Komplikasi | Achalasia

Komplikasi

Komplikasi yang sangat berbahaya achalasia adalah penyedutan sisa makanan (aspirasi). Pesakit sangat berisiko pada waktu malam ketika refleks dan dengan itu refleks gag menjadi lemah. Sekiranya makanan yang dihirup (aspirasi) sampai ke saluran udara yang lebih rendah, mengancam nyawa radang paru-paru (pneumonia aspirasi) boleh berlaku.

Pengambilan makanan yang tertunda boleh menyebabkan proses keradangan pada membran mukus esofagus. Dalam kes yang paling teruk, kerosakan kronik pada selaput lendir boleh menyebabkan esofagus kanser. Achalasia pesakit mempunyai risiko 15 kali lebih tinggi terkena esofagus kanser.

Dalam kes yang paling jarang berlaku, pengisian esofagus yang berlebihan boleh menyebabkan robekan (perforasi) di dinding esofagus (air mata esofagus) dan pemindahan komponen makanan ke dalam dada rongga. Kejadian seperti ini merupakan keadaan darurat yang mengancam nyawa. Selain pendarahan dan kecederaan pada organ lain semasa pecah itu sendiri, keradangan mediastinum yang mengancam nyawa dada (mediastinitis) juga boleh berkembang.

Prosedur pemeriksaan teknikal diperlukan untuk memastikan diagnosis achalasia: Pemeriksaan ini adalah kaedah pilihan pada tahap lanjut achalasia. Yang khas x-Ray penemuan achalasia di bahagian atas esofagus menunjukkan pengumpulan medium kontras yang kuat di esofagus, menunjukkan esofagus yang melebar (megaesophagus) yang berlebihan, diikuti dengan penyempitan esofagus secara tiba-tiba tepat sebelum pintu masuk kepada perut, disebabkan oleh kekurangan kelenturan sfinkter esofagus bawah. Istilah deskriptif untuk fenomena achalasia radiologi khas ini adalah bentuk "sampanye atau gelas wain" esofagus.

Sekiranya penyempitan esofagus dikesan semasa "pap smear" Sinar X, Sebuah endoskopi harus dilakukan untuk mengesampingkan sebab lain untuk penyempitan. Sebagai contoh, tumor oesophageal terletak pada tahap sfingter oesophageal bawah (otot sfingter oesophageal di hadapan perut) boleh meniru gambar achalasia. Secara umum, endoskopi (endoskopi) adalah sebahagian daripada diagnostik rutin dalam kes-kes disyaki achalasia.

Prosedur ini sangat sesuai untuk diagnosis achalasia peringkat awal. Probe dimasukkan melalui hidung ke perut dan kemudian perlahan-lahan ditarik ke arah mulut. Apabila probe ditarik ke belakang, tekanan di esofagus diukur secara berterusan di akhir probe menggunakan belon.

Peranti melukis grafik untuk menggambarkan keadaan tekanan semasa esofagus. Ini membolehkan diagnosis disfungsi teruk sfinkter esofagus bawah (otot sfingter esofagus). Achalasia biasanya dicirikan oleh kekurangan kelonggaran sfinkter esofagus bawah semasa tindakan menelan, serta peningkatan tekanan rehat esofagus di kawasan ini. Di atas sfinkter esofagus, kekurangan aktiviti otot esofagus jelas.