Komplikasi selepas pembedahan | Latihan dengan TEP lutut

Komplikasi selepas pembedahan

Komplikasi selepas a TEP lutut kebanyakannya ditunjukkan oleh kesakitan atau proses pemulihan yang tertangguh. Operasi selalu menjadi campur tangan utama dan penyebab yang menyebabkan perlunya TEP, dan juga jeneral yang lemah keadaan daripada sendi lutut adalah faktor risiko komplikasi berikutnya. Antara komplikasi buatan sendi lutut adalah Dalam beberapa kes, alasan untuk kesakitan sama sekali tidak disebabkan oleh lutut yang dikendalikan tetapi terpancar dari kawasan masalah lain (misalnya pinggul).

Walau apa pun, pasca operasi kesakitan yang tidak sesuai dengan sakit luka yang normal atau sangat kuat dan menembus harus selalu dibincangkan dengan doktor supaya dia dapat melakukan langkah-langkah diagnostik jika perlu untuk sampai ke dasar penyebab masalah. Semakin awal masalah dikenal pasti, semakin besar kemungkinan tidak terjadi komplikasi serius, sehingga proses penyembuhan tidak ditangguhkan lama. Artikel ini mungkin menarik bagi anda: Komplikasi selepas pembedahan TEP lutut

  • Risiko khas operasi
  • Melonggarkan prostesis
  • Jangkitan
  • Ketidakstabilan
  • Osteolisis (lelasan tulang)
  • Arthrofibrosis (penyakit keradangan pada tisu penghubung)

Latihan selepas pembedahan

1) Pengukuhan Letakkan satu kaki pada satu langkah sementara kaki yang lain tetap berada di atas tanah. Sekarang alihkan berat badan anda ke kaki depan yang berada di tangga sehingga ke belakang kaki diangkat dari lantai. Pegang kedudukan ini selama 2 saat dan kemudian kembali ke kedudukan permulaan.

15 pengulangan, kemudian tukar sisi. 2) Peregangan Berbaring di punggung anda. Lengan dan kaki diregangkan secara longgar.

Sekarang angkat satu kaki selurus mungkin ke atas, sehingga kaki dan pinggul berada pada sudut 90 ° satu sama lain dan telapak kaki menunjuk ke siling. Pegang regangan selama 20-30 saat dan kemudian ubah sisi. 3) Pengukuhan dan penstabilan Berbaring di punggung dan angkat kaki.

Lengan longgar di sisi. Sekarang tolak punggung anda dari lantai ke arah siling sehingga paha dan punggung membentuk garis lurus. Pegang kedudukan ini selama 20 saat dan kemudian turunkan punggung anda kembali ke lantai.

Ulangi selepas rehat sebentar. Untuk menjadikannya lebih sukar, latihan juga dapat dilakukan secara bergantian pada satu kaki semasa pemulihan yang selebihnya. Adakah anda mencari lebih banyak maklumat mengenai pembedahan TEP lutut?

Maka anda harus membaca artikel ini:

  • Latihan selepas pembedahan TEP lutut
  • Lutut TEP-OP - Apa yang dilakukan?
  • Tempoh pembedahan?
  • Fisioterapi selepas pembedahan lutut

Tujuan utama rawatan susulan untuk keseluruhan endoprosthesis lutut adalah untuk menjadikan pesakit bebas kesakitan dan mengembalikan mobiliti dan ketahanan lutut. Fisioterapi memainkan peranan penting di sini. Pada mulanya, kaki digerakkan dengan lembut dengan latihan pasif oleh ahli terapi tanpa bantuan pesakit dan latihan berjalan dilakukan semasa berjalan kaki bantuan.

Di samping itu, urut ringan dan limfa saliran dapat membantu merangsang aliran getah bening dan dengan itu mencegah pembengkakan yang teruk. Menyokong penyejukan dapat membantu menahan bengkak dan kesakitan. Sekiranya luka ditutup, gimnastik air juga merupakan cara yang baik untuk memulai terapi, kerana tekanan air memiliki pengaruh positif pada limfa aliran dan pergerakan di dalam air dapat dilakukan dengan lebih mudah.

Secara umum, rancangan pemulihan khusus pesakit dikembangkan di mana pesakit secara beransur-ansur dibawa kembali ke berat badan penuh. Ahli terapi yang berpengalaman akan membimbing pesakit melalui fasa pemulihan individu dan, bergantung pada kemajuan yang dicapai, akan melakukan latihan yang sesuai untuk memperkuat, menstabilkan dan menggerakkan sendi lutut. Ahli fisioterapi juga dapat memantau aktiviti sukan pertama, seperti berlari di treadmill atau cross trainer, untuk secara langsung menjangkakan kesilapan dalam urutan pergerakan. Secara keseluruhan, rawatan susulan TEP bermula secara langsung pada hari pembedahan dan berlangsung antara 8-12 minggu.