Ivy biasa: Aplikasi, Rawatan, Faedah Kesihatan

Ivy tergolong dalam genus Ivy dan keluarga Araliaceae. Ia adalah tanaman malar hijau dengan bentuk kehidupan yang sangat berubah-ubah. Sebagai tanaman perubatan, ia hanya memainkan peranan kecil hari ini, tetapi pada bulan November 2009 dinobatkan sebagai tanaman perubatan tahun 2010.

Kejadian dan penanaman ivy biasa.

Di Eropah Tengah, perkara biasa ivy adalah satu-satunya pendaki akar. Kapak pucuknya mulai melekat setelah beberapa tahun dan berkembang menjadi semi-semak, pokok renek dan lianas (pendaki). Nama ivy kependekan dari nama saintifik ivy biasa (Hedera helix). Ivy adalah tanaman yang sangat lama yang dapat mengambil bentuk pertumbuhan yang berbeza bergantung pada keadaan persekitaran. Pada mulanya, ia adalah tanaman herba, yang setelah waktu tertentu menempati kawasan yang sangat luas. Pada mulanya tumbuh dengan cara menjalar dan memanjat rintangan seperti pagar, pokok atau dinding melalui akar pelekatnya. Ia boleh berkembang ketinggian hingga 30 meter. Di Eropah Tengah, ivy biasa adalah satu-satunya pendaki akar. Kapak pucuknya mulai melekat setelah beberapa tahun dan berkembang menjadi semi-semak, semak dan lianas (pendaki). Dalam kes yang jarang berlaku, lignifikasi boleh sampai ke titik di mana ivy muncul sebagai pokok. Batang berkayu kadang-kadang mencapai diameter 10 hingga 30 sentimeter. Ivy membentuk dua bentuk daun yang berbeza ketika ia berkembang. Fenomena ini disebut diphormism daun. Oleh itu, pucuk muda yang menjalar membawa daun yang bersudut sudut, sedangkan daunnya mempunyai tepi yang halus ketika tanaman tumbuh sepenuhnya. Daunnya kemudian berkembang dalam bentuk pir dengan batangnya bebas di udara. Bunga sfera terbentuk pada akhir musim panas. Beri hitam dan beracun tumbuh dari bunga ini pada musim sejuk. Ivy berasal dari Eropah barat, tengah dan selatan. Semasa penjajahan Eropah, ivy biasa sampai ke Amerika Utara, Australia dan New Zealand.

Kesan dan aplikasi

Daripada ivy, semua bahagian tanaman beracun. Walau bagaimanapun, ketoksikan juga bergantung kepada dos bahan aktif. Oleh itu, ivy juga boleh dijadikan tanaman perubatan dan perubatan. Oleh itu, penyediaan daun ivy pada kepekatan rendah mempunyai ekspektoran dan kesan antispasmodik. Oleh itu, ia digunakan dalam penyakit bronkus, serta pada kerengsaan dan spasmodik batuk. Walau bagaimanapun, pada dos yang lebih tinggi, kerengsaan kulit dan membran mukus berlaku. Kesan ini disebabkan oleh alpha-hederin. Alpha-hederin terbentuk semasa penguraian saponin terkandung dalam daun, kayu dan beri ivy. Bahan ini menyumbang 80 peratus toksin yang terdapat dalam ivy. Bahan toksik lain adalah falcarinol. Beberapa spesies tumbuhan, termasuk ivy, menghasilkan falcarinol untuk menangkis perosak dan kulat. Pada kepekatan rendah, bahan ini didapati mempunyai kanser-sifat pencegahan, antibakteria, fungisida, dan analgesik. Walau bagaimanapun, dalam kuantiti yang lebih besar beracun dan boleh menyebabkan alahan dan kulit kegatalan. Oleh itu, pelindung cahaya langkah-langkah juga disyorkan semasa memotong ivy. Ketoksikan ivy juga menjadi sebab mengapa ia jarang digunakan sebagai tanaman ubat pada masa ini. Dulunya merupakan tumbuhan perubatan yang terkenal dan bahkan dianggap sebagai tanaman suci pada zaman kuno dan zaman kuno. Itu digunakan untuk penyakit diare, penyakit limpa dan penyakit pernafasan. Orang pada masa itu juga bergantung pada kekuatan penyembuhan ivy untuk rematik, gout, jaundis dan juga wabak. Hari ini, hanya daun dan bunga yang boleh digunakan dalam aplikasinya. Beri hitam mempunyai terlalu tinggi a kepekatan dari racun. Untuk kegunaan dalaman, kepekatan tidak boleh terlalu tinggi. Oleh itu, bercampur teh dengan ivy sesuai untuk tujuan ini sebagai teh bronkial. Walau bagaimanapun, secara luaran aplikasi ini selamat. Di sini ia digunakan dalam bentuk mandi, tapal dan kompres untuk luka, bisul dan kesakitan. Ivy juga dapat digunakan sebagai salap atau ekstrak minyak.

Kepentingan untuk kesihatan, rawatan dan pencegahan.

Ivy mempunyai sifat penyembuhan untuk pelbagai penyakit pernafasan, bisul, gout, rematik dan pelbagai kesakitan. Ia juga bersifat antipiretik, menyembuhkan luka malah digunakan untuk selulit. Ikan tapis juga disyorkan untuk sakit saraf, Yang dipanggil neuralgia. Pada bulan November 2009 ia diisytiharkan sebagai tanaman perubatan tahun 2010. Untuk ivy ekstrak digunakan hari ini sebagai batuk syrup or teh perubatan untuk rawatan tersekat lendir di bronkus. Walau bagaimanapun, kerana ketoksikan bahan aktif, ini ekstrak hanya boleh dianggap sebagai ubat. Dos mestilah tidak terlalu tinggi. Juga, hanya daun yang boleh digunakan untuk penyediaannya. Mereka mengandungi hingga 6 peratus triterpena saponin. Sebagai tambahan kepada alpha-hederin, zat hederacoside B dan C juga berperanan dalam keberkesanannya. Bahan aktif ini mencairkan lendir, mengendurkan otot bronkus dan dengan itu menguraikan saluran udara. Ini ekstrak juga sangat berkesan dalam penyakit bronkus radang kronik dan rejan batuk. Selain sirap batuk and teh, ekstrak ivy juga digunakan sebagai titisan. Walau bagaimanapun, dalam dos yang lebih tinggi, terdapat kesan sampingan yang tidak menyenangkan atau keracunan teruk. Terutama dalam bubur beri hitam ivy, kandungan alpha-hederine sangat tinggi sehingga pengambilannya sangat berbahaya. Sudah dengan pengambilan 2 hingga 3 buah beri, gejala keracunan pertama boleh berlaku. Terdapat loya, muntah, nadi cepat, kerengsaan perut dan usus, dan sakit kepala. Pengambilan sebilangan besar buah beri malah akan menjadi teruk muntah cirit-birit, sawan dan pernafasan. Kursus keracunan maut juga telah diperhatikan. Bahkan hubungan luar dengan ivy boleh menyebabkan kerengsaan teruk pada kulit dan alahan kerana pengaruh bahan aktif yang sama.