu lebam dari otak berlaku. Selain itu, pendarahan mungkin berlaku. Karotid luaran arteri merangkumi plexus karotid biasa. Sebaik sahaja mengalami lesi dan kebocoran darah, aktiviti plexus karotid biasa akan terjejas. Dalam kes yang teruk, kegagalan plexus karotid biasa adalah mungkin. Sebagai tambahan, keradangan laluan saraf boleh berlaku dan merebak. Plexus karotid biasa dikelilingi oleh pelbagai gentian saraf yang melaluinya patogen boleh merebak dengan lebih jauh. Keradangan saraf juga menyebabkan kehilangan fungsi dan juga boleh menyebabkan kesakitan.