Sistem Pengaliran

Apakah sistem pengaliran?

Sistem pengaliran terdiri daripada pelbagai sel otot jantung khusus yang menghantar impuls elektrik, menyebabkan otot jantung mengecut secara berirama.

Perentak jantung menghasilkan impuls elektrik

Impuls elektrik dihasilkan oleh sel perentak jantung yang dipanggil. Mereka terutamanya terletak dalam dua struktur: nod sinus (perentak jantung utama jantung) dan nod AV (perentak jantung sekunder). Kedua-duanya terletak di atrium kanan dan bersama-sama membentuk sistem penjanaan pengujaan.

Biasanya, nod sinus menjana impuls elektrik, yang kemudiannya merambat melalui atrium ke nod AV sebagai kontrak atrium. Ini terletak di sempadan ventrikel. Dari sini, pengujaan melalui sistem pengaliran ke ventrikel, yang kemudiannya menguncup.

Seperti nod sinus, nod AV mampu membentuk impuls automatik secara spontan. Walau bagaimanapun, ini hanya berlaku jika nod sinus gagal sebagai perentak jantung utama, kerana frekuensi semula jadi nod AV, pada 40 hingga 50 impuls seminit, jauh lebih rendah daripada nod sinus, pada sekitar 70 impuls seminit. .

Sistem pengaliran: penghantaran impuls

Bundle His melepasi dari nod AV melalui satah injap ke septum antara dua ruang utama (septum ventrikel). Di sana ia berpecah kepada dua cabang yang dipanggil kaki tawara (ventrikel). Kaki kanan menarik ke arah puncak jantung di sebelah kanan septum ventrikel, dan kaki kiri menarik ke arah sebelah kiri septum. Kedua-dua kaki tawara bercabang dari sini membentuk gentian Purkinje. Ini berjalan di dalam otot jantung yang berfungsi dan akhirnya menghantar impuls elektrik ke sel otot individu ventrikel, menyebabkan mereka mengecut. Ini memaksa darah dari ventrikel kiri ke aorta dan dari ventrikel kanan ke arteri pulmonari.

Pengaruh sistem saraf

Sistem pengaliran dipengaruhi oleh sistem saraf autonomi (simpatetik dan parasimpatetik). Rangsangan sistem saraf simpatetik meningkatkan kadar denyutan jantung dan output jantung, manakala rangsangan sistem saraf parasimpatetik mengurangkan kadar denyutan jantung melalui penurunan kadar pacing dalam nod sinus.

Apakah masalah yang boleh berlaku dalam sistem pengaliran?

Sistem pengaliran juga mungkin terganggu di paha tawara (ventrikel), yang dipanggil blok intraventrikular (blok paha).