Komplikasi dalam anestesia

Pengenalan

Seperti mana-mana prosedur perubatan, pelbagai komplikasi boleh berlaku semasa anestesia, iaitu anestetik badan untuk operasi. Dalam kebanyakan kes risiko komplikasi berlaku semasa anestesia sangat rendah, tetapi pesakit harus menyedari perkara ini. Sebelum setiap operasi, pesakit mesti diberitahu oleh pakar bius, iaitu doktor yang memulakan anestesia dan tetap bersama pesakit untuk pemantauan semasa operasi. Ini bermaksud bahawa pesakit menerima lembaran maklumat yang menggambarkan kemungkinan komplikasi semasa anestesia dan pakar bius bercakap dengan pesakit sebelum operasi supaya pesakit dapat bertanya dan menyampaikan kemungkinan ketakutan kepada doktor.

Taburan kekerapan

Komplikasi serius semasa anestesia sangat jarang berlaku dan berlaku terutamanya pada pesakit tua yang sudah sedikit bergerak sebelum operasi atau yang menderita beberapa penyakit. Secara keseluruhan, kira-kira 0.4 daripada 100,000 pesakit yang sihat sebelumnya di Jerman mati semasa anestesia tanpa penyakit sebelumnya. Ini menunjukkan bahawa risikonya sangat rendah dan terus berkurang, terutamanya disebabkan berterusan pemantauan dan pembangunan baru dan lebih baik narkotik.

Komplikasi sedikit di bawah anestesia lebih kerap berlaku. Setiap pesakit kelima mengadu loya selepas operasi dan lebam di tempat suntikan tidak biasa. Walau bagaimanapun, perlu diperhatikan bahawa tanpa operasi banyak pesakit pasti akan mati. Oleh itu, selalu penting untuk mempertimbangkan faedah daripada risiko dan, sekiranya ada keraguan, untuk menerima satu hari loya.

Komplikasi yang paling kerap berlaku

Komplikasi boleh berlaku semasa dan selepas operasi sekiranya pesakit berada di bawah anestesia. Ini jarang berlaku. Walau bagaimanapun, pesakit mesti dimaklumkan mengenai kemungkinan risiko sebelum setiap operasi.

Komplikasi boleh berlaku di bawah anestesia umum, anestesia tulang belakang atau anestesia tempatan. Komplikasi anestesia umum yang paling biasa adalah loya, yang boleh berlaku selepas operasi kerana ubat. Sekiranya loya sangat kuat dan muntah selepas anestetik, ubat-ubatan untuk melawan loya boleh diberikan baik selepas operasi dan sebagai langkah pencegahan semasa anestetik.

Di samping itu, sering berlaku bahawa pesakit berasa sangat sejuk dan gemetar selepas operasi. Melalui tiub yang dimasukkan ke dalam trakea untuk pengudaraan, serak dan sakit tekak boleh berlaku selepas operasi. Dalam kes yang jarang berlaku, gigi atau gusi rosak semasa intubasi.

Kerana tiub, pesakit mungkin muntah semasa operasi dan ini boleh memasuki saluran udara. Ini boleh menyebabkan komplikasi serius kerana paru-paru tisu sangat sensitif terhadap perut asid. Inilah sebab mengapa pesakit mesti berpuasa sebelum operasi.

Di tempat-tempat di mana pakar bius meletakkan akses, iaitu biasanya di bahagian lengan, pendarahan atau lebam pasca operasi mungkin berlaku atau saraf mungkin cedera. Terutama pada pesakit tua, keadaan kekeliruan dengan khayalan dan disorientasi boleh berlaku selepas operasi. Atas sebab ini, terutama pada orang tua, penjagaan diambil untuk memastikan bahawa dos anestetik sangat rendah atau penggunaan anestetik tempatan.

Komplikasi juga boleh berlaku semasa operasi. Ini termasuk reaksi alergi, yang terutama dicetuskan sebagai tindak balas terhadap ubat-ubatan tertentu. Lateks, yang terkandung dalam pelbagai bahan pembedahan, juga boleh mencetuskan reaksi alergi.

Ini menampakkan diri sebagai kemerahan pada kulit, sesak nafas atau kegagalan peredaran darah. Di samping itu, yang disebut hipertermia malignan boleh berlaku sekiranya terdapat kecenderungan genetik. Walaupun ini sangat jarang berlaku, ia dianggap mengancam nyawa pesakit.

Setelah relaxant otot diberikan semasa fasa induksi anestesia untuk merehatkan otot, pesakit mengalami kekakuan otot, peningkatan suhu badan, berdebar-debar dan, sebagai akibatnya, metabolik dan kegagalan organ. Walau bagaimanapun, pesakit dapat dirawat dengan pemberian ubat tertentu tepat pada masanya. Semasa operasi, gangguan pada sistem kardiovaskular boleh berlaku kerana mekanisme pengawalseliaan badan sendiri telah dimatikan oleh ubat bius.

Ini boleh menyebabkan perubahan drastik darah tekanan atau bahkan kepada aritmia jantung hingga serangan jantung. Walau bagaimanapun, ini adalah kes-kes yang luar biasa, yang boleh berlaku pada orang yang sudah ada jantung penyakit. Pakar bius memantau pesakit dengan teliti semasa setiap anestesia sehingga berlaku perubahan jantung kadar dapat dikesan dengan segera. Di samping itu, keadaan bangun intraoperatif mungkin berlaku. Ini berlaku sangat jarang dan biasanya disebabkan oleh kesan ubat bius yang tidak mencukupi kerana penyalahgunaan dadah.