Tortikollis otot kongenital

Sinonim: torticollis, torticollis otot kongenital Bahasa Inggeris: wry neck, loxia

definisi

Torticollis adalah istilah umum untuk penyakit yang akhirnya mengakibatkan postur bengkok kepala. Terdapat pelbagai bentuk torticollis, yang mempunyai sebab dan gejala yang berbeza. Klasifikasi kasar dibuat mengikut sama ada torticollis itu kongenital atau diperoleh.

Artikel ini memfokuskan pada gambaran klinikal torticollis otot kongenital. Tortikolis otot kongenital didasarkan pada kecacatan kongenital otot tertentu dan oleh itu merupakan penyakit yang sering menampakkan dirinya pada bayi baru lahir. Dalam istilah perubatan, torticollis otot kongenital disebut torticollis otot kongenital (torticollis).

Punca

Tortikollis otot kongenital didasarkan pada kecacatan otot sternocleidomastoid. Otot ini terletak pada permukaan leher dan boleh berdebar dengan mudah ketika leher diregangkan. Ia mempunyai fungsi a kepala pemusing.

Tubuh manusia mempunyai satu otot seperti itu di setiap sisi leher. Apabila otot di satu sisi berkontraksi, iaitu tegang, kepala berpusing ke seberang. Dengan pengecutan berterusan patologi, maka kepala tetap berada dalam keadaan malas paksa.

Kini terdapat teori yang berbeza mengenai apa sebenarnya penyebab kerosakan tersebut. Berikut adalah senarai kemungkinan penyebab:

  • Trauma kelahiran: Satu teori yang mungkin adalah bahawa kanak-kanak yang telah lama melahirkan dengan jalan yang sukar lebih cenderung mengembangkan torticollis berotot. Ini boleh menyebabkan berlebihan regangan otot ketika kepala bayi yang baru lahir diregangkan semasa kelahiran panjang.

Air mata di otot mungkin berlaku, yang menyebabkannya berdarah ke otot. Lebam menyebabkan otot diubahsuai. Tisu penghubung, bukan tisu otot, dimasukkan.

Ini dipanggil perubahan fibrotik. Hasilnya adalah otot yang dipendekkan dan diubah secara fibrotik. Walau bagaimanapun, ini hanya satu teori.

Tidak ada cara untuk mengetahui dengan pasti apakah itu benar. - Kecenderungan genetik: Penyebab lain yang mungkin adalah kecenderungan genetik untuk pembentukan torticollis otot. Terdapat keluarga di mana kanak-kanak dengan kecacatan ini dilahirkan dengan frekuensi yang sangat tinggi.

  • Sindrom kompartemen: Sindrom kompartemen adalah penyakit otot yang penting kapal dan saraf dimampatkan (diperah). Penyebabnya adalah pembengkakan tisu di sekitarnya. Sekiranya janin terletak bengkok di saluran kelahiran dan kepala khususnya terperangkap sejak sekian lama di a hiperkrip atau kedudukan sisi, gejalanya sangat serupa dengan sindrom petak.

Tekanan tisu di kawasan otot sternocleidomastoid yang bertentangan meningkat dan boleh menyebabkan kekurangan bekalan darah, yang disebut iskemia. Kecederaan pada otot berlaku di sini dari a lebam atau tekuk dan bukan dari air mata (lihat teori 1). - Kedudukan akhir pelvis: Kedudukan paksa dari janin, di mana pelvis mendahului kepala, bukannya kepala, dapat mendorong terjadinya torticollis berotot.